Τσίπρας για Σκοπιανό: Ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα

Τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία έπειτα από 8 χρόνια κρίσης ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα πλέον πνέει ευνοϊκός άνεμος, άνεμος αισιοδοξίας και ανάπτυξης. «Για να φυσήξει όμως αυτός ο άνεμος, όπως και στο μύθο, χρειάστηκαν θυσίες, επιμονή και αποφασιστική δουλειά», σημείωσε προσθέτοντας πως παράλληλα δόθηκε και μεγάλη μάχη για να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας.

«Καταφέραμε λοιπόν, μέσα σε αυτά τα χρόνια, μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, να αναβαθμίσουμε τη σχέση της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους της. Αλλά και να ανοίξουμε διαύλους συνεργασίας, με τις αναδυόμενες δυνάμεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, το οποίο αλλάζει με γοργούς ρυθμούς».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την ηγεσία των Σκοπίων για το ονοματολογικό διαμηνύοντας πως η χώρα μας σταδιακά χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων.

«Ζωτική τόσο από γεωπολιτικής πλευράς, όσο όμως και από οικονομικής. Καθώς τα Βαλκάνια, αποτελούν μια περιοχή που αποτελεί τον κατεξοχήν ευνοϊκό χώρο, για τις ελληνικές επενδύσεις και την ενίσχυση των εξαγωγών. Με αυτή την έννοια, η πρόσφατη συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο. Διότι, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα δυνάμεις στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε υποστηρίζοντας πως η διένεξη με τα Σκόπια στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα Οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής. «Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονες μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις. «Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε ότι άλλες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν και σε ευκολότερες μάλιστα περιστάσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα. Είναι πια μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας