Είσαι έτοιμος για ένα ταξίδι «Πέρα από τη γέφυρα;» / Ιωάννα Γκανέτσα

Σε μια δύσκολη εποχή για το βιβλίο —μιας και ενώ έχει γίνει πολύ πιο εύκολο να τυπώσεις το τυπώσεις αλλά απείρως πιο δύσκολο να το κυκλοφορήσεις με αξιώσεις— η Λαρισαία συγγραφέας Έλενα Σαλιγκάρα τόλμησε να κυνηγήσει το όνειρό της και να το δει να περνά «Πέρα από τη γέφυρα». (εκδόσεις Πνοή)

Έζησα το βιβλίο της από την αρχή: τη γέννηση, την αγωνία να πέσει σε καλά εκδοτικά χέρια (ο εκδοτικός της οίκος πραγματικά αγκάλιασε την προσπάθεια), τις λεπτομέρειες, να βρεθεί ο καλύτερος τίτλος, η περίληψη, όλα όσα χρειάζεται ένα βιβλίο και οι αναγνώστες συνήθως αγνοούν.

Η Έλενα δεν άφησε τίποτα από αυτά στην τύχη. Έχει ασχοληθεί μέχρι και με την τελευταία λεπτομέρεια και παρουσιάζει στο κοινό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας μιας αφήγησης της ζωής σύγχρονων ηρώων. Ανθρώπων που ονειρεύονται, κάνουν λάθη, πέφτουν και ξανασηκώνονται, απογοητεύονται, ελπίζουν, όλα μέσα από γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα.

Αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να ταυτίσει μια μεγάλη μερίδα κοινού με την ιστορία της Έλενας, το γεγονός πως δεν είναι εξωπραγματική, δεν συμβαίνει σε πλούσια σπίτια, γόνους καλών οικογενειών —κάτι που χαρακτηρίζει τα ροζ μυθιστορήματα— αλλά σε ανθρώπους καθημερινούς, απλούς, της διπλανής πόρτας ή εμάς τους ίδιους.

Όμως το μυθιστόρημα «Πέρα από τη γέφυρα» δεν είναι μόνο μια ερωτική ιστορία. Η Έλενα ακουμπά πολλά ζητήματα ζωής χωρίς να πλατειάζει ή να κουράζει. Δίνει μια μικρή δόση, όση χρειάζεται για να νιώσει ο αναγνώστης τα συναισθήματα και να προβληματιστεί, να μπει για λίγο στη θέση των ηρώων. Θέτει διλλήματα φιλίας, ηθικής και βάζει απέναντι από τα θέλω τα πρέπει.

Ο αναγνώστης θα νιώσει αρκετές φορές πως θέλει να μπει στην ιστορία και να διαλέξει για τους ήρωες, να τους διευκολύνει, γιατί όλους μας, όταν πρόκειται για τρίτους, μας είναι πολύ εύκολο να δώσουμε τη σωστή λύση.

Έχουν όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα ν’ αλλάξουν ζωή; Μπορούν τα συναισθήματα να θυσιαστούν στον βωμό της ηθικής και του καθωσπρεπισμού;

Η Έλενα απαντά χωρίς να δίνει λύσεις που βολεύουν, που απαραίτητα χαροποιούν ή δικαιώνουν. Πραγματεύεται τα θέματα της όπως θα μπορούσαν να συμβούν στην καθημερινότητα και αυτό νομίζω είναι και η επιτυχία του βιβλίου.

Η Έλενα Σαλιγκάρα έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα γνωρίσματα μιας συγγραφέως που ήρθε για να μείνει και είμαι σίγουρη πως έχει μέλλον μπροστά της. Της εύχομαι να το συναντήσει… πέρα από τη γέφυρα.

Ιωάννα Γκανέτσα

Βρείτε μας