Αυξήθηκαν οι χρήστες ουσιών το 2018 σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ- Πως αντιμετωπίζονται οι εξαρτημένοι στο αλκοόλ και τον τζόγο

Με αύξηση του ποσοστού των χρηστών παράνομων ουσιών κλείνει το 2018 για το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα σύμφωνα με στοιχεία του θεραπευτικού προγράμματος.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο «Τι Νέα Λάρισα;» ο υπεύθυνος του προγράμματος ο κος Σωτήρης Μπουντής δυστυχώς το πρόβλημα με την χρήση ναρκωτικών ουσιών παραμένει , όπως «ταμπού» παραμένει επίσης , για την οικογένεια να παραδεχτεί ότι ένα μέλος της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις ναρκωτικές ουσίες.

Το σημαντικό βέβαια υπογραμμίζει ο κος Μπουντής είναι ότι , όταν οι χρήστες είναι έτοιμοι να ζητήσουν βοήθεια το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι ανοιχτό να τους την προσφέρει.

Μ ε την έλευση του 2019 το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και μέσα σε αυτά έχει να επιδείξει ένα μεγάλο έργο δράσεων και προγραμμάτων που υποστηρίζουν τους ανθρώπους σε όλα τα στάδια , από την πρώτη επαφή στον δρόμο, σε μονάδες υποδοχής ή στις φυλακές με μέχρι την ψυχική απεξάρτηση και την ισότιμη επανένταξή τους στην κοινωνία.

Τα τελευταία μάλιστα 2-3 χρόνια το θεραπευτικό πρόγραμμα εφαρμόζει ειδικές υπηρεσίες, ανοιχτά προγράμματα, που προσφέρουν ευέλικτη βοήθεια μέσα από ατομική και ομαδική υποστήριξη, χωρίς να χρειάζεται τα άτομα αυτά, να αλλάξουν την καθημερινότητά τους.

Πρόκειται για άτομα κυρίως ενήλικες που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, όπως επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόγραμμα που υποστηρίζει εφήβους και νεαρούς ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την χρήση του διαδικτύου ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Ήταν μια ανάγκη», θα παραδεχτεί ο κος Μπουντής, για τη υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων, που δημιουργήθηκε από το ενδιαφέρον των ίδιων των εξαρτημένων να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να βοηθηθούν για να απεξαρτηθούν.

Ένα άλλο επίσης πρόγραμμα που υλοποιεί το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι αυτό που αφορά σε κρατούμενους χρήστες και αποφυλακισμένους.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος μέσω συγκεκριμένου προγράμματος αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση, την παραβατικότητα και τον εγκλεισμό, με απώτερο στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ο κος Μπουντής συμπληρώνει, πως ένα ακόμη κομμάτι με το οποίο ασχολείται το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι και η ενημέρωση των μαθητών για την χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

«Στόχος μας είναι πώς θα παρέμβουμε σε μαθητές που είναι σε εμπλοκή με τις ουσίες, ενημερώνοντάς και αποτρέποντάς τους από την χρήση».

Βέβαια σε όλη αυτή την δράση και την υλοποίηση των προγραμμάτων σημαντικό ρόλο υπογραμμίζει, ο κος Μπουντής, παίζει η ίδια η οικογένεια που βιώνει πρώτη τα συμπτώματα που δημιουργεί η χρήση.

Σ’ αυτό το κομμάτι ερχόμαστε να βοηθήσουμε την οικογένεια , να ενημερώσει τους εξαρτημένους και να τους κινητοποιήσει προς τη θεραπεία. Γιατί αν η ίδια η οικογένεια είναι προβληματική οι χρήστες δεν θα έρθουν ποτέ για θεραπεία…»

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ τονίζει ο κος Μπουντής, όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει δουλειά.

«Μπορεί κάποιος να βγει από την χρήση και την εξάρτηση αρκεί να πάρει την απόφαση για να το πράξει. Άλλωστε, ζούμε και στην πράξη τα αποτελέσματα από τους ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και έχουν βγει καθαροί από τις ουσίες.

Αυτό είναι στην τελική και το ζητούμενο, ενώ όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα», θα συμπληρώσει κλείνοντας ο κος Μπουντής, «τους δίνεται σίγουρα η δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας και μέσα από το σχολείο που λειτουργεί αλλά και από ειδικότητες και δεξιοτεχνίες που μπορούν να διδαχθούν ώστε να λάβουν εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται για να προχωρήσουν στη ζωή τους χωρίς ουσίες».

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Της Κωνσταντίνας Μπόκοτα

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας