Τσίπρας: Γενναίο βήμα και μοντέλο συνεννόησης η συμφωνία των Πρεσπών

«Γενναίο, θαρραλέο βήμα» στις προσπάθειες για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική μεσόγειο» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ αποτελεί «μοντέλο συνεννόησης αναμεσά σε δυο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «θαρραλέα κίνηση» εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ «δεν έχει δοθεί μία τελική λύση».

Όπως σημείωσε, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στην ΠΓΔΜ ήταν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. «Ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν να μην ήταν μάταιες» πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Αφορμή για νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ενός «θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας».

«Έρχεστε στην Ελλάδα σε μία στιγμή που μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τη σκληρή λιτότητα, έχοντας ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης» είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορεί να μιλήσει με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, «το οποίο απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού».

Ο Γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα πάλεψε για να ανακτήσει την οικονομική της σταθερότητα» και ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν «επώδυνος». «Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος που ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσατε ήταν επώδυνος, γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσας και για τον ελληνικό λαό, αλλά και το τίμημα που πλήρωσατε στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων» είπε και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου γιατί υπό δύσκολες συνθήκες επαναφέρατε τη χώρα σε τροχιά και αφήσατε πίσω σας τα μνημόνια».

«Συγγνώμη» για τις φρικαλεότητες του ναζισμού

Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες» σημείωσε για να προσθέσει: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας