Συνεχίζεται η κατηφόρα για το Χρηματιστήριο – Μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες

Συνεχίζεται για ακόμη μια ημέρα το καθοδικό σπιράλ στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο των πιέσεων που δέχονται οι μετοχές, παρά την χθεσινή αναβάθμισή τους από τον οίκο Fitch. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η άνοδος στα ελληνικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα, στα του Χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:15, διαμορφώνεται στις 627,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,17%.

Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει υψηλότερη τιμή στις 649,50 μονάδες (+1,20%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,00%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,87%.

Το κλάδος των τραπεζών δέχεται γι ακόμα μια ημέρα πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 2,63% στις 490,57 μονάδες. Ειδικότερα, η Alpha Bank καταγράφει απώλειες 1,34%, η ΕΤΕ απώλειες 3,81%, η Eurobank απώλειες 3,7% και η Πειραιώς απώλειες 5,25%.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 3.239.255 και 3.175.662 μετοχές, αντιστοίχως.
Πιέσεις και στα ομόλογα

Την ίδια στιγμή, άνοδο καταγράφουν για ακόμη μια ημέρα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς οδεύει προς το 4,7% και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 4,682% (με άνοδο 0,43%) στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, «φλερτάροντας» με τα υψηλά έτους, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 413 μονάδες βάσης.
Αρνητική εικόνα παρά την αναβάθμιση

Η αναταραχή στις αγορές συνεχίζεται για ακόμη μια ημέρα, παρά την χθεσινή αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τη Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας από την 1η Οκτωβρίου.

Διαβεβαιώνει πως, «αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».

Ωστόσο η Fitch επισημαίνει ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 15 μήνες.

Πηγή: newpost

Δείτε επίσης

Βρείτε μας