Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου μιλά στην Ιωάννα Γκανέτσα για «Μια ζαχαρένια συνταγή»

Φωτό:  Κάρολος Καρύδης

Στο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου «Μια μαγική συνταγή» που επανακυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και ζωντανεύει τον Ρένο τον Ζαχαρένιο με τη μέθοδο της Επαυξημένης Πραγματικότητας, οι γνωστοί ήρωες των παραμυθιών ζουν σε μία συννεφούπολη. Τα παιδιά βλέπουν ήρωες που αγαπούν σε νέες περιπέτειες, νιώθουν οικεία από την πρώτη κιόλας σελίδα και ταυτίζονται με τον Ρένο τον Ζαχαρένιο, ο οποίος έχει κάτι από την δική τους αθωότητα.

Τι είναι αυτό που τον κάνει τον Ρένο Ζαχαρένιο τόσο ξεχωριστό;

Το εμφανές στοιχείο είναι ότι ζει στα σύννεφα και φτιάχνει λιχουδιές για τους ήρωες των παραμυθιών. Αυτό που θα ανακαλύψουν οι μικροί φίλοι του, όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι η μεγάλη ζαχαρένια καρδιά του και…κάτι ακόμα. Μια συνταγή που περιέχει υλικά από αυτά που έχουμε στο ντουλάπι της καρδιάς μας. Αρκεί μονάχα μια κίνηση…να τα αναζητήσουμε και να τα αντλήσουμε από εκεί.

Έχουν τα παιδιά όνειρα «πασπαλισμένα» με ζάχαρη χάχανη, όπως οι αεροδυναμικοί κουραμπιέδες του Ρένου;

Ευτυχώς, ναι. Και αυτός πρέπει να είναι ο καθημερινός αγώνας μας, να μπαίνουμε εμπόδιο στον δυνατό άνεμο που φροντίζει πρώιμα να την διασκορπίζει, καθώς οι παραστάσεις βίας είναι σύνθετες και πολυεπίπεδες στην εποχή μας. Κι ένας σωρός ακόμα δύσκολων καταστάσεων, βεβαίως. Εκεί πρέπει να δηλώνουμε το παρόν μας και να τους δίνουμε, όχι δώρα, αλλά ΑΓΑΠΗ. Όχι δώρα, αλλά ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Όχι δώρα, αλλά ΑΓΚΑΛΙΕΣ και ΦΙΛΙΑ.

Η απόφαση του Ρένου να βοηθήσει τους ανθρώπους είναι περισσότερο πράξη γενναιοδωρίας ή αλληλεγγύης;

Δεν είναι αλληλέγγυος στην αγάπη. Είναι γενναιόδωρος σίγουρα στην αγάπη. Οπότε ναι, είναι μια γενναιόδωρη πράξη αγάπης, στην οποία μπαίνουν αλληλέγγυοι οι μικροί βοηθοί του. Άλλωστε η γενναιοδωρία και η αλληλεγγύη είναι ένας από τους συνδυασμούς και θεμελιώδες κίνητρο της ανθρώπινης δράσης ενάντια στον ωφελιμισμό.

Ο Ρένιος ο Ζαχαρένιος είναι ένας ήρωας με δυνατά αισθήματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Σε ένα κόσμο σκληρό και δύσκολο είναι, πιστεύεις, μάθουμε στα παιδιά να βοηθούν τους άλλους;

Η αλληλεγγύη είναι μια συνεχής πρόκληση αυτοβελτίωσης. Δεν είναι απλά η προσφορά στον συνάνθρωπο. Γιατί για να την προσφέρεις θα πρέπει συνεχώς να έχεις τις κεραίες σου, πνευματικές και ψυχικές, ολάνοιχτες. Και αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται πολλά ακόμα. Οπότε κύριο μέλημά μας είναι αναγκαίο να γίνει η δόμηση των εννοιών της ενσυναίσθησης και της αυτοβελτίωσης στα παιδιά. Όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους.

Πώς αισθάνεσαι που το βιβλίο ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε θεατρική παιδική σκηνή;

Η συνεργασία με την παιδική σκηνή του Θεάτρου Φούρνος ήταν μια αναπάντεχη συνεργασία και αυτό έχει να κάνει την ποιότητα των έργων που ανεβάζει πάντα. Οπότε αρχικά αυτό ήταν μεγάλη τιμή, να περάσει το βιβλίο από τα ποιοτικά του δεδομένα. Από κει και πέρα η δεύτερη χρονιά είναι μια επιπρόσθετη μεγάλη χαρά. Ελπίζουμε και σε τρίτη μιας και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά και αυτή τη σεζόν.

(Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη168, Εξάρχεια Τηλ.: 2106460748

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο της εκστρατείας WithRefugees-www.WithRefugees.gr)

Κλείνοντας, δώσε μας μια ευχή πασπαλισμένη με ζάχαρη χάχανη κι εμείς, ως άλλοι βοηθοί του Ρένου του Ζαχαρένιου θα φροντίσουμε μέσα από το site να φτάσει στους μικρούς και μεγάλους φίλους που πιστεύουν στη μαγεία και τη δύναμη των παραμυθιών!

Το 2019 να φέρει στιγμές που θα έχουν την γλυκιά γεύση της αγάπης και την γαργαλιστική της ευτυχίας. Και…να μην ξεχνάμε να τις μοιραζόμαστε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος, ένας ζαχαροπλάστης, διαφορετικός απ’ αυτούς που ξέρουμε, ζει στα …σύννεφα και φτιάχνει λιχουδιές για τους ήρωες των παραμυθιών. Αγαπάει όμως πολύ και τους ανθρώπους, γι’ αυτό αποφασίζει να φτιάξει μια ζαχαρένια συνταγή μόνο για κείνους.

Μέχρι το βράδυ όλα πρέπει να είναι έτοιμα. Θα προλάβει όμως;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Από την αρχή έως σήμερα μεταμορφώνει τα βιβλία της σε εκδηλώσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες σε συνεργασία με σχολεία, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2009 με το βιβλίο Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες (επανέκδοση 2010).

Το επόμενο βιβλίο της Μια Ζαχαρένια Συνταγή (2015) τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πρώτη του έκδοση ενίσχυσε με το σύνολο των εσόδων της την παγκόσμια εκστρατεία “Back2School”, που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων, ενώ η δεύτερη (2018, εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική») τη διάδοση της παγκόσμιας εκστρατείας #WithRefugees. Τον Ιανουάριο του 2018 η ιστορία του βιβλίου έγινε θεατρική παράσταση στο θέατρο «Φούρνος», σε διασκευή Ελεάννας Σαντοριναίου και μουσική Χρήστου Θηβαίου, η οποία συνεχίζεται και την περίοδο 2018-2019.

Τον Φεβρουάριο του 2016 τιμήθηκε από την «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα» ως υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια για τη συμβολή της στο έργο του Οργανισμού, τους σκοπούς του οποίου συνεχίζει να στηρίζει ενεργά. Έχει, επίσης, διοργανώσει και συμμετάσχει σε σημαντικές δράσεις για τους πρόσφυγες με τη συνδρομή Οργανισμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ιδιαίτερη αγάπη και η ευαισθησία της στο θέμα των προσφύγων την οδήγησαν να γράψει το εικονογραφημένο βιβλίο Μέσα από τα Μάτια τους,12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο! (2017, εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική»), για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που συνάντησε η ίδια. Μέρος των εσόδων της έκδοσης αυτής στηρίζει τις δομές φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων στις δομές φιλοξενίας της ΑMΚΕ PRAKSIS.

Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται επίσης: Ο τυροκοφτερός – περιπέτειες που τα σπάνε (2016), Μέρλο – περιπέτεια στα σύννεφα (2017), τα έσοδα του οποίου προσφέρει στην ΑΜΚΕ «Καρκινάκι» και το «Αστυπάλαια, με λένε» (2018), τα έσοδα του οποίου προσφέρει στις άπορες οικογένειες του νησιού.

Το βιβλίο Μαργαρίτα, Στραβά κι ανάποδα ζητούν λύση (εκδόσεις «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», 2018) διατίθεται δωρεάν ως εφαρμογή σε tablets με λειτουργικά Android και iOS (εφαρμογή με διαδράσεις), σε μορφή pdf (Ελληνικά, Αγγλικά) καθώς και σε ηχητικό αρχείο (Ελληνικά).

Συμμετείχε ως ομιλήτρια στο TEDxPatras 2017 με θέμα «Στιγμές- Moments» και ήταν υποψήφια του θεσμού «Γυναίκες της χρονιάς» του περιοδικού “Beauté” στην κατηγορία «Γυναίκες της προσφοράς».

Επίσης διοργάνωσε το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από 1η έως 4 Ιουνίου 2018 με πλήθος συγγραφέων και καλλιτεχνών, ενώ έχει πλήθος δράσεων σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ιωάννα Γκανέτσα, Συγγραφέας

Δείτε επίσης

Βρείτε μας