Καλιφόρνια-φωτιά: Αναμένουν το ok για επιστροφή στα σπίτια τους

Την άδεια των αρχών προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους αναμένουν σήμερα οι περισσότεροι από τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της βόρειας Καλιφόρνιας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στη μάχη τους με την έκτη καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Ήπιοι άνεμοι αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα στην περιοχή της πυρκαγιάς Καρ, που ξέσπασε σε απόσταση 240 χλμ βόρεια του Σακραμέντο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στην πληγείσα περιοχή, ενώ άλλοι 16 που θεωρούνταν αγνοούμενοι είναι ασφαλείς, έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές του Ρέντινγκ.

«Ο καιρός βοηθά πραγματικά το έργο μας» δήλωσε η Τζουντ Όλιβας, εκπρόσωπος τύπου των πυροσβεστών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύς καπνός. Σαν ένα πέπλο να έχει καλύψει το πύρινο μέτωπο, αποτρέποντας την εξάπλωσή του, κάτι που είναι καλό. Μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προλάβουμε τις φλόγες» είπε.

Περισσότερες από 1.000 κατοικίες και 400 και πλέον επιχειρήσεις και άλλα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άλλα 2.500 συνεχίζουν να απειλούνται από τη φωτιά.

Ωστόσο, οι άνεμοι που κόπασαν χθες βοήθησαν τους 4.100 πυροσβέστες να κερδίσουν σημαντικό έδαφος εναντίον της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έως σήμερα το πρωί ζώνες προστασίας στο 35% της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Η βελτίωση της κατάστασης επέτρεψε σε ορισμένους από τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως 37.000 παραμένουν εκτοπισμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Βρείτε μας