«Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας καλός καρκίνος!» Ο Χειρουργός Μαστού Dr. Βαγγέλης Φιλόπουλος μιλά στην Ιωάννα Λάκα

Χειρουργός Μαστού Dr. Βαγγέλης Φιλόπουλος στην εκπομπή ΥΓΕΙΑ SUPPORT_Kontra Channel:
«Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας καλός καρκίνος!»
Παρουσίαση – Επιμέλεια: Ιωάννα Λάκα

Τι είναι ο καρκίνος;
Είναι μία ασθένεια, η οποία προσβάλλει πάρα πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως παρουσιάζονται 18.000.000 νέα κρούσματα ετησίως. Πρόκειται για μία ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων μέσα στο σώμα μας, που αν την αφήσουμε, θα κατακλύσει όλο το κορμί του ασθενούς μέσω των μεταστάσεων. Το ζητούμενο, το οποίο είναι ύψιστης σημασίας, είναι να βρούμε τον καρκίνο στην αρχική του θέση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά ανάλογα το όργανο που προσβάλλεται. Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος αναπτυχθεί στον εγκέφαλο, ο ασθενής θα παρατηρήσει προβλήματα στην όραση, την ομιλία, την ισορροπία του αλλά και έχει έντονους πονοκεφάλους.
Συχνά, όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι ασυμπτωματικός.
Ωστόσο υπάρχουν αιτίες και παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο και αυτές είναι γνωστές.

Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου;
Ακριβώς. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
• Τα άτομα, τα οποία έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο. Ο καρκίνος είναι σε ένα βαθμό κληρονομικός
• Βλαβερές συνήθειες π.χ. το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί 5.000.000 θανάτους το χρόνο παγκοσμίως. Το 95% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές. Εάν ένας καπνιστής σταματήσει το κάπνισμα, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα.

Ποια θα είναι η εξέλιξη του καρκίνου τα επόμενα χρόνια;
Θα αυξηθεί σαν αριθμός, αλλά θα μειωθεί η θνησιμότητα του. Σιγα σιγά ο καρκίνος μετατρέπεται σε μία χρόνια νόσο. Δηλαδή, δεν θα είναι πια αιτία θανάτου. Για παράδειγμα, όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού: 35.000-40.000 γυναίκες ζουν με καρκίνο του μαστού για πάνω από 5 χρόνια. Κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση και οι νέες μέθοδοι θεραπείας.

Αναφέρατε τον καρκίνο του μαστού. Πειτε μας δύο λόγια. Είναι ιδιαίτερος σε σχέση με του άλλους τύπους καρκίνου;
Είναι γενικά ένας καλός καρκίνος! Στην συντριπτική πλειοψηφία, οι γυναίκες δεν θα πεθάνουν, μόλις έρθει ο καρκίνος του μαστού. Το 67% των γυναικών με καρκίνο του μαστού πεθαίνει από άλλη αιτία. Είναι η μόνη μορφή καρκίνου, αν το παρατηρήσει κανείς με τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτον, μιλά ανοιχτά ο γιατρός με την ασθενή και, δεύτερον, είναι η μόνη περίπτωση που βλεπουμε τόσους ασθενείς που καταφεραν να τον κερδίσουν. Οπότε ναι, ο καρκίνος του μαστού είναι ένας καλός καρκίνος!!

Δείτε επίσης

Βρείτε μας