Ο «Κοινωνικός Ρατσισμός» δεν κατοικεί στους Γόννους / Ιωάννα Γκανέτσα

«Κοινωνικός ρατσισμός» είναι και το θέμα των φετινών διήμερων εκδηλώσεων που οργανώνουν η Επιτροπή για την ανάδειξη του έργου του Ζήση Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου Τεμπών.

Ο κοινωνικός ρατσισμός κάνεις διακρίσεις βασισμένες σε πολιτικές, ιδεολογικές, πνευματικές, οικονομικές ή πολιτιστικές διαφορές και στρέφεται εναντίον κοινωνικών ομάδων που διαφέρουν ως προς τον τρόπο ζωής, το θρήσκευμα, τις αντιλήψεις τους, τις ερωτικές επιλογές τους, το φύλο τους.

Έχει βαθιά αίτια και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μια κοινωνία, καθώς τείνει να περιθωριοποιεί και αποκλείει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και άτομα παραβιάζοντας απρόκλητα σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανθρωπιστική παιδεία και η αφύπνιση μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κοινωνικού ρατσισμού και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικροτείται και να στηρίζεται.

Η διήμερη εκδήλωση ξεκινά το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 στις 8:00 το βράδυ, στην Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων «Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου» με τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Οι Πρόσφυγες».

Θα ακολουθήσουν η ανάγνωση αποσπασμάτων από γραπτά του Ζήση Παπαδημητρίου, από τη φιλόλογο και πρόεδρο του περιβαλλοντικού συλλόγου ΔΡΥΑΣ, Κατερίνα Κόσσυβα και εισήγηση του Παύλου Νεράντζη, δημοσιογράφου-ντοκιμενταρίστα, συντονιστή του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης» με θέμα «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης».

«Προσφυγικό : από τη θεωρία στην πράξη – Η εμπειρία των Ροβιών» θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει στη συνέχεια ο Ανδρέας Βασιλείου, πολιτικός επιστήμονας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ενώ ο Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων θα εισηγηθεί το θέμα : «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική συνοχή στα χρόνια της κρίσης. Η δημοκρατική απάντηση».

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με την προβολή του Ντοκιμαντέρ : «Ένα σχολείο ενάντια στο ρατσισμό» του Μιχάλη Αγραφιώτη.

Την δεύτερη μέρα, Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στην «αυλή του Ζήση» με ώρα έναρξης τις 9:00 μ.μ., με ένα καλωσόρισμα από την Κριστιάνε Παπαδημητρίου και θα ακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή για την ενδοοικογενειακή βία, από την Νημά Βασιλική ψυχολόγο από το κέντρο κοινότητας του δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών και η προβολή του ντοκιμαντέρ :  «Το παγόβουνο» του Μάνου Παπαδάκη.

Στη συνέχεια η πρωτοεμφανιζόμενη Μικτή Χορωδία Γόννων θα πει τραγούδια υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Πόπης Τσόκανου.

Το κλείσιμο των εκδηλώσεων θα κάνει ο Βαγγέλης Τσιαπλές και οι συνεργάτες του, Μαριάννα Ζάχου, Σπύρος Καβαλιεράτος και Αλέξανδρος Τσιονάς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς.

[…] Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε «ότι ο προορισμός της ζωής στη γη είναι κοινός, πέρα από φυλές, τάξεις, έθνη και φύλα», γιατί μόνο έτσι είναι δυνατόν να επικρατήσει η ανθρώπινη αλληλεγγύη και να θεμελιωθεί η παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων. […] (Ζήσης Παπαδημητρίου)

Ιωάννα Γκανέτσα

Βρείτε μας