Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας δολοφονούν οικονομικά – Η υπομονή μας εξαντλείται

Οργισμένος ο «σουλτάνος» με την τακτική της Ουάσινγκτον – Έκανε λόγο για στυγερή οικονομική επίθεση – Ανησυχία στην Άγκυρα για την στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας από την Αμερική – Πώς θα «εκμεταλλευτεί» την κατάσταση η Αθήνα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ με τους δύο ηγέτες τους να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά και να απειλούν ο ένας τον άλλον.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σταδιακά την Τουρκία και παράλληλα «γονατίζουν» την οικονομία της.

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που δείχνει μια δυνητική κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία. Το γεγονός αυτό φυσικά, προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στην Άγκυρα.

Ο «εγκλωβισμένος» Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να… παραδοθεί και εξαπολύει απειλές κατά της Ουάσινγκτον και κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο απεχθή οικονομική επίθεση που δέχεται η Τουρκία, η οποία έκανε την τουρκική λίρα να χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της.

«Η χώρα μας δέχθηκε μία στυγερή οικονομική επίθεση μετά από μία σειρά δηλώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και συνέχισε: «Η ξαφνική άνοδος της λίρας έναντι του δολαρίου ήταν μία προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας».

Μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Τουρκία θα εξετάσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου». Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες.

«Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα σε όσους εκμεταλλεύονται την αύξηση των τιμών», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ σημείωσε, ότι η υπομονή του έχει και όρια.
Τρέμουν την στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας

Τούρκοι αναλυτές ξεσπαθώνουν για τα σχέδια της Ουάσινκτον, που επιθυμεί να μεταφέρει οπλισμό και να χτίσει βάσεις στην Ελλάδα.

Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό μέρος για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν αξιωματούχοι. Από πολιτικής άποψης, οι Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και τα δύο κράτη έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Ο πρώην βουλευτής με το κόμμα του ΑΚΡ και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών για τα Βαλκάνια, Ριφάτ Σαΐτ, σχολίασε στο Sputnik πως τέτοιες ενέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ε.Ε. στο σύνολό της.

«Νομίζω ότι πρώτες από όλους δυσαρέσκεια για αυτή την πρωτοβουλία της Αμερικής, θα εκφράσουν η Γερμανία και η Γαλλία. Η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά, παρά μόνο στον περιορισμό της Αμερικής στις ακτές του Αιγαίου», είπε.

Είναι προφανές πως υπάρχει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα. Η Ελλάδα έχει μία τεράστια ευκαιρία μπροστά της, αρκεί να μην χαλάσει και τις συμμαχίες της και με τους άλλους ισχυρούς του πλανήτη.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας