Ο Τσίπρας προκαλεί τη ΝΔ: Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας

Σκληρό πόκερ με αφορμή το Σκοπιανό – Πληροφορίες για συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου σήμερα ή αύριο – Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης – Η άλλη του επιλογή είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές, λένε στη ΝΔ

Πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις θερμοκρασίες εδάφους ακολουθεί το πολιτικό θερμόμετρο τα τελευταία 24ωρα. Θρυαλλίδα των εξελίξεων είναι το Σκοπιανό, αφού η διαδικασία επικύρωσης των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη 9 Ιανουαριου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 τρέχοντος με την επισημοποίηση της μετονομασίας της FYROM σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών διαδικασιών από τους Σκοπιανούς θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.

Πληροφορίες του protothema.gr λένε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει προς επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών το διάστημα από 18 Ιανουαρίου μέχρι 15 Φεβρουαρίου και όχι τον Μάρτιο, όπως πίστευε ο Πάνος Καμμένος θεωρώντας ότι αυτό είχε συμφωνήσει ως αρχηγός των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό. Η προοπτική ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στις επόμενες 30 ημέρες έχει… αφιονίσει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο που κατήγγειλε αποστασία, προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών του και κατηγόρησε τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σαν «ολετήρα που οδηγεί τη χώρα και την κυβέρνηση» στην καταστροφή. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ μοιάζει να φυλορροεί και οι βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον Πάνο Καμμένο, όπως ο Κώστας Κατσίκης προειδοποιούν ότι η ομάδα Καμμένου θα αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση Τσίπρα προτού η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή προς κύρωση.

Η ΝΔ μπαίνει σφήνα στις πολιτικές εξελίξεις και με τον αέρα του προβαδίσματος που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην προτίμηση των ψηφοφόρων καλεί τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει μία από τις δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης είτε να οδηγήσει τη χώρα σε ρόωρες εκλογές.

Απαντώντας στη ΝΔ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει τη στήριξη της ΒΟυλής και προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» καταλήγει η ανακοίνωση των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα με την οποία απαντούν στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές ή αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης.
briefing1

Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα από την επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε στο protothema.gr ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πηγή: protothema

Δείτε επίσης

Βρείτε μας