ΟΗΕ: Ναι στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Εκπρόσωποι από περισσότερες από 150 χώρες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μαρακές για να εγκρίνουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – ένα κείμενο που έχει δημιουργήσει πόλωση σε εθνικιστές και εχθρούς της μετανάστευσης.

Χωρίς ψηφοφορία ή υπογραφές, η διακυβερνητική διάσκεψη στο Μαρακές συνιστά ένα επίσημο βήμα στη διαδικασία, πριν από την τελική επικύρωση στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεκαπέντε χώρες ωστόσο ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους ή πάγωσαν την απόφασή τους.

Υπογραμμίζοντας τις «προσπάθειες» που καταβλήθηκαν για να επιτευχθεί το σύμφωνο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες «να μην υποκύψουν στον φόβο ή στα ψευδή αφηγήματα» για τη μετανάστευση, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τα «πολυάριθμα ψέματα» αναφορικά με το κείμενο του Συμφώνου.

Το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Απαριθμεί τις αρχές – υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας – και καταγράφει προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις. Απαγορεύει επίσης τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.

Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων το βρίσκουν ανεπαρκές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική αρωγή και στις βασικές υπηρεσίες ή όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Βρείτε μας