Βρίσκουν σπίτι 40 άστεγοι – Ξεκινά το πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων για στέγαση και εργασία (ΦΩΤΟ)

Σαράντα άστεγοι στη πλειοψηφία Λαρισαίοι (39) θα στεγαστούν το επόμενο διάστημα σε τριάντα κατοικίες στη Λάρισα και θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες για να προωθηθούν και στην αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα, με τον Δήμο να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγασης και Εργασίας για τους Αστέγους».

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης, ανέφερε για την ενέργεια που πήρε ο Δήμος Λαρισαίων έτσι ώστε να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες ενέργειες.

Το πρόγραμμα κοστολογείται στις 300.000 ευρώ, με τις κατοικίες να ενοικιάζονται από 180-300 ευρώ και θα έχει ισχύ 18 μήνες, όπου θα είναι πληρωμένα κι όλα τα λειτουργικά έξοδα των πολιτών.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε πως το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας έδωσε στη Λάρισα έγκριση ως δεύτερη πόλη μετά το Ηράκλειο με το φάκελο να είναι άριστο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα ανακοινώνουμε ότι εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα από τη συμμετοχή μας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπουργείο στο οποίο ο Δήμος της Λάρισας κατέθεσε πρόταση και αξιολογηθήκαμε δεύτεροι σε ολόκληρη τη χώρα πίσω από το Ηράκλειο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει μία ιδιομορφία σε σχέση με άλλα. Πρόκειται για ενοικίαση διαμερισμάτων στην πόλη με τις επιχορηγήσεις που δίνονται για την εγκατάσταση μεμονομένων ανθρώπων και οικογενειών, που μέσα από τις διαδικασίες των δομών θα ενταχθούν και σε θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος καθώς είναι μόνο 40, αλλά θεωρούμε πως μέσα στην περίοδο της κρίσης με τις δομές που έχουμε δημιουργήσει όπως το υπνωτήριο των Αστέγων και Κέντρα Ημέρας είναι μία σημαντική προσφορά.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση προς τους συμπολίτες μας που θα τους καλούμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για διαμερίσματα που θα έχουν προς ενοικίαση για να αξιολογηθούν από τις επιτροπές μας.

Είναι ευκαιρία επίσης κάποια από τα διαμερίσματα της πόλης να αποκτήσουν ενοικιαστές».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης, όπου και ευχαρίστησε τους ανθρώπους της ΔΗΚΕΛ, αλλά και της Πρόνοιας: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για 40 πολίτες και 30 περίπου διαμερισμάτων. Μ’ αυτή την κίνηση συμπληρώνουμε την προσπάθεια του Δήμου, μετά δημιουργία του υπνωτηρίου και του Κέντρου Ημέρας.

Αυτό το πρόγραμμα συμπληρώνει λοιπόν τις ενέργειες αυτές που θα βοηθήσει ως επί τω πλείστων Λαρισαίους πολίτες.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους ανθρώπους της ΔHΚΕΛ και της Διεύθυνσης Πρόνοιας που διαμόρφωσαν αυτή την πρόταση και αξιολογήθηκε με τόσο ψηλό βαθμό».

Τελευταίος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Δημήτρης Μπαμπαλής που αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος: «Η ΔHΚΕΛ συμμετείχε στην κατάθεση της πρότασης με πετυχημένο τρόπο και είμαστε οι διαχειριστές του προγράμματος καθώς έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία.

Από την ερχόμενη Πέμπτη θα δεχόμαστε τις προτάσεις στα γραφεία της ΔHΚΕΛ στην Ηπείρου 96-98. Τα διαμερίσματα είναι τα περισσότερα γκαρσονιέρες καθώς ξέρουμε πως τα περισσότερα ξενοίκιαστα σπίτια στη Λάρισα είναι τέτοια. Τα 28 είναι γκαρσονιέρες από 20-40 τ.μ. και τα 2 σπίτια από 50-80 τ.μ.

Θα υπάρξει μία επιτροπή από έναν παράγονται της ΔΙΚΕΛ, μία Κοινωνική Λειτουργό της Πρόνοιας κι έναν μηχανικό του Δήμου που θα αξιολογηθούν οι προτάσεις. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και τα μισθωτήρια, καθώς ο πληθυσμός είναι ήδη έτοιμος για να στεγαστούν».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας