Ο Βασίλης Κόκκαλης στη συγκομιδή κάνναβης στο ΤΕΙ Λάρισας

Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε η πρώτη για φέτος συγκομιδή κάνναβης από την πειραματική καλλιέργεια του ΤΕΙ Λάρισας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών με σκοπό να προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας.

Ο κ. Κόκκαλης, αμέσως μετά ανέφερε πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια δηλώνοντας στα τοπικά Μέσα πως «αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών. Στην εξάπλωση του φυτού θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει το προϊόν. Υπενθυμίζω πως οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών. Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από τον σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν».

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου μιλώντας στο protothema.gr σημείωσε πως «ήρθε ο κ. Κόκκαλης και παρακολούθησε όλη τη διαδικασία. Αυτή την στιγμή ο αγρός μας είναι ένα στρέμμα. Εμείς εφαρμόζουμε διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές για να δούμε αφενός μεν την απόδοση σε ίνα και αιθέριο έλαιο και στη συνέχεια θα κάνουμε αναλύσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε το είδος και την ποσότητα των κανναβινοειδών που περιέχει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Έχουμε τα αποτελέσματα από μια πειραματική δουλειά που έγινε πέρυσι αλλά επαναλαμβάνουμε το πείραμα για να έχουμε σεβαστά αποτελέσματα προς δημοσίευση. Χρειάζονται δυο με τρία έτη. Μετά από αυτήν την έρευνα μπορούμε να βγούμε και να πούμε στον καλλιεργητή ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτή την καλλιεργητική τεχνική για να έχει τη μεγίστη πρόσοδο με το ελάχιστο κόστος και την καλύτερη ποιότητα και από κει και πέρα επειδή θα προσδιορίσουμε τα κανναβινοειδή μπορούμε να κατευθύνουμε την καλλιέργεια προς συγκεκριμένη βιομηχανική κρίση, είτε για παραφαρμακευτικά σκευάσματα είτε και για φαρμακευτικά».

H κλωστική κάνναβη Cannabis sativa spp vulgare περιέχει περί τα 60 κανναβινοειδή και ένα από αυτά η ψυχοτρόπος ουσία THC ανιχνεύεται στα βράκτεια φύλλα σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%. Η βιομηχανική κάνναβη είναι φυτό άκρως εκμεταλλεύσιμο, καθώς μπορούν να παραχθούν προϊόντα από την ίνα, ολόκληρο τον βλαστό (μονωτικά υλικά και λοιπά δομικά υλικά), προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία (άκαυστο υλικό), τσάι, αιθέριο έλαιο (βιομηχανία καλλυντικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων). Η βιομηχανική κάνναβη είναι μια καλλιέργεια χαμηλών εισροών, δεν έχουν παρατηρηθεί εντομολογικές ή άλλες προσβολές και δε χρήζει ζιζανιοκτονίας. Αντίθετα είναι φυτό μελισσοτροφικό και φυτό φυτοεξυγίανσης (απορροφά τα βαρέα μέταλλα). Πρόκειται δηλαδή για ένα φυτό φιλικά προσκείμενο προς το περιβάλλον. Θεωρώ ότι επιβάλλεται η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και η σύγχρονη εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας. Στα εργαστήρια του ΤΕΙ θα προσδιορίσουμε φέτος για πρώτη φορά, μέσω της υγρής χρωματογραφίας, τα διάφορα κανναβινοειδή ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα του παραγομένου προϊόντος. Στις προθέσεις μας είναι –και σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια- να διερευνήσουμε τις μηχανικές ιδιότητες των στελεχών, τη θερμογόνο δύναμη, την εφαρμογή σε δομικά υλικά και τη χρήση του φυτού στη Ζωική Παραγωγή».

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και με τη συνδρομή των καθηγητών Δημ. Καλφούντζου (υπεύθυνου διαχείρισης Εδαφο-υδατικών πόρων), Παν. Ηλιόπουλου (καθηγητή Εντομολογίας), των διδακτόρων και συνεργατών Νικ. Γκουγκουλιά και Κυρ. Γιαννούλη, καθώς και των μελών του ειδικού τεχνικού προσωπικού κ. Ηλ. Πλατή και Θεοδ. Παπαθανασίου, εφάρμοσαν διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές, για δεύτερη χρονιά, προκειμένου να εξαχθούν τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την απόδοση σε ίνα και σε αιθέριο έλαιο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί προσδιορισμός των κανναβινοειδών της συγκεκριμμένης ποικιλίας καθώς και προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δύναμης των φύλλων του φυτού.

 

πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας