«Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2019 του Δήμου Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)

«Πράσινο φως» στο προϋπολογισμό του 2019, αλλά και στο τεχνικό πρόγραμμα για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων, που μπορεί να μην πέρασε ομόφωνα, καθώς μέρος της αντιπολίτευσης τα καταψήφισε, με την πλειοψηφούσα παράταξη και τη «Νέα Λάρισα» να δίνουν την έγκρισή τους.

Με «πυλώνα» το ΣΒΑΚ και τα πολλά έργα που έχουν εγκριθεί και συμβατοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια έστησε το προϋπολογισμό η δημοτική αρχή που ανέρχεται στα 131 εκατ. ευρώ. μιλώντας για ένα όραμα που εκτοξεύσει τη δυναμική της Λάρισας σε μία Ευρωπαϊκή πόλη που στοχεύει στην ποιοτική ζωή του ανθρώπου.

Στην αντίπερα όχθη η αντιπολίτευση «χτύπησε» στα έργα που υλοποιήθηκαν αργά σε σχέση με την υπόλοιπη θητεία, που έδειξε να μην ικανοποιείται από τον αριθμό των έργων σημειώνοντας πως μοιάζει περισσότερο σε προεκλογικό προ»υπολογισμό.

Τα νούμερα

Το λόγο πήρε πρώτος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θάνος Αδαμόπουλος, που ήταν και εισηγητής εξηγώντας τις παρατηρήσεις του προϋπολογισμού που ανέρχεται στα 131 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος στα τρία σημεία που υπογράμμισε ανέφερε πως υπάρχει πλέον μία σταθερότητα στα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος κι αυτό βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό, ενώ υπολογίζει πως θα υπάρξουν κι αυξήσεις στους ΚΑΠ.

Το δεύτερο ήταν η μείωση των δημοτικών τελών που δεν έχουν επηρεάσει τη λειτουργία του Δήμου και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ενώ τόνισε πως μεγάλη πληγή είναι η αδυναμία είσπραξης των οφειλών από τα προηγούμενα έτη που είναι 27 εκατ. ευρώ. Με τον Δήμονα προβλέπει να εισπράξει το 2019 640.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα επισήμανε πως το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 39.5 εκατ. ευρώ με έργα που έχουν συμβατοποιηθεί, ή δημοπρατηθεί και θα εκπονηθούν το επόμενο διάστημα. Ενώ ο Δήμος έχει επενδύσει σε συμβάσεις 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, εξήγησε πως το 2019 θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις στα έργα από το τεχνικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, ενώ χρήματα θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό και από τον «ΦιλόΔημο» με τον ίδιο να κλείνει λέγοντας: » Είναι χρονιά επενδύσεων το 2019, με νοικοκυρεμένα οικονομικά και σταθερότητα».

ΣΒΑΚ, Κτηριακά Έργα, Έργα Αναβάθμισης, Έργα Συντήρησης

Από τη πλευρά το ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σούλτης, μίλησε για το τεχνικό πρόγραμμα χωρίζοντάς το σε τέσσερις κατηγορίες. Το ΣΒΑΚ, τα κτηριακά έργα, τα έργα αναβάθμισης σε συνοικίες και χωριά κι έργα συντήρησης της πόλης. παρουσιάζοντας ότι έχει κάνει ο Δήμος έως τώρα.

Κλείνοντας ο ίδιος ανέφερε: «Θεωρώ ότι το έργο αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο σε προϋπολογισμό και σε όγκο όχι μόνο για το 2019 αλλά για όλη τη θητεία. Και στην Ελλάδα. Η δημοτική αρχή παρόλο που κατηγορηθήκαμε, κατηγορούμαστε και θα κατηγορηθούμε πως δουλέψαμε προεκλογικά, θα δει πως το έργο το περισσότερο θα γίνει το 2019 και είναι έτοιμο με δημοπρασία ή σύμβαση φτάνει μέχρι και την επόμενη θητεία. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι. Είναι πέρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις αυτό το πρόγραμμα».

Αυξημένο στα 28 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα από τα 9 εκατ. το 2015

Η Γενική Διευθύντρια Ευαγγελία Γιοβρή παρουσίασε κι αυτή τα έργα που θα γίνουν στη Λάρισα κι αυτά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στη πόλη. Το σημαντικό όμως είναι πως συνολικά το πρόγραμμα είναι 28 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, 21.5 εκατ. το 2018, κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση από το Δήμο που ξεκίνησε με 9 εκατ. ευρώ το 2015.

Καλογιάννης: «Μεγάλος προϋπολογισμός σε νούμερα, αλλά ρεαλιστικός»

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης μίλησε συνολικά για τη θητεία, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι το έργο που γίνεται στη Λάρισα και γίνεται για τις επόμενες γενιές. «Ας δει ο καθένας πως φτάσαμε ως εδώ και τι έργο έχουμε προς τα πίσω. Σαν δήμαρχος πρέπει να εξηγήσω σε όλους κάποια πράγματα. Και κυρίως οι συμπολίτες μας. Αυτή η θητεία ήταν η πιο δύσκολη από τη μεταπολίτευση και μετά. Μέσα στη κρίση και με πληγές στην αυτοδιοίκηση.

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον κινήθηκε με σύνεση αξιοποιώντας και το κάθε ευρώ με σωστό τρόπο. Ο Δήμος Λαρισαίων βρέθηκε ισχυρός χωρίς να λειτουργεί στο κόκκινο με αποθεματικά που επενδύθηκαν με σταθερότητα και χωρίς περικοπές.

Είναι ένας προϋπολογισμός μεγάλος σε νούμερα, αλλά ρεαλιστικός με υλοποίηση που σε κάθε χρόνο πλησιάζει το 100% στην υλοποίηση του και στηρίζει τα έργα.

Για μας η πόλη δεν είναι κάτι απρόσωπο, για μας είναι οι άνθρωποι αυτή η πόλη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Δεν κάνουμε απλά κάτι για να εμφανίσουμε κάτι πιο όμορφο, αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή του πολίτη. Να είναι μία πόλη για τον άνθρωπο. Τους ανθρώπους βλέπουμε και προς αυτούς γίνεται η προσπάθεια».

Η παραλαβή, το όραμα, και ο Δήμος… Αθηναίων

«Συντήρηση οδικού δικτύου (επενδύθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ) μία δουλειά που δεν έχει τελειώσει κι απομένει ακόμα πολύ. Θέλουν ακόμα πολύ δουλειά τα πεζοδρόμια της πόλης και θα το δούμε την επόμενη περίοδο γιατί πολλοί πολίτες δεν χρησιμοποιούν τόσο το αυτοκίνητο.

Θέλω όμως να πω πως καμία πόλη δεν υπάρχει που δεν έχει μια λακκούβα, ούτε μία πόλη που δεν έχει έστω ένα σκουπίδι δίπλα από το κάδο ή ένα καμένο φως. Η Λάρισα όμως είναι μία πόλη που λύνει πολλά και θα λύσει περισσότερο. Είναι καλό να επισημάνονται τα λίγα, αλλά να έχουμε κι αίσθηση. Η ζημιά από αυτά που μπορεί να υπερπροβάλλονται γίνεται ζημιά της πόλης.

Αυτή τη στιγμή γίνονται επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ σε έργα προϋπολογισμού και είναι πίσω μόνο από τον Δήμο της Αθήνας που κάνει 70 εκατ. ευρώ. Δεν το λέω για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για να σας δείξω πως η πόλη έχει μία δυναμική και είναι μίζερο να το μικραίνουμε στη λακκούβα.

Καμία πόλη δεν πάει μπροστά και δεν πάει στο αύριο αν δεν υπάρχει όραμα. Αυτή η δημοτική αρχή εκφράζει το όραμά της και εκφράζεται πολύ από το ΣΒΑΚ. Η πόλη στον αστικό της ιστό μπορεί να αλλάξει εντελώς χαρακτηριστικά τις επόμενες χρονιές.

Η Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι το 1/50 αυτού που πάει να υλοποιήσει η πόλη. Δύο δρόμοι μπροστά σε 20 ακόμα. Έτοιμες μελέτες κι ενταγμένες σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Να διαμορφωθούν γειτονιές στο κέντρο της πόλης θέλουμε. Αυτό θα πει ριζική αλλαγή κι άλλη ποιότητα ζωής.

Ο κόσμος έχει καταλάβει που πάμε και ποιο είναι το αύριο της. Και μας λέει να προχωρήσουμε».

Τα υπόλοιπα έργα

«Μία τέτοια πόλη σαν τη Λάρισα όμως δεν θα μείνει εκεί. Μπορεί να κάνει κι άλλα. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός του ΕΘΙΑΓΕ. 240 στρέμματα ενός τεράστιου πνεύμονα στη πόλη είναι δικός μας αγώνας. Να κάνουμε ένα διπλό Αλκαζάρ σε μία άλλη κατεύθυνση της πόλης.

Δουλεύουμε με ορίζοντα μέλλοντος κι όχι θητείας. Οι επόμενες γενιές να έχουν τη δυνατότητα να δούνε τη πόλη σε διαφορετικές βάσεις από ότι είναι. Υπάρχουν προβλήματα όπως αυτό του ΟΣΕ, αλλά ψάχνουμε λύσεις στα μεγάλα ζητήματα.

Όλοι θα κριθούμε από τις εκλογές που έρχονται. Από τη στάση μας, την κριτική μας και το έργο. Ας γίνει με σύνεση και στοιχεία. Ας μιλήσουμε για τη πόλη μας με όλες τις ελλείψεις, με το όραμά μας. Αυτό πρέπει να κάνει το δημοτικό συμβούλιο».

Ρένα Καραλαριώτου: «Κάνατε ελάχιστα κι ακούσαμε μόνο δικαιολογίες»

Για δικαιολογίες και μικρό έργο έκανε λόγο η επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο δήμο Ρένα Καραλαριώτου. Συγκεκριμένα είπε: «Αν δεν ήμουν στην αίθουσα όλα αυτά τα χρόνια, θα νόμιζα πως θέλετε να γίνεται δήμαρχος. Ακούσαμε ένα όραμα και τίποτα παραπάνω και θα πρέπει να βολευτούμε με τους ένα-δύο δρόμους.

Δεν έχετε κάνει τίποτα. Αρχίσατε την τοποθέτηση με δικαιολογίες κι ακούσαμε πολλές και κατά τη διάρκεια. Αυτά που έχουν γίνει στην πόλη μας είναι καλά, αλλά ελάχιστα. Πίστευα πως θα έχετε κάνει περισσότερα κι ότι κάνατε ήταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων σας».

Παράλληλα αναφέρθηκε πως ενημερώθηκε πολύ αργά για το τεχνικό πρόγραμμα τονίζοντας πως ο δήμαρχος έχει μία απέχθεια με το διάλογο και τη συνεργασία κατηγορώντας και τον για αλαζονεία.

«Στα πέντε χρόνια έγιναν μόνο τρεις δρόμοι. Πιστεύει κανείς πως  θα φέρουν περισσότερο κόσμο στη Λάρισα. Αυτό είναι που χρειάζεται η Λάρισα για να έχει αναπτυξιακή τροχιά; Φαντάζομαι πως όχι. Θεωρείται πως στα πέντε χρόνια έγινα σημαντικά βήματα για να διορθωθούν τα προβλήματα του πολίτη. Το πράσινο έχει αφεθεί στη τύχη του.

Ωραία η Μεγάλου Αλεξάνδρου ναι. Διατηρώ επιφυλάξεις στα τεχνικά ζητήματα σε πολλά πράγματα. Πρέπει όμως να βάλουμε προτεραιότητα στα έργα. Θα μπορούσαμε να δώσουμε τα χρήματα αλλού.

Τα μεγάλα θέματα της πόλης σταματούν εκεί. Ακούμε μόνο «θα» και λίγα πράγματα στα πέντε χρόνια. Τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο. Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα το Αρχαίο Θέατρο. Ο δήμαρχος Λαρισαίων σημαίνει πως πρέπει να διεκδικεί το κάθε τι για τη πόλη. Τι μπορούμε να πούμε για τον Πηνειό; Για τα πέντε όργανα που μπήκαν σ’αυτά τα πέντε χρόνια. Με τα 27 εκατ. ευρώ αποθεματικά τα όργανα ήταν το πιο σημαντικό»;

«Έχετε υιοθετήσει απόλυτα τη λογική ΣΥΡΙΖΑ»

«Έχετε υιοθετήσει απόλυτα τη λογική ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απίστευτο το πως έχετε ταυτιστεί με το κόμμα που σας στήριξε στις εκλογές του 2014 και δεν έχετε πάει ποτέ απέναντι στην Κυβέρνησή σας δίχως να σηκώσετε ποτέ το ανάστημά σας.

Επίσης μπορείτε να μας πείτε για τη μείωση στα δημοτικά τέλη που δεν υπάρχει. Κοροϊδεύεται τους συμπολίτες μας. Πείτε μας τι μαγικά ΣΥΡΙΖέικα κάνετε. Η πόλη έχει καταλάβει πως το αύριο της δεν είναι τρεις πεζόδρομοι, ούτε να λέμε πως μειώνουμε τα δημοτικά τέλη και να εισπράττουμε τα ίδια. Εμείς εμμονικά πρέπει να ασχοληθούμε με τα μικρά και τι κάθε λακκούβα, αλλά και για μεγάλα».

Τα «όχι» από την αντιπολίτευση

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση των υπόλοιπων παρατάξεων. Με τον Θανάση Μαμάκο για τη «Λάρισα Πόλη του Αύριο» να αναφέρεται πως η πόλη και οι πολίτες έμειναν εκτός όπως και οι φορείς. «Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα τεχνοκρατικό κείμενο κι ένα πίνακα αριθμών χωρίς ουσία. Ένα κείμενο που το βλέπουμε σήμερα για πρώτη και τελευταία φορά». Ενώ αναφέρθηκε επίσης στην έλειψε του Πηνειού και του Αρχαίου Θεάτρου.

Η Μαίρη Καμηλαράκη που εκπροσωπούσε την παράταξη του Έκτορα Νασιώκα για την «Ανθρώπινη Πόλη» μίλησε για έναν προεκλογικό και πλασματικό προϋπολογισμό. «Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι πλασματικός και προεκλογικός όπως και των προηγούμενων ετών. Δείχνει τον καθρέφτη της δημοτικής αρχής. Εμείς προτείνουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό όλο αυτό το διάστημα».

Ενώ και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Πέτρο Κρίκη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της Κυβέρνησης: «Έχετε γίνει ικανότατοι διαχειριστές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν βγάζετε ούτε φωνή υλοποιώντας κατά γράμμα ότι εντολές έχετε. Δεν συμμεριζόμαστε τις αισιοδοξίες ούτε για τους ΚΑΠ».

Το «ναι» του Ντίνου Διαμάντου

Η μοναδική παράταξη που στήριξε τον προϋπολογισμό ήταν η «Νέα Λάρισα» του Ντίνου Διαμάντου που έκανε τις επισημάνσεις του ξεκαθαρίζοντας όμως πως θα ψηφίσει θετικά. «Ζητάμε επισημάνσεις. Η καθημερινότητα είναι το επίκεντρο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ποσοστό των επενδύσεων. Τόσα χρόνια στηλίτευα αυτό το ποσό και βλέπω φέτος πως φτάνει στο 30% αυτό είναι κάτι το θετικό και πρέπει να το επισημάνω.

Υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται επισημάνσεις όπως ο Πηνειός. Χρειάζεται όμως μία ενωτική στάση η πόλη. Να είναι μια γροθιά για τα μεγάλα ζητήματα».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας