Ευρεία σύσκεψη Βασιλειάδη, ΟΥΕΦΑ και Γραμμένου για θέματα ασφάλειας γηπέδων

Συνεχίζει να μας παρακολουθεί στενά η ΟΥΕΦΑ σε όλους τους τομείς… Έπειτα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12/7) παρουσία των εκπροσώπων της ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΓΓΑ με αντικείμενο την ασφάλεια των γηπέδων.

Παρόντες ήταν συγκεκριμένα εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ ο Μαρκ Τίμερ, σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας των γηπέδων, ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τα θέματα ασφάλειας των γηπέδων, παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Αλέκος Χολέβας, ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και φυσικά ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Από πλευράς ΟΥΕΦΑ παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου ασφάλειας των γηπέδων, ενώ προτάθηκε η παροχή τεχνικής βοήθειας η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δωρεάν εκπαίδευση των αστυνομικών και των υπαλλήλων στις εταιρίες φύλαξης.

Επίσης η ΟΥΕΦΑ ανέλαβε την υποχρέωση να προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους ποδοσφαιρικών συλλόγων προκειμένου να τους ενημερώσει για τους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους.

Ο Βασιλειάδης παραδέχθηκε ότι όλες οι πλευρές έχουν εντοπίσει αδυναμίες στο θέμα της ασφάλειας των γηπέδων και είναι θετικό ότι η ΟΥΕΦΑ προτίθεται να βοηθήσει δωρεάν: «Συνεχίζουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την ΟΥΕΦΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα στιβαρό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Είναι κάτι σύνθετο, δεν μπορείς να βασίζεσαι μόνο σε ένα νομοθέτημα, θέλεις συνεργασία, θέλεις καλύτερες πρακτικές από όλη την Ευρώπη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και έξι μήνες. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στη βοήθεια της ΟΥΕΦΑ η οποία θα φανεί και το επόμενο διάστημα και παρέχεται δωρεάν προς την ελληνική Πολιτεία κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα και σε νομικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό.

Έχουμε καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη και τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για αυτό και θα δημοσιοποιηθεί κιόλας. Βασίζεται και στις παραδοχές του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τις δικές μας σχετικά με τα προβλήματα αλλά και το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε να τα λύνουμε. Ήδη γνωρίζετε ότι έχει δρομολογηθεί το νέο νομικό πλαίσιο για τις πράξεις βίας ένα κομμάτι των όλων παρεμβάσεων, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Βρείτε μας