Νταβέλης από δείπνο του ΣΘΕΒ: «Το πεπρωμένο μας δεν βρίσκεται στα αστέρια αλλά στα χέρια μας»

Δείπνο παρέθεσε ο ΣΘΕΒ απόψε στο ξενοδοχείο Imperial, όπου και παραβρέθηκαν πολλοί Λαρισαίοι επιχειρηματίες και φορείς της πόλης, ενώ προσκεκλημένος ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχιλλέας Νταβέλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε εκπρόσωπε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά,
Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Εκπρόσωποι Φορέων της Θεσσαλίας,
Αγαπητά μέλη του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Θεσσαλίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο αποψινό επιχειρηματικό δείπνο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με επίσημο προσκεκλημένο τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.

Κύριε Σχοινά,

Η αποψινή σας παρουσία στο επιχειρηματικό δείπνο του ΣΘΕΒ, θεωρείται πολύ σπουδαία και πιο επίκαιρη από ποτέ και σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας σε μία τόσο σημαντική χρονική συγκυρία πραγμάτων και αναμένουμε να ακούσουμε με αγωνία όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διαμορφώσουν μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το θέμα που ήθελα να θέσω σε εσάς κ. Σχοινά, αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το θέμα είναι ευρύ αλλά συνυφασμένο με το μέλλον της Ελλάδας γιατί η οικονομική ανάπτυξη, η νομισματική σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία και η εθνική ασφάλεια της χώρας μας συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως, με τη θέση της Χώρας μας σ’ αυτή.

Είναι πολλά τα κρίσιμα ερωτήματα: Η Ένωση και η Ευρωζώνη θα επιβιώσουν; Θα ευημερήσουν; θα μετεξελιχθούν και προς ποια κατεύθυνση; Και ποιες πρέπει να είναι οι επιδιώξεις και οι θέσεις – και τελικά ο ρόλος – της Ελλάδος στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο γεω-οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον;

Όπως γνωρίζετε η οικονομική κρίση και η ύφεση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία έτη έχουν επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Παρά την τεράστια μεταβολή στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια κρίσης, αναζητούμε τις αλλαγές αυτές που θα δώσουν ώθηση στην Ανάπτυξη της Χώρας.

Η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Στρατηγική της Χώρας προκειμένου να επέλθει η «Αναγέννηση της Οικονομίας» αφορά την υλοποίηση γενναίων δράσεων που θα έχουν ως στόχο την ανάταξη και την αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης,  έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.

Θεωρούμε πως ο κεντρικός στόχος για τη νέα περίοδο είναι το σύμπλεγμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία»  με βασική κατεύθυνση τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ευελπιστούμε πως το πολυσυζητημένο πακέτο Juncker, να κινητοποιήσει τον μοχλό επένδυσης και να προσθέσει στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική το επενδυτικό κομμάτι που έλειπε, δίπλα στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική. Θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην ενίσχυση επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, τεχνολογία, εξωστρέφεια, πράσινη ενέργεια και  γεωργία κ.α.

Ο ΣΘΕΒ υποστηρίζει ότι οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η υγεία, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Με αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας αναμένει να ακούσει κ. Σχοινά, το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την οικονομία της χώρας μέσω των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τα διαθέσιμα Επενδυτικά Εργαλεία για την Ελλάδα, τον τρόπο λειτουργίας του και τον τρόπο αξιοποίησης του.

Η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής που θα οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, με τόλμη, ειλικρίνεια, συγκεκριμένα μέτρα επαρκώς κοστολογημένα, αλλά και με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, αποτελεί το βασικό ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη. Σ΄ αυτό το στρατηγικό σχέδιο στο επίκεντρο πρέπει να τεθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και κυρίως η μεταποιητική δραστηριότητα.

Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο ήταν η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων τα οποία πρέπει και να τηρήσουμε όχι ως δανειστές αλλά ως εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ο δρόμος για την Ιθάκη είναι ακόμα μακρύς…..

Το ζητούμενο είναι αν η Χώρα μας καταφέρει να αποκτήσει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα ή ασφαλιστικό που θα καλύψει 2-3 γενιές. Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια που περάσαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης να φτιάξουμε μια βιώσιμη οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος δίκαιο και λειτουργικό. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος και απαιτεί πολλή δουλειά από όλους. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα ώστε να αποκτήσει η Χώρα μας ένα νέο, άξιο, σύγχρονο κράτος με μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος των παραγωγικών και διοικητικών θεσμών της χώρας, με τράπεζες που θα λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με παιδεία ανοιχτή σε όλους, με μια οικονομία που δεν θα αφήνει χρέη στους νέους Έλληνες αλλά θα δημιουργεί ευκαιρίες.

Κύριοι,

Με τη λήξη του προγράμματος, ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε και ένας καινούριος ανοίγει. Η Ελλάδα χρειάζεται να κερδίσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, για να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της. Ο στόχος αυτός δεν εξασφαλίζεται αυτόματα, με την έξοδο από τα μνημόνια. Απαιτεί προσπάθεια, αυτοσυγκράτηση και κυρίως μια υπεύθυνη και συγκροτημένη οικονομική πολιτική.

Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια κινητήριο δύναμη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιείς βάσεις. Πρόκειται για ένα στόχο που απαιτεί άρση των υφιστάμενων εμποδίων, ενίσχυση των κινήτρων, αλλά και συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικών φορέων. Η Επιχειρηματική Κοινότητα θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια με πράξεις, με συνέπεια και ουσία.

Πιστεύω ότι οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση διαγράφονται σήμερα γενικά ευνοϊκές, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και κυρίως επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των  πολιτών και η πλειονότητα των πολιτικών ηγετών κατανοούν τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της ενωμένης Ευρώπης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι αμελητέοι. Είναι ανάγκη όλοι να κατανοήσουμε ότι στη σημερινή συγκυρία κοινή μεν η τύχη αλλά το μέλλον δεν πρέπει να μείνει αόρατο. Το μέλλον εξαρτάται από τις δικές μας αποφάσεις και πράξεις.  Τελειώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ σε μια φράση από τον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ, «Το πεπρωμένο μας δεν βρίσκεται στα αστέρια αλλά στα χέρια μας». Ελπίζω και εύχομαι να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας