Η ολιγοθερμιδική δίαιτα βοηθά στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη άλλων παθήσεων

Η χαμηλή σε θερμίδες διατροφή είναι η πλέον αποτελεσματική όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για τη διατήρηση των κιλών αυτών σε βάθος χρόνου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι οποίοι, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν περίπου 800 θερμίδες ημερησίως και αντικαθιστούσαν ένα κανονικό γεύμα με κάποιο ειδικό σκεύασμα σε μορφή shake, χυμού ή σούπας, είχαν χάσει τρεις φορές περισσότερο βάρος από όσους έκαναν άλλη διατροφή, σε διάστημα ενός χρόνου. Επιπλέον, διαπίστωσαν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόγραμμα αντικατάστασης των γευμάτων είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ανθρώπους που πρέπει να αδυνατίσουν και δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές συνέπειες, που να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από ορισμένες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις ή λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις ότι οι άνθρωποι που αδυνατίζουν γρήγορα είναι επιρρεπείς στο να ξαναπάρουν τα χαμένα κιλά, μόλις σταματήσουν την δίαιτα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς, που ακολούθησαν χαμηλοθερμιδική δίαιτα, σημείωσαν θεαματική απώλεια βάρους και, μάλιστα, κατάφεραν να διατηρήσουν την ανανεωμένη τους εμφάνιση και στο μέλλον.

Εξηγώντας τα ευρήματα αυτά, ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, επεσήμανε ότι η μελέτη δείχνει ότι η επιλογή ενός διατροφικού προγράμματος αντικατάστασης γευμάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, που οι γιατροί μπορούν να προτείνουν με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι οδηγεί σε βιώσιμη απώλεια βάρους και σε μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας