Η άνοδος της λίρας στηρίζει ευρωπαϊκές μετοχές και εμπορεύματα

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται σήμερα, για τρίτη διαδοχική ημέρα, η τουρκική λίρα και μαζί της ανακάμπτουν το ευρώ και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, αν και με τα κέρδη τους να είναι περιορισμένα.

Στην πολύπαθη το τελευταίο διάστημα αγορά συναλλάγματος, το τουρκικό νόμισμα καταγράφει άνοδο 2,9%, με την ισοτιμία στις 5,8084 λίρες ανά δολάριο. Το ευρώ ενισχύεται 0,2% στα 1,1368 δολάρια, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πάντως ότι δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες να έχουμε και πάλι ράλι του δολαρίου έναντι των νομισμάτων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει άνοδο 0,3%, με τους κλάδους ασφαλιστικών εταιρειών και τεχνολογίας να ενισχύονται περίπου 0,8% έκαστος και τον κλάδο πρώτων υλών να ακολουθεί με κέρδη 0,7%. Οι μετοχές των BHP Billiton και Rio Tinto ενισχύονται 1% έκαστη, χάρη στην άνοδο της τιμής του χαλκού κατά 1,1% στα 5.897 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

To πρωί πάντως οι ασιατικές αγορές δεν κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος. Οι δείκτες αμφιταλαντεύονταν για αρκετή ώρα ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες, αλλά τελικά έκλεισαν με αρνητικό πρόσημα και τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα έτους.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 είχε οριακή πτώση. Στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης υποχώρησε 0,7% και στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,8%.

Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του μπρεντ ενισχύεται 0,4% στα 71,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ σταθερός μένει ο χρυσός, με την τιμή σποτ στα 1.185 δολάρια η ουγκιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας