Χαρίτσης: Σύντομα η συμφωνία για τη μη περικοπή των συντάξεων

Τη βεβαιότητα ότι «άμεσα θα υπάρξει συμφωνία, ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή στις συντάξεις» εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παράλληλα άσκησε κριτική στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

«Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν σαφής. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα μέτρο αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό χωρίς καμία διαρθρωτική χρησιμότητα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Εpsilon ΤV».

Και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε άρση αυτού του μέτρου».

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ και τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «είναι καλό να διατυπώνονται στα κόμματα διαφορετικές απόψεις», ωστόσο «προέχει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών», καθώς «αποκαθιστά τον ρόλο της Ελλάδας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως ένα κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων».

Κάνοντας ειδική μνεία στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, παρατήρησε ότι «ουσιαστικά παρουσιάστηκαν δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια».

«Το ένα σχέδιο που λέει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτά που μας έφεραν στην κρίση, δεν μπορούμε να μην έχουμε δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Και από την άλλη έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο κινείται σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη λογική που είναι καταστροφική και αποκλείει την κοινωνική πλειοψηφία από την όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» εξήγησε, αναλυτικά.

Όσον αφορά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μειωθούν σημαντικά, καθώς τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα σε σχέση μ’ αυτά που λαμβάνει από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι)».

Εκτίμησε δε, ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στους δήμους, καθώς τα έσοδά τους θα υπολογίζονται με βάση την αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτειά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, μάλιστα, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι φτωχοί δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών τους, και έτσι να αναγκαστούν να προχωρήσουν είτε στην αύξηση του συγκεκριμένου φόρου, είτε να εκχωρήσουν λειτουργίες τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας