Στις εκπτώσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι έμποροι της Λάρισας

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις με μεγάλες προσδοκίες για τους εμπόρους της Λάρισας, οι οποίοι ευελπιστούν σε αύξηση του τζίρου τους για να μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος και των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Παρότι η κίνηση τις ημέρες των εορτών ήταν ικανοποιητική σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας , 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν είδαν αύξηση στα κέρδη τους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο “Τι Νέα Λάρισα;” αναφέρετε αναλυτικά στην κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών που πέρασε ενώ μιλά για την έναρξη των εκπτώσεων και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές. Παράλληλα ,επισημαίνει την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος λύνοντας σοβαρά προβλήματα που τους ταλανίζουν, όπως η υψηλή φορολογία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και τι ευελπιστούν οι έμποροι για το 2019.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη που ακολουθεί:

1. Πως κινήθηκε η αγορά την περίοδο των εορτών; Υπήρξε αύξηση του τζίρου τους ,η περαιτέρω πτώση στα ταμεία τους;

Μόλις τελείωσε μία εορταστική περίοδος, τονίζει ο κος Παπαδόπουλος ,η οποία είχε δύο όψεις Ικανοποιητική κίνηση από τη μία μεριά αλλά και υποτονικά αποτελέσματα και αυτό γιατί μία στις δύο επιχειρήσεις παρέμειναν με τον ίδιο τζίρο. Έτσι ένα 30% είδε οριακή μείωση, ενώ ένα 20% είδε θετικό πρόσημο.

2. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από τις 14 Ιανουαρίου, όμως έχουν ξεκινήσει οι προσφορές;

Ξεκινάει από Δευτέρα 14 Ιανουαρίου η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, οι οποίες στη Λάρισα θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Μαρτίου, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες ευκαιρίες και τις χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές. Οι εμπορικές επιχειρήσεις , σημειώνει ο κος Παπαδόπουλος, στηρίζουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους στις εκπτώσεις αυτές ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους , από την υπερφορολόγηση, , τις ασφαλιστικές εισφορές , τα δάνεια κτλ. Επίσης οι επιχειρήσεις που επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 20 Ιανουαρίου καθώς το προτεινόμενο κατά πλειοψηφία ωράριο για τα καταστήματα μέλη του ΕΣΛ είναι από τις 11.00-16.00.

3. Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις εκπτώσεις και τι είναι υποχρεωμένοι οι έμποροι να κάνουν ; Δηλ. αναγραφή της παλιάς τιμής και της τιμής με έκπτωση και τι άλλο..

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή ,
προσθέτει, ο κος Παπαδόπουλος πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Εφόσον πραγματοποιούνται εκπτώσεις σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

4. Είστε αισιόδοξος για το 2019, πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερο για τους εμπόρους και γενικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

“Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει στον επιχειρηματικό κλάδο περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον , που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν , μέσω πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το 2019. Όλα αυτά θα αποτελέσουν μια απαρχή καλύτερων ημερών για το ελληνικό εμπόριο.»

5. Το κράτος δίνει κίνητρα στους εμπόρους ή θα δούμε και άλλα κλειστά καταστήματα…
Οι έμποροι , απαντά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου προσπαθούν να επιβιώσουν με νύχια και με δόντια. Δυστυχώς το κράτος δεν είναι σύμμαχος σε αυτόν τον πόλεμο. Πάγια θέση του Εμπορικού κόσμου εδώ και χρόνια είναι να λυθεί το ασφαλιστικό, το φορολογικό, , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο ακατάσχετος (τροφοδότης) λογαριασμός.

6. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα και τι μέτρα λαμβάνετε;
Σε μια ελεύθερη οικονομία έχουν δικαίωμα όλα τα καταστήματα να συνυπάρχουν. Εμείς σαν εκπρόσωποι των μικρών καταστημάτων οφείλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά μας με τις δυνάμεις που έχουμε.

7.Κλείνοντας τι θα θέλατε να ευχηθείτε προς τους εμπόρους για το νέο έτος; 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας εύχεται σε όλους τους εμπόρους υγεία, δύναμη και καλές δουλειές και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν , κάνοντας φθηνές και έξυπνες αγορές από την τοπική αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και συμφέρουσες τιμές έχουν και προσωπική εξυπηρέτηση προσφέρουν.

 

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Της Κωνσταντίνας Μπόκοτα

Δείτε επίσης

Βρείτε μας