Δύο συγκεντρώσεις στη Λάρισα για το Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ)

Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η μία από το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας και την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας στην πλατεία Ταχυδρομείου και η δεύτερη από την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας στην πλατεία Νομαρχίας.

Και στις δύο είχε πραγματοποιηθεί κάλεσμα και παρά το κρύο υπήρχε κόσμος που βγήκε να τιμήσει την επέτειο.

Στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστό όπου κατέθεσε και στεφάνι. Ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας, Παπαποστόλου Δημήτρης, αναφέροντας τα εξής: «Σήμερα, μετά από σαράντα πέντε (45) χρόνια, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα.

Το κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ενέπνευσε τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας, είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος.

Ο αγώνας για Δημοκρατία, για Ελευθερία και για Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι αναγκαίος σήμερα όσο ποτέ.

Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έχουν ξεθεμελιώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, έχουν οδηγήσει κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας τον μισό και πλέον πληθυσμό της χώρας. Η υψηλή ανεργία, η υποβάθμιση και απαξίωση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η φαλκίδευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι απότοκα αυτών των μνημονιακών πολιτικών .

Οι πολιτικές αυτές πρέπει να αλλάξουν άμεσα, γιατί οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές εξαντλούνται.

Το Πολυτεχνείο, η εξέγερση του ’73, σε κάθε ιστορικό κύκλο είναι η αιχμή των λαϊκών, δημοκρατικών, κοινωνικών αγώνων, της αγωνιστικής πρωτοπορίας των νέων, της ενότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Με σκληρούς αγώνες, όπως και τότε, συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ειρηνική δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για πραγματική κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, για πραγματικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ενωμένοι, με την ιστορία μας και τα διδάγματα της μαχητικότητας και του ηρωισμού που έδειξε η νέα γενιά του 1973 στο Πολυτεχνείο ολοζώντανα, συνεχίζουμε να πορευόμαστε δυναμικά στους δρόμους του αγώνα για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα αισιόδοξο μέλλον για όλους μας»!

Στην έτερη συγκέντρωση στη πλατεία Ταχυδρομείου από το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, λόγο εκφώνησε ο Γ.Γ., Πάρις Λιόλιος που ανέφερε τα εξής: «Συναγωνιστές  και Συναγωνίστριες – Νέοι και Νέες

45 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενάντια στην Αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, τα οράματα των αγωνιστών του πολυτεχνείου όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί στο χρόνο, αλλά είναι ακόμα πιο επίκαιρα, ακόμα πιο αναγκαία για τη διαβίωση του. Όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν   κάνουν  οι υπηρέτες  του συστήματος να  παραχαράξουν το πραγματικό νόημά τους και να εξανθρωπίσουν τον Αμερικανονατοικό ιμπεριαλισμό.

Και βέβαια δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα, ούτε ίχνος  ντροπής , την ίδια στιγμή που έχουν παραδώσει ολόκληρη τη χώρα στους  τους φονιάδες των λαών, και την  έχουν μετατρέψει  σε ορμητήριο τους, για να αιματοκυλούν τους λαούς της περιοχής, να ιδιοποιούνται  τους αγώνες του πολυτεχνείου και να καλούν τους πολίτες με ανακοίνωση τους (για τη N.E του ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος) να συμμετάσχουν  σε συγκέντρωση, όχι βέβαια του εργατικού κέντρου και της επιτροπής ειρήνης, αλλά της ΑΔΕΔΥ. δεν γνωρίζουμε βέβαια αν έχουν καλέσει σ’ αυτήν και τους αξιωματικούς των αμερικανονατοικών η τους χειριστές των NTOOYNS που έχουν κατακλείσει τη Λάρισα η αν θα συναντηθούν μετά τη συγκέντρωση για να γιορτάσουν μαζί τους την… επέτειο. Αφού έχουν γίνει κολλητοί από τότε που είναι κυβέρνηση και δεν το κρύβουν αλώστε.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στρέφονταν όχι μόνο κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, αλλά και κατά των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στήριξαν την χούντα, την Τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα του 40% του εδάφους της Κύπρου και ευθύνονται διαχρονικά για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ματοκύλισμα λαών, την επαναχάραξη συνόρων και όλων των δεινών που φέρνει η δράση τους, προκειμένου να εξυπηρετούν τα μονοπώλια.

Η εξέγερση  του πολυτεχνείου, απαντά στην πράξη στο ιδεολόγημα που μόνιμα και σε κάθε εποχή σπέρνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και του κατεστημένου, ότι δεν γίνεται τίποτα,  για να καθηλώνουν το λαό και να δέχεται αδιαμαρτύρητα ότι αποφασίζουν για αυτόν. Η εξέγερση του πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν η εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα οργανώνονται και αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους, καμιά δύναμη δεν μπορεί να τους ανακόψει ακριβός γιατί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στην κοινωνία. Γιατί  το δίκιο είναι  με αυτούς που δουλεύουν και μοχθούν για τη ζωή, και όχι με τους λίγους που καρπώνονται τον ιδρώτα τους.

Η εξέγερση του Νοέμβρη κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει το πραγματικό νόημα και τη συνέχειά της, στην προοπτική μιας   νέας  εξέγερσης  του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο μαύρο μέτωπο της Ε.Ε., των Αμερικανών ,του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών  και των κομμάτων που διαχειρίζονται για λογαριασμό τους την  κυβερνητική εξουσία και οδήγησαν  το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Υπάρχει πλέον  σωρευμένη  πείρα. 45 χρόνια από τον ηρωικό Νοέμβρη του 73, ο εργαζόμενος λαός  έζησε και την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας αλλά και την κρίση του …. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο λαός πλήρωσε το …μάρμαρο.

Και σήμερα που οι κυβερνώντες μιλάνε για το τέλος των μνημονίων και για δίκαιη ανάπτυξη, κρύβουν με  θρησκευτική ευλάβεια ότι, η όποια ανάπτυξη και αν υπάρξει τα επόμενα χρόνια θα κτιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Γι αυτό λοιπόν σήμερα  ο αγώνας και τα αιτήματα του πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ πρέπει να περάσει σε ανώτερο επίπεδο. σε μια νέα φάση με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η  ενότητα της εργατικής τάξης, και η συμμαχία της  με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, αγρότες και τη νεολαία που είναι τα θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής  του κεφαλαίου,. η ανασυγκρότηση του εργατικού και λαικού κινήματος σε ανώτερη μορφή, αποκτά ουσιαστική σημασία για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα . προϋποθέτει την μαζική εγκατάλειψη και άρση της εμπιστοσύνης στα κόμματα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στήριξαν και στηρίζουν με κάθε μέσον τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Να πάψει δηλαδή να πιστεύει ο λαός μας,  ότι τούτο το σύστημα και αυτοί που τον έχουν φέρει σ αυτή την άθλια κατάσταση, θέλουν η μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εργατικές- λαικές οικογένειες και τη νεολαία, όπως η ανεργία, η εξάπλωση της φτώχειας, της μόρφωσης και τις υγείας. Ισα –ισα πάνω σ αυτά τα προβλήματα επενδύει το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές για να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη γιατί αυτός είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης τους.

Ιδιαίτερα σήμερα ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να ενδώσει στην προεκλογική παροχολογία τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και τις ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ που τα δίνουν όλα για να υφαρπάξουν ξανά την ψήφο και να συνεχίσουν αμέσως την επόμενη των εκλογών, την ίδια και ακόμα πιο σκληρή πολιτική  – όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση..   Είναι απολύτως σίγουρο ότι ακόμα και να δώσουν κάποιες παροχές με διάφορες μορφές θα τις πάρουν πίσω διπλά και τριπλά όποιος από τους δύο μνηστήρες της εξουσίας και αν αναλάβει την διαχείριση.  Το Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο !

Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η κοροϊδία στους συνταξιούχους και να δωθούν με πολιτική απόφαση όλα όσα τους έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια.  Να πάψουν να τους στέλνουν πελάτες στα δικηγορικά γραφεία.

Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν πρέπει να έχει  καμία αυταπάτη! Να εμπιστευθεί τη δική του δύναμη και το δίκιο του! Μόνο με τον δικό του επίμονο, σκληρό, ταξικό αγώνα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος του. αυτό δείχνει η πείρα, αυτό μας διδάσκει ο Νοέμβρης του 73.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα που να υπηρετούν τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων και όχι τα κέρδη μια χούφτας καπιταλιστών.   Τότε ο αγώνας του λαού και της νεολαίας  στράφηκε ενάντια στη χούντα και το ΝΑΤΟ, σήμερα πρέπει να στραφεί ενάντια στο μαύρο μέτωπο της Ε.Ε., των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών! τότε η εργατική τάξη είχε να παλέψει με τους ασφαλίτες που έλεγχαν τα σωματεία και τρομοκρατούσαν τους εργάτες,  σήμερα έχουν απέναντί τους τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό  και τα κομμάτων που διαχειρίζονται για λογαριασμό των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων και πολυεθνικών την  κυβερνητική εξουσία και οδήγησαν  το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απαιτούμε:  να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο, κάλυψη όλων των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.

 • Την κρίση και το χρέος να τα πληρώσει η πλουτοκρατία γιατί αυτή το δημιούργησε!
 • Να σταματήσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας, ώστε να εξασφαλίζεται η λαϊκή ευημερία.
 • Δουλειά για όλους. Μέτρα στήριξης των ανέργων, ταμείο ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους στο 80% του κατωτέρου μισθού το μήνα.
 • Σύγχρονα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
 • Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας θα είναι σε διαφορετική βάση από τη σημερινή. γιατί η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας και των μέσων παραγωγής δίνει τη δυνατότητα να παράγεται τεράστιος πλούτος αρκετός για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια.

Αυτό όμως απαιτεί άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας!

 • Απαιτεί να αποδεσμευτεί η χώρα από την ευρωπαϊκή ένωση και τους  μηχανισμούς της. Απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή των αγαθών με βάση τις δυνατότητες παραγωγής και με βάση τις ανάγκες του λαού μας:
 • Χρειάζεται να είναι κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία τον ορυκτό πλούτο και τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, το μεγάλο εμπόριο, τις μεγάλες τουριστικές μονάδες. Με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες , συναγωνιστές, νέοι και νέες

η  πρόεδρος  τις επιτροπής ειρήνης πριν από λίγο αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή μας και τον κίνδυνο που διατρέχουμε ως χώρα και ως περιοχή να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα.

Πάντα τα επιχειρήματα των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και πρέπει από κάπου να προστατεύετε, γι ‘αυτό μας έβαλλαν στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή ένωση.

Ψεύδονταν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή! Γιατί στην πραγματικότητα η χώρα μας κινδυνεύει μόνο από τους… προστάτες της.

Γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και η άμεση εμπλοκή σε όλες τις εστίες έντασης  είναι επιλογή της άρχουσας τάξις της χώρας μας η οποία διεκδικεί μερίδια από τη Λία, αλλά και ζωτικό χώρο για τα δικά της συμφέροντα,  την οποία επιλογή υλοποιεί η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διατρέχει ο λαός.  Η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, με την συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτούς, με την μετατροπή της Λάρισας, και όλης της χώρας σε μια απέραντη Αμερικανονοατοική βάση, με την πληρωμή 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για να κάνει πόλεμο, μεγαλώνοντας του κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς και όχι για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει στην κυριολεξία τίποτα. Το συμφέρον του ήταν και είναι να έχει ειρήνη και φιλία με όλους τους γειτονικούς λαούς.

Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί στην περιοχή μας που είναι εγκατεστημένα τα ΝΤΡΟΟΥΝΣ σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο αιγαίο:

 • Γι’ αυτό λοιπόν το ΕΚΝΛ καλεί το λαό και τη νεολαία να υψώσει τώρα το ανάστημά του, να πλαισιώσει μαζικά τις πρωτοβουλίες τις  επιτροπής  ειρήνης Λάρισας, και να απαιτήσει: Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, που γίνονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και σκορπούν τον θάνατο, καταστροφές και προσφυγιά. να μην υπάρξει  Καμία εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Να μην εγκατασταθεί καμία νέα βάση των ΗΠΑ σε Λάρισα και σε όλη τη χώρα, αλλά να απομακρυνθούν τώρα τα κατασκοπευτικά ΝΤΡΟΟΥΝΣ των ΗΠΑ από την 110 Π.Μ της Λάρισας και να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στη χώρα μας.
 • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.
 • Να επιστρέψουν άμεσα, όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στο εξωτερικό.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες

Τις επόμενες ημέρες,  στις  28 Νοέμβρη,  προετοιμάζουμε την πανεργατική απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Κ. πλατεία.   Το ταξικό κίνημα δίνει μια πολύ κρίσιμη μάχη όχι μόνο για την διεκδίκηση των αιτημάτων  που είναι αναγκαία για να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων αλλά και για να πάρουν ένα μάθημα οι πλειοψηφίες της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ που υπονόμευσαν και αυτόν τον αγώνα, πριν καν ακόμα τον αποφασίσουν. Να ηττηθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός  που ενώ τα έχει βρει σε όλα με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, παίζει το βρόμικο ρόλο,  σπέρνει αυταπάτες και οδηγεί τους εργαζόμενους από ήτα σε ήτα βάζοντας παντού τη σφραγίδα του στην απώλεια των εργασιακών και ασφαλιστικών του δικαίωμά των του.

Το πολυτεχνείο μας καλεί όλους τους τίμιους και ανιδιοτελείς αγωνιστές, να δώσουμε τη μάχη στις νέες συνθήκες για να γίνει πράξη το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο των αγωνιστών του και του συνθήματος: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ».

Παράλληλα και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε και πορεία.

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις:

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας