Το απόλυτο crash test των εξαγγελιών Τσίπρα – Μητσοτάκη! Πού ταυτίζονται και πού διαφέρουν

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκαν στην ΔΕΘ με ένα πακέτο παροχών, το οποίο ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας λιτό και σε γενικές γραμμές κινούνταν εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Κυριάρχησαν οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και βέβαια οι εισφορές των ασφαλισμένων.

Θα επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα δύο «πακέτα», να δούμε τις διαφορές και τις ομοιότητες εκεί που υπάρχουν.

Φάκελος ΕΝΦΙΑ

Τσίπρας: Μείωση του φόρου έως και 50% (στο διάστημα 2019-2020), αλλά μόνο για όσους έχουν περιουσία έως και 100.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την ίδιο ή και μεγαλύτερο φόρο (λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών).Τσίπρας Μητσοτάκης ΔΕΘ

Μητσοτάκης: Οριζόντια μείωση 30% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσα στην πρώτη 2ετία και μεταφορά του πόρου στην τοπική αυτοδιοίκηση.Τσίπρας Μητσοτάκης ΔΕΘ

Φορολογικοί συντελεστές

Τσίπρας: Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της φορολόγησης των επιχειρήσεων, σταδιακά μέσα σε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2019. Δεν έγινε καμία αναφορά για την φορολογία των φυσικών προσώπων.

Μητσοτάκης: Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Έτσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα. Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, από 22% που ισχύει σήμερα.

Εισφορές

Τσίπρας: Από 1/1/19 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

 

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Μητσοτάκης: Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.

Τι είπαν Τσίπρας και Μητσοτάκης για ΦΠΑ στην ΔΕΘ

Τσίπρας: Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

Μητσοτάκης: Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

Μισθολογικά

Τσίπρας: Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Μητσοτάκης: Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου, όταν οι συνθήκες της οικονομίας το επιτρέψουν.

Τσίπρας και Μητσοτάκης στην ΔΕΘ για την κοινωνική πολιτική

Τσίπρας: Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

Μητσοτάκης: Ένα δισ. ευρώ για την στήριξη του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ. Στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Χίλια (1.000) ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αγρότες

Τσίπρας: Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

Μητσοτάκης: Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Οι διαφορές των δύο στην ΔΕΘ

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησαν ωστόσο και σε άλλες υποσχέσεις για παρεμβάσεις που δεν ταυτίζονται, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας Μητσοτάκης ΔΕΘ3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τσίπρας Μητσοτάκης ΔΕΘΡύθμιση των «κόκκινων δανείων». Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης.

Άρση των Capital Controls εντός του πρώτου εξαμήνου.

Πηγή: newsit.gr (Του Θανάση Παπαδή)
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Δείτε επίσης

Βρείτε μας