Από το ΣΒΑΚ και το Open Mall σειρά παίρνει ο… Πηνειός (ΦΩΤΟ)

Το Open Mall της Λάρισας ήταν το θέμα που «κέντρισε» τα βλέμματα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου με την υποβολή της πράξης, αλλά και την έγκριση μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας.

Βέβαια η σύνδεση του «έργου» αυτού με το ΣΒΑΚ και την σύνδεση όλων των υπόλοιπων ενεργειών με κοινό παρανομαστή το ιστορικό κέντρο της Λάρισας, έφερε το θέμα της επέκτασης στον Πηνειό με τη δημοτική αρχή να βλέπει πως οι επόμενες ενέργειες θα μετατοπιστούν προς τα εκεί.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής ανέλαβε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στη Λάρισα», όπου ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν εξηγώντας πως το πρόγραμμα έχει πάρει μία παράταση με τη Λάρισα όμως να είναι πρώτη και έτοιμη να καταθέσει ένα φάκελο.

Στη συνέχεια ανέλυσε τα σημεία που θα επεκταθεί το έργο αυτό με την Βενιζέλου να είναι ο βασικός άξονας. Ενώ πρόσθεσε τις ενέργειες που αναμένεται να γίνουν στα καταστήματα για να υπάρξει μία ομοιομορφία, αλλά και τις ενέργειες του Δήμου Λαρισαίων στο σημείο για την αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων.

Συγκεκριμένα το Open Mall αναμένεται να επεκταθεί στις οδούς Φιλελλήνων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών, Πόρου και πάροδος Ερμού, με παρεμβάσεις σκίασης, νησίδες, οδοφωτισμό, ανοιχτό κι ελεύθερο WiFi, ποδηλατόδρομους και διάφορα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

«Έργο που θα δώσει μία ανάσα στη πόλη»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, επισήμανε τα εξής: «Ήμασταν από τη πρώτη στιγμή που το ακούσαμε αρωγοί. Δεν ξέραμε τι θα συμβεί με το Δήμο μας, αλλά το φέραμε και καταφέραμε να φτάσουμε σε μία άριστη συνεργασία. Είμαστε από τις πρώτες πόλεις που θα καταθέσουμε φάκελο και μέσα από τις συνεργασίες αναβαθμίζουμε την αγορά μας και αποκτάμε ταυτότητα.

Σήμερα το ονομάζουμε Open Mall και συγκεκριμένα η Βενιζέλου ήθελε μία αναβάθμιση. Θα είναι μία καλή κίνηση η τοποθέτηση σκιάστρων. Είναι ένα έργο που θα δώσει μία ανάσα. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο σε καμία πόλη της Ελλάδας».

«Έπρεπε να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής του κέντρου»

Ο Απόστολος Καλογιάννης πάντως δεν έμεινε μόνο στο Open Mall, αλλά εξήγησε πως κάθε βήμα της δημοτικής αρχής έχει ως στόχο την βελτίωση της πόλης και τους κέντρου της. Αναλυτικά είπε: «Δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα που συμμετέχει ο Δήμος, αλλά είναι μια ακόμα συνέργεια στο ζήτημα της αναβάθμισης όλου του ευρύτερου κέντρου.

Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις μου γίνονται με όνειρα ανθρώπων, αλλά με μία επιστημονική προσέγγιση και μελέτη. Εμείς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έδιωχνε τον επισκέπτη από το κέντρο της πόλης. Εμείς έπρεπε να φτάσουμε σε ένα σημείο να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον. Έπρεπε να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής του κέντρου».

Πρώτο βήμα στο ΣΒΑΚ

«Ένα μετά το άλλο κουμπώνουν όλα τα βήματα. Το πρώτο σχέδιο ήταν το ΣΒΑΚ. Όλοι γνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο, με τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν ώρες για να βρούνε ένα πάρκινγκ έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι πεζόδρομοί μας έχουν υποβαθμιστεί και οι λύσεις της αστυνομίας και των κλήσεων, που είναι ένας μεγάλος αριθμός, δεν αποτελούσε λύση.

Άλλωστε η Λάρισα μ’ αυτό το έργο είναι η πρώτη πόλη που το υλοποιεί και ανοίγει δρόμο. Μάλιστα τον επόμενο μήνα θα γίνει Πανελλήνια συνάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλης μας σχετικά με το ΣΒΑΚ και καθημερινά δεχόμαστε πολλά ερωτήματα».

Δεύτερο βήμα το Αρχαίο Θέατρο

«Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με το Αρχαίο Θέατρο. Η προσπάθεια που έχει γίνει να εμπλέξει το Δήμο ισχυρά για να συνεργαστεί με την εφορεία Αρχαιοτήτων δεν είναι τυχαία. Ούτε η υπόθεση της κατεδάφισης του οικοδομικού τετραγώνου είναι τυχαία. Μία υπόθεση που την έχω αναλάβει προσωπικά και πάει καλά.

Στο Αρχαίο Θέατρο αναμένεται να μπούνε συνεργεία για να το φτιάξουν. Τυχαίο δεν είναι και το έργο του Μπεζεστένη. Θέλουμε να αναβαθμιστεί κι αυτό για να ενταχθεί στον πολιτιστικό ιστό και να αλλάξει το κέντρο της πόλης μας».

Το Open Mall συμπληρώνει κι αναβαθμίζει

«Το Open Mall έρχεται για να αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης. Και μάλιστα αναμένεται να παρθούν σοβαρά μέτρα. Παράδειγμα είναι το θέμα της στάθμευσης, δεν γίνεται ένα αυτοκίνητο να κόβει πέντε επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε 1.100 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

Βέβαια δουλειά γίνεται και με τα περιφερειακά πάρκινγκ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον επισκέπτη να αφήσει το αυτοκίνητό του εκεί και να έρθει στο κέντρο ίσως με κάποια ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα του Δήμου ή με το ΚΤΕΛ όπου βρισκόμαστε σε συζητήσεις.

Έχουμε λοιπόν ένα σύνολο ενεργειών και θέλουμε τα επόμενα 4-5 χρόνια το κέντρο να έχει αλλάξει όψη και να είναι αναβαθμισμένο».

Επόμενο στάδιο… ο Πηνειός

«Σήμερα υπέγραψα για τον διαγωνισμό των υπόγειων κάδων. Παραδίδονται άλλοι 75 και γίνεται διαγωνισμός για άλλους 9 με 10. Όλο το κέντρο θα πάρει μία τέτοια εικόνα.

Είναι ένα στάδιο όλο αυτό. Το επόμενο στάδιο είναι το ποτάμι. Ο Δήμος εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και ήδη γνωρίζουμε της νέας πρόσκλησης. Θα εργαστούμε για όλη την έκταση από τη ΔΕΥΑΛ έως το Νοσοκομείο. Αυτό το κομμάτι συμπληρώνει το ευρύτερο κέντρο με καλό τρόπο.

Αυτό είναι μία συνολική προσπάθεια, ένα συνολικό όραμα.

Οι συνοικίες δεν μένουν απέξω. Έχουν γίνει έργα παντού στην πόλη αυτή τη στιγμή. Είναι μία δουλειά που αποτιμάται θετικά και δεν αγγίζει ούτε τα 100 μέτρα της Ηπείρου, ούτε το μηδέν που ακούγεται.

Όλα αυτά θα φτάσουν τον προϋπολογισμό του έργου στα 60.000.000 ευρώ. Είναι πρωτόγνωρο αυτό το νούμερο για την πόλη μας. Αλλά αντανακλά την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει. Όλα αυτά θα ακουστούν και στον απολογισμό, αλλά όλοι πρέπει να δούνε τη δουλειά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο».

Θετικές οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Θετικά αντιμετώπισαν οι περισσότερες παρατάξεις που ψήφισαν θετικά το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που εξέφρασε τις ενστάσεις τις και ψήφισε λευκό σχετικά με το μνημόνιο.

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας