Ποιοι είναι οι λόγοι που τα μαλλιά γκριζάρουν ακόμη κι αν είστε σε νεαρή ηλικία

Αν και τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν συνήθως μετά τα 35 χρόνια, υπάρχουν περιπτώσεις που συμβαίνει από τα 20.

«Στο 99% των περιπτώσεων, η ηλικία όπου θα συμβεί εξαρτάται από το DNA σας. Για την ακρίβεια, έχουν εντοπιστεί γονίδια και από τις δύο πλευρές της οικογένειας που συμβάλουν στο χρώμα των μαλλιών», εξηγούν οι ειδικοί.

Το άσπρισμα των μαλλιών οφείλεται στα μελανοκύτταρα, που βρίσκονται στη βάση της τρίχας. Όταν τα μελανοκύτταρα σταματήσουν να παράγουν μελανίνη, τη χρωστική των μαλλιών, τότε οι τρίχες είναι αποχρωματισμένες.

Οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει τον ακριβή λόγο που διακόπτεται η παραγωγή μελανίνης, όμως έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντοξειδωτικά μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της χρωστικής.

Λόγοι που γκριζάρουν τα μαλλιά
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι το έντονο άγχος οδηγεί στην απώλεια βλαστοκυττάρων στη ρίζα της τρίχας, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Συμπεραίνουν, ότι παρόμοια συνέπεια μπορεί να έχει και το στρες στους ανθρώπους.

Το συμπέρασμα ενισχύει και το αποτέλεσμα άλλης έρευνας, που δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους συντελούν στην αποδυνάμωση της τρίχας.

Το άγχος αυξάνει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, που εμποδίζει την ανάπτυξη των μελανοκυττάρων, άρα προκαλεί γκριζάρισμα.

Το πρόωρο γκριζάρισμα, μπορεί επίσης να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, όπως είναι ο θυρεοειδής ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Ακόμη και η έλλειψη βιταμινών παίζει ρόλο στην εμφάνιση άσπρων τριχών, σε νεαρή ηλικία. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, συνδέεται με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Αν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό, ενδέχεται να επηρεάζει την απορρόφηση βιταμινών.

Πάντως, κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα προϊόντα για την προσωρινή κάλυψη των άσπρων τριχών, σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να βάφει τα μαλλιά του.

Πηγή: valueforlife.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας