Αυτόνομα τα περιφερειακά κανάλια στη Θεσσαλία – «Έρχονται οι άδειες»

Δεν πέρασε ούτε μήνας από τον δημόσιο καβγά ανάμεσα σε ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών και του διευθύνοντος συμβούλου της Digea στην ημερίδα της Λαμίας, που είχε οργανώσει η Ένωση Ιδιοκτητών Ενημερωτικών Καναλιών, και 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για την αυτόνομη, εκτός Digea, εκπομπή των προγραμμάτων τους! Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έκανε δεκτή την τροπολογία τους, η οποία εντάσσεται στον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση».

Σύμφωνα με την τροπολογία, περιφερειακά κανάλια θα μπορούν να εκπέμψουν και να διανέμουν αυτόνομα το πρόγραμμά τους μέσω δικών τους πομπών, τους οποίους θα εγκαταστήσουν στην περιοχή τους με δικά τους έξοδα και για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος και για τη λειτουργία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αίτηση των περιφερειακών καναλιών να κατατεθεί εντός 20 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, να είναι κοινή, δηλαδή να προέρχεται από περισσότερα περιφερειακά κανάλια, και να αφορά έναν περιφερειακό δίαυλο ανά περιοχή. Πρόκειται για διαύλους που έχουν παραχωρηθεί στην Digea το 2014 από την ΕΕΤΤ και η πολιτική αυτή παρέμβαση, έξι μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ικανοποιεί ένα συγκεκριμένο αίτημα ιδιοκτητών περιφερειακών καναλιών, που ήρθαν σε σύγκρουση με την Digea για το υψηλό κόστος ενοικίου της ψηφιακής συχνότητας.

 

Ερώτημα…

Βέβαια, η αποδοχή της τροπολογίας αυτής είναι παράλληλα και ομολογία πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης για τα περιφερειακά κανάλια, τουλάχιστον τους επόμενους προεκλογικούς μήνες, ενώ δημιουργεί νέα θεσμικά δεδομένα, καθώς εισάγεται από το παράθυρο μία ακόμη ξεχωριστή ταχύτητα τηλεοπτικής εκπομπής. Έχουμε, δηλαδή, τους αδειοδοτημένους πανελλαδικούς σταθμούς, που υποχρεωτικά εκπέμπουν μέσω της Digea και έλαβαν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης, τους περιφερειακούς σταθμούς Αττικής και περιφέρειας, που πληρώνουν την Digea και δεν έχουν άδεια, άρα πληρώνουν 20% Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης, και τη νέα κατηγορία περιφερειακών καναλιών, που θα εκπέμπουν με δικά τους έξοδα, χωρίς να έχουν ούτε άδεια περιεχομένου ούτε άδεια παρόχου δικτύου!

“Ό,τι έγινε με τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, θα γίνει και με τα περιφερειακά. Κανένας σταθμός δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της αδειοδότησης από το ΕΣΡ. Μία διαδικασία που θα προχωρήσει όταν ολοκληρωθούν οι περιφερειακοί χάρτες συχνοτήτων», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Συμπλήρωσε δε πως «η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αναγκαία, διότι αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, θα υπάρξουν περιφερειακά κανάλια που θα σταματήσουν να εκπέμπουν στη βάση δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες προτρέπουν την ΕΕΤΤ να προχωρήσει στην παύση εκπομπής.

 

Πηγή: thenewspaper.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας