Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει «κάποιο δίκιο» στο ζήτημα των συντάξεων

Ευελιξία στο ζήτημα των ελληνικών συντάξεων ζήτησε από το Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η Ελλάδα έχει κάποιο δίκιο, όταν ζητάει να μην εφαρμοστεί η περικοπή».

Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Ολλανδός πολιτικός επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πολλά» στον τομέα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αφού υπενθύμισε τα μέτρα που λήφθηκαν το 2016, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε υπέρ του ελληνικού αιτήματος, εξηγώντας πως «μακροπρόθεσμα, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη».

Εξήγησε δε, πως αυτό θα συμβεί, καθώς πρόκειται για συνταξιούχους, οι οποίοι θα βγουν από το σύστημα. «Φυσικά, βραχυπρόθεσμα θα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος -κάτι πολύ ευπρόσδεκτο- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες κοινωνικές δαπάνες ή για φορο-ελαφρύνσεις» έσπευσε να διευκρινίσει.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα. «Ενώ οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακυρώνουν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» συνέχισε, προτού προσθέσει:

«Στη χώρα μου, την Ολλανδία, η αυξημένη ηλικία συνταξιοδότησης (σ.σ. 66 έτη) αμφισβητείται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών. Στην Ιταλία, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ήδη συμφωνήσει να μειώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Και στη Γερμανία, η κυβέρνηση επιδεινώνει μια ήδη κακή κατάσταση».

Και κατέληξε: «Όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ίσως διαπιστώσει ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, δεδομένων των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα μέχρι τώρα. Ίσως θελήσει να δαπανήσει λίγο περισσότερο χρόνο για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των άλλων, για παράδειγμα της Γερμανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Βρείτε μας