“ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟ COLLEGE”… η κατάκτηση της γνώσης με καπετάνιο την καρδιά (ΦΩΤΟ)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, ώρα 4μμ. Στο προαύλιο του θεάτρου του Μύλου, του Θεσσαλικού Θεάτρου Λάρισας, έχουν μαζευτεί μεγάλοι και παιδιά. Κάποια στιγμή κάθονται σε ημικύκλιο και στη μέση μια κυρία. Η κυρία Δήμητρα Τσουκαρέλα τους δίνει κάποιες τελευταίες οδηγίες και ξαφνικά λαμβάνουν θέσεις για να παίξουν σαν σε σκηνή. Πιο κάτω ένα ζευγαράκι σχολιαρόπαιδων διακόπτει που και που με τα γελάκια του τη ροή της πρόβας. Για λίγο εμφανίζεται και μια Σύρια μετανάστρια η οποία, χαζεύει αυτό το πρωτόγνωρο θέαμα. Αυτή ήταν η πρόβα τζενεράλε!

Ώρα 8.20μμ: η αυλαία ανοίγει και στη σκηνή του θεάτρου του Μύλου ξεκινά η παράσταση Μουντζούρο College που έγραψε και σκηνοθέτησε η κυρία Δήμητρα Τσουκαρέλα (Παιδαγωγός Θεάτρου – Σκηνοθέτις, master Εκπαιδευτικό – Καλλιτεχνικής Παιδαγωγικής). Η κα Τσουκαρέλα είναι επίσης υπεύθυνη του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας και Θεατρικού παιχνιδιού και της θεατρικής ομάδας ΦΑΝΤΑΣΙΟΤΡΕΧΑΛΟΙ.
Στόχος της παράστασης ήταν να δείξει ποια είναι η χρησιμότητα της προώθησης της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία. Ακόμα, προσπάθησε να αναδείξει την πολύπλευρη χρησιμότητα γενικότερα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σε αντιδιαστολή με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής που επηρεάζουν σήμερα στο έπακρο τα μέσα κτήσης της γνώσης. Η συγκεκριμένη παράσταση έδωσε ερεθίσματα ως προς τον τρόπο της προσέγγισης του παιδιού από τους γονείς και τη μέθοδο που πρέπει να προσφέρεται σε αυτό η γνώση, μέσα από ένα πλαίσιο αυτενέργειας.
Όλα τα παραπάνω γίνονται ορατά μέσα από την υπόθεση η οποία εκτυλίσσεται σε ένα σύγχρονο σχολείο. Κεντρικοί ρόλοι η αυστηρή διευθύντρια που θέτει τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η ονειροπόλα δασκάλα. Η τελευταία μόνη της δε θα κατάφερνε τίποτα αν δεν έκανε την παρέμβασή της η Μουντζούρα και τα παιδιά, που με καταλυτικό τρόπο αλλάζουν την ροή της ιστορίας αναδεικνύοντας την ευαισθησία με την οποία πρέπει να προσφέρεται η γνώση.

Ώρα 10.30 μμ: Η αυλαία έχει πέσει, οι θεατές έχουν φύγει ενθουσιασμένοι, συγκινημένοι και προβληματισμένοι συνάμα και έχουν μείνει τα φώτα της σκηνής… Παλιά υπήρχε μια εκπομπή στην ΕΤ2 με τίτλο «Τα φώτα της ράμπας δεν σβύνουν ποτέ…» (1988-1991) και έκανε αφιερώματα στους μεγάλους μας ηθοποιούς. Για τους εραστές της τέχνης «ηθοποιούς» αυτής της παράστασης, που αυτή μπορεί να ήταν η μοναδική παράσταση της ζωής τους, αυτά τα φώτα έχουν ανάψει και θα καίνε για πάντα μέσα στις ψυχούλες τους. Γιατί οι δυσκολίες, τους πείσμωσαν και έβγαλαν ομοψυχία δίνοντας ακόμα έναν ορισμό στην έννοια της ΟΜΑΔΑΣ. Ε, είναι και αυτή η μυρωδιά της σκηνής και των παρασκηνίων… ΑΛΛΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ.

Χρηστος Σωμαρας

ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟ COLLEGE

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τσουκαρέλα – Παιδαγωγός Θεάτρου – Σκηνοθέτιδα
Βοηθός Σεναριογράφου: Κατερίνα Ιωαννίδου
Μουσική επιμέλια/Σύνθεση/Στιχοι/Τραγούδι: Margarita Tsoukarelas
Ενορχήστρωση / Πλήκτρα: Θωμάς Παπουλάκος (Ωδείο Παπουλάκου)
Ομαδα video artists : Χριστίνα Τζιουβάρα, Βαγγέλης Αντωνόπουλος
Ιστοσελίδα : Χρήστος Σωμαράς

ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ :

Κατερίνα Ιωαννίδου, Μαρία Μπαμπούλη, Μαρία Κόσσυβα, Μargarita Tsoukarelas, Ρούλα Λόζου, Γεωργία Καρακούλα, Χρήστος Σωμαράς, Iριάνvα Γρηγορίου, Σπύρος Τσουκαρέλας. Θωμάς Παπουλάκος, Βασιλική Λεντζα, Πόπη Αδάμου
καθώς και τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Εργαστηρίου «ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΟΤΡΕΧΑΛΟΙ»:
Ιωάννα Καπελιάνη, Άννα Μαρία Βλάχου, Ξενοφών Βλάχος, Αποστολία Καραμιχαηλίδου, Θεοδώρα Νότα, Δέσποινα Παπαγεωργίου, Εβελίνα Πούλιου, Μαρήνη Ριζοπούλου, Λεωνίδας Ριζόπουλος

https://www.facebook.com/tsoukarelastheatrepedagogy/

http://www.tsoukarelas-theater.gr/

LINK ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK :

https://www.facebook.com/events/271032310286016/

Δείτε φωτογραφίες

Βρείτε μας