Ενισχυμένη εποπτεία: Τριμηνιαίοι έλεγχοι και ελάφρυνση χρέους υπό όρους

Tο πλαίσιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα ισχύει έως το 2022 ανακοίνωσαν σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, στις Βρυξέλλες.

Η διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας

Σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στα βασικά σημεία της 6σέλιδης απόφασης της Κομισιόν. Ειδικότερα, η ενισχυμένη εποπτεία θα ισχύσει για αρχική περίοδο έξι μηνών, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα

Τριμηνιαίες εκθέσεις

Η εποπτεία λοιπόν, περιλαμβάνει τριμηνιαίους ελέγχους με ενδεχόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς επίσης και της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Ο ESM από την πλευρά του θα ασκεί παράλληλη εποπτεία δια μέσου του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης, η οποία σε αντίθεση με την «ενισχυμένη εποπτεία» θα διαρκέσει έως το 2060.

Οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις θα γίνονται με επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και θα έχουν ενισχυμένη βαρύτητα. Θα εντάσσονται δε, στο «κανονικό» σύστημα επιτήρησης όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης δύο φορές τον χρόνο.

Παρότι η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η εποπτεία δεν προβλέπει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ή δεσμεύσεις, μέσω του εν λόγω μηχανισμού, θα διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων των κυριότερων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η επιτήρηση θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

Πώς θα ενεργοποιούνται τα μέτρα για το χρέος

Επίσης με βάση τις εκθέσεις των κλιμακίων θα αποφασίζεται εάν θα ενεργοποιούνται ή θα ακυρώνονται προαποφασισμένα μέτρα για το χρέος, κυρίως η επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

«Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου («step-up interest rate margin») όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018. Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα».

Δυσκολίες και «καμπανάκια»

Επίσης, στο κείμενο της απόφασης, γίνεται σαφής αναφορά σε κινδύνους που παραμένουν αναφορικά με το χρέος, την ανεργία, το εξωτερικό επενδυτικό ισοζύγιο και τα κόκκινα δάνεια. Γίνεται σαφές επίσης ότι η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τις αγορές από το 2010 και πλέον έχει μεν ανακτήσει την πρόσβαση αλλά λόγω της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: newpost

Βρείτε μας