Καλογιάννης: «Πλάνο 15ετίας κι όχι πρόγραμμα έως τις επόμενες εκλογές»

Ο απολογισμός των έργων της τρέχουσας θητείας ήταν στο επίκεντρο του σημερινού δημοτικού συμβουλίου με τον Απόστολο Καλογιάννη να… προετοιμάζεται για την επόμενη τονίζοντας πως αυτές οι ενέργειες δεν σταματούν σε μία, αλλά συνεχίζονται και στις επόμενες.

Μάλιστα ο δήμαρχος Λαρισαίων δεν έκρυψε την αισιοδοξία για το αύριο των εκλογών, όπου τόνισε πως ο πολίτης θα κρίνει το έργο που «έχει στα πόδια του», με τον ίδιο να δηλώνει πως στα ταμεία υπάρχουν ακόμα 26 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των 60 εκατ. για πλάνο.

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Δεν θα πω κάτι καινούργιο, απλά είναι μία σημαντική μέρα που αποτυπώνει το έργο του Δήμου. Η δημοτική Αρχή θα καταθέσει την άποψη της και θα ακούσει την κριτική της αντιπολίτευσης για την προηγούμενη χρονιά.

Δεν γίνεται όμως να παραβλέψουμε πως υπάρχει μία συνέχεια στα έργα.

Πριν από αυτό θα πρέπει να μιλήσω όμως για το περιβάλλον που κινηθήκαμε και ότι κάναμε. Εμείς ξεκινήσαμε μία νέα σελίδα σε ένα νέο περιβάλλον με την αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος της Λάρισας όμως βρίσκεται σε ένα σχέδιο που είναι στην πορεία ενός άλματος. Με οικονομικές δυνατότητες και ώριμες μελέτες. Αυτό το είπαμε από το 2015 και είναι η δυνατότητες του Δήμου και της Λάρισας στον δυναμισμό που βγαίνει.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε δεν είχε έναν ορίζοντα έως τις επόμενες εκλογές, αλλά ήταν ένα πλάνο 15ετίας με στόχο η πόλη μέσα απ’ την ανάπτυξη να γίνει ένας πρώτος πόλος.

Το Μάιο θα κριθούμε από τις εκλογές, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί πλέον μετράμε για ένα μετρήσιμο έργο που δεν είχε ποτέ ξανά με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ένα έργο 60 εκατ. ευρώ και η πόλη θα πρέπει να είναι αισιόδοξη».

Οι παράμετροι των έργων και της κριτικής

Στη συνέχεια ο Απόστολος Καλογιάννης, «χώρισε» το έργο στα σημεία όπου η δημοτική αρχή έριξε το βάρος με το πρώτο να είναι τα τεχνικά έργα που προωθούνται στην πόλη το τελευταίο διάστημα. Ενώ έδειξε και την κατεύθυνση των μηχανημάτων σε Άγιο Κωνσταντίνο, αλλά και Ασκληπίου με αρκετούς δρόμους στο κέντρο να ακολουθούν.  «Από εκεί και έπειτα θέλω να μιλήσω χωρίζοντας το έργο που έχει γίνει σε πεδία.

Το πρώτο είναι των τεχνικών έργων με τη ΣΒΑΚ, όπου μπήκαν σε εφαρμογές οι μελέτες. Στη συνέχεια τα έργα που γίνονται στις συνοικίες της πόλης που λύνονται προβλήματα κι αναμένονται να γίνουν έργα. Γίνονται σε πολλά σημεία επίσης της πόλης ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους, αλλά κι έργα συντήρησης οποιουδήποτε είδους.

Παράλληλα μιλάμε και για μεγάλες παρεμβάσεις με τις διαπραγματεύσεις χώρων προς αξιοποίηση, αλλά και κτηρίων που είναι η ιστορία της πόλης. Παράλληλα μέσα στο 2017 έγινε κι αίτηση για τον Μπεζεστένη όπου είμαστε σε διαδικασία διαγωνισμού.

Έχουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα κι ακουμπάμε σε κάθε συνοικία σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμούμε πως θα ολοκληρώσουμε τα έργα μέσα στην επόμενη θητεία με επόμενο έργο να είναι αυτό στον Άγιο Κωνσταντίνο ύψους 4 εκατ. ευρώ. Ενώ θα ακολουθήσουν οι συνοικίες, Παπασταύρου, Νέας Σμύρνης και Αγίου Αθανασίου.

Παράλληλα θα ασφαλτοστρωθεί ολόκληρη η Γιάννουλη και ο πρώην Δήμος Κοιλάδας. Όλα αυτά σε συνεργασία και με τη ΔΕΥΑΛ που συνεχίζει το έργο της.

Μας λέγανε όλοι πως έχουμε πολλά λεφτά. Δεν ήρθαν από τον ουρανό, αλλά από μία σκληρή πολιτική με περικοπές και με μία επιλογή έργων που θα γίνουν από πόρους του Δήμου και τη ΔΕΥΑΛ. Ξέραμε πως δεν θα υπάρξουν άλλες πηγές.

Δουλέψαμε αρκετά με χρηματοδοτούμενα προγράμματα κι έχουμε καταφέρει να έχουμε 30 εκατ. ευρώ από αυτά.

Όλα αυτά που σας αναφέρω είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες που είχα αναφέρει και τις έχουμε πράξει».

Παιδιά και τρίτη ηλικία

Στο κομμάτι τις κοινωνικής πολιτικής ξεκαθάρισε πως η δημοτική αρχή λειτούργησε με γνώμονα τα έργα για τα παιδιά και την τρίτη ηλικία. «Το δεύτερο κομμάτι είναι της κοινωνικής πολιτικής. Κι εδώ χωρίζεται σε δύο παραμέτρους που εμβαθύναμε.

Το πρώτο είναι «όλα για το παιδί» κι αυτή τη στιγμή στη Λάρισα να έχουμε κάνει σημαντικά έργα για τα παιδιά με πιο σπουδαίο την «Κατασκήνωση στη Πόλη» με ένα ποσό 30.000 ευρώ όπου όλοι μας ρωτούσαν πως το πετύχαμε και καταφέραμε να έχουμε τόσους ανθρώπους να δουλεύουν το καλοκαίρι. Και «όλα για τη τρίτη ηλικία».

Από εκεί και πέρα κάναμε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στις επιχειρήσεις, όπως και στους δημότες. Ενέργειες που κάνουν τη διαφορά».

Φεστιβάλ Πηνειού, Ιπποκράτης, Agrothessaly και φυσικά το Πάρκο των Ευχών

Για να ακολουθήσουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κι οι ενέργειες έτσι ώστε η Λάρισα να αποτελέσει μέρος όπου θα έρθουν άνθρωποι κι εκτός πόλης: «Αυτός μας φέρνει και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πλέον είναι πάμπολλες και υψηλού επιπέδου. Να σας αναφέρω το Φεστιβάλ Πηνειού, τις εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Θέατρο που είχε πέρυσι πολλά προβλήματα και το Δημοτικό Ωδείο που είχε 900 μαθητές.

Αυτή η πόλη είχε ένα πρόβλημα που ονομάζεται εσωστρέφεια και το αντιστρέψαμε το κλίμα σε σημαντικό βαθμό. Βλέπουμε τα ζητήματα της ανάπτυξης πιο συγκεκριμένα. Και κάναμε αντίστοιχες δράσεις.

Μία από αυτές είναι η Agrothessaly που διπλασίασε τους επισκέπτες της. Το πρόγραμμα των τουριστικών προβολών, όπως είδατε τους ξένους δημοσιογράφους για βάλουν τη Λάρισα στο κάδρο των επισκέψεων. Η επιτυχημένη σύλληψη του Πάρκου των Ευχών και φέτος θεωρώ πως το νούμερο των επισκεπτών θα εκτιναχθεί.

Προοπτική κατεδαφίσεων το 2019 απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Λαρισαίων μίλησε για το κομμάτι της πολεοδομίας στη πόλη με τον ίδιο να στέκεται κυρίως στις συζητήσεις και τις ενέργειες για οικόπεδο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, όπως και τα στρατόπεδα. «Το τρίτο είναι ο τομέας της Πολεοδομίας, αυτό που πρέπει να μείνει είναι οι σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν κι αφορούν το χώρο απέναντι από το Θέατρο. Μεγάλα ζητήματα της πόλης όπου πιέσαμε πολύ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το συμβιβασμό που πετύχαμε με τους ιδιοκτήτες υπάρχει προοπτική το 2019 να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις εκεί.

Το θέμα των δεσμευμένων χώρων. Η πόλη χάνει μέρος τους, αλλά με την επιβολή των απαλοτροιώσεων και τις συμβιβαστικές λύσεις που πετυχαίνουμε λύνουμε το πρόβλημα των πολιτών που είχαν την ομηρία, αλλά παίρνουμε και χώρους για να διαμορφώσουμε στις συνοικίες κοινωφελής χώρους.

Παράλληλα, το 2017 είναι σημείο καμπής στις συζητήσεις των στρατοπέδων. Πιστεύω πως μέσα στο Γενάρη θα ανακοινωθούν και πολλά νέα πράγματα. Αυτοί οι χώροι είναι που θα βοηθήσουν την πόλη στην ανάπλασή της».

Ψάχνει το καλύτερο σε καθαριότητα και πράσινο

Βήματα προς τα εμπρός έγιναν στο κομμάτι της καθαριότητας και του πράσινου κατά τον Απόστολο Καλογιάννη, αλλά το καλά δεν του αρκούσε που ζήτησε το καλύτερο παρά τις πολλές δυσκολίες με κύριο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού. «Στη συνέχεια έχω το κομμάτι της καθαριότητας και του πρασίνου. Εκεί βρήκαμε μεγάλες δυσκολίες με λίγο προσωπικό που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Πετύχαμε όμως ανανεώσεις συμβάσεων, ενώ τον Ιούνιο του 2017 καταφέραμε να απαιτήσουμε 206 νέες θέσεις εργασίας που διασφάλισαν την καλή λειτουργία που είναι σε καλό απλά επίπεδο και θέλουμε καλύτερο.

Οι επιλογές μας ήταν συγκεκριμένες ή πηγαίναμε σε ιδιωτικοποιήσεις ή πήγαμε στις προσλήψεις και να προχωρήσουμε μέσα από τα δημοτικά τέλη. Σήμερα δικαιωνόμαστε για την δεύτερη επιλογή που πήραμε, εκεί όπου κάθε συνοικία έχει τον οδοκαθαριστή του.

Είμαι υπερήφανος λοιπόν που έχω δώσει δουλειά σε 206 οικογένειες και θέλουμε αντίστοιχα το ίδιο να κάνουμε και το 2019.

Το πράσινο ξεκίνησε με μεγάλες δυσκολίες και λίγο προσωπικό. Και το 2016 και το 2017 και το 2018 έχει πολλά προβλήματα στο να συντηρήσει του μεγάλους χώρους της πόλης. Ευχαριστώ την Αντιδημαρχία γιατί κάνει τη δουλειά της με μεγάλες δυσκολίες. Προσδοκούμε από το 2019 να ενισχυθεί κι άλλο η υπηρεσία».

26 εκατ. ευρώ για έργα μέχρι το τέλος

Το ταμείο έχει ακόμα χρήματα για έργα που θα γίνουν. Αυτό τονίστηκε από τον ίδιο: «Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν δίχως ένα όραμα που αποτυπώνεται σε έργο με δουλειά. Ο Δήμος έχει ακόμα 26 εκατ. ευρώ αν χρειαστεί σε έργα και πληρώνει κι εργολάβους.

Όλα αυτά τα έργα είναι το 1/50. Τον Γενάρη θα ανοίξει η Ασκληπίου. Ενώ θα συνεχίσουμε με τη Ρούσβελτ, την Ηλιοδώρου, την Κολοκοτρώνη, τη Λάμπρου Κατσώνη, Κοραή. Θα υπάρξουν κι άλλοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και νέα ποδηλατόδρομοι.

Δεν θα σταματήσουν όλα αυτά έργα. Δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα γιατί όλα είναι έτοιμα από τις μελέτες. Είναι ένα τεράστιο έργο που όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το μειώσουν ο πολίτης το ζει και το έχει στα πόδια του».

Χρίστος Τζίκας

Δείτε επίσης

Βρείτε μας