Ρήγας από Λάρισα: «H επίλυση της ονομασίας θα βοηθήσει συνολικά τα Βαλκάνια» (ΦΩΤΟ)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας όπου τοποθετήθηκε στα θέματα που «τρέχει» η Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες και αφορούν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το αναπτυξιακό πρόγραμμα στη συνέχεια και φυσικά τη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με την ονομασία της δεύτερης.

Παράλληλα, έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που έχει επιδείξει, ενώ αναφέρθηκε και στην δύναμη των τοπικών αυτοδιοικήσεων που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει θεωρώντας πως έτσι θα υπάρξει η ανάπτυξη στη χώρα.

Οι δηλώσεις του ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης: «Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η ψηφοφορία κι ότι αφορά σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει και την έξοδο από τα μνημόνια της χώρας και την επιτροπεία. Δεν υπάρχει πλέον κανένα προαπαιτούμενο και καμία δανειακή σύμβαση.

Η επόμενη μέρα της χώρας θα είναι χωρίς πιστοληπτική γραμμή και μόνη της με τα ήδη υπάρχοντα χρήματα που έχει ως μαξιλαράκι θα αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο τις ανάγκες που έχει και τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν».

Ενώ συνέχισε αναφερόμενος στο αύριο της χώρας: «Επίσης παρουσιάστηκε και δόθηκε και θα εγκριθεί από τη βουλή το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει το κομμάτι της εργασίας, του μισθού και των εργασιακών σχέσεων. Εμείς αποδείξαμε πως η μείωση των μισθών και η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων που ήταν μνημονιακές επιλογές και νεοφιλελεύθερες ακραίες επιλογές δεν βοήθησαν ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στην ανταγωνιστικότητα.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει, την προσπάθεια που έγινε στα αναπτυξιακά συνέδρια της χώρας. Μαζί με τους θεσμούς, τους φορείς και τους πολίτες που συμμετείχαν δημιούργησαν την πολιτική που θα ακολουθήσουμε την επόμενη τετραετία.

Όλα αυτά είναι στον  αντίποδα της λογικής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι κακό να κρύβουμε πως είμαστε άλλος κόσμος. Το ένα στοιχείο είναι η εργασία εκεί όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για το μη αναγκαίο 8ωρο και για τις ανισότητες που είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Ξέρουμε πως η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά σε μία πτωχευμένη χώρα. Αλλά ένας στόχος που είχαμε θέσει ήταν να πετύχουμε αλλαγές και στην Ευρώπη. Πλέον αυτό γίνεται. Αν θα πάνε προς μία προοδευτική κατεύθυνση ή σε μία επαναφορά του κοινωνικού κράτους θα εξαρτηθεί από το σύνολο των κοινωνιών και της προσπάθειάς τους».

Σημαντικό κομμάτι ήταν και η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων και την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας: «Η συμφωνία που πετύχαμε με την ΠΓΔΜ είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο. Εμείς κρατήσαμε από την αρχή την γραμμή που είχαμε. Θεωρήσαμε και θεωρούμε πως η επίλυση ενός προβλήματος στην περιοχή μας δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, αλλά με το σύνολο των Βαλκανίων. Σ’αυτή την περιοχή πρέπει να υπάρξει σταθερότητα.

Όλο αυτό θα βοηθήσει συνολικά τις χώρες των Βαλκανίων και της περιοχής της Μακεδονίας. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη είναι προς όφελος των λαών των Βαλκανιών. Είμαστε πόλος σταθερότητας και για την Ευρώπη και για το παγκόσμιο σύστημα σ’αυτή τη περιοχή. Η αναγνώριση επήλθε από όλους.

Η Νέα Δημοκρατία βέβαια ακολουθεί μία τακτική που σέρνεται πίσω από κ. Σαμαρά. Έναν άνθρωπο που ακολουθεί τα προσωπικά του συμφέροντα και τις εμμονές του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ουσιαστικά αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικά με τους ΑΝΕΛ είχαμε μία έντιμη συμφωνία για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση και από τη διαπλοκή. Αυτό το τιμάμε και οι δύο πλευρές. Είναι ένα πείραμα μεταξύ δύο πλευρών με μεγάλες διαφορές, αλλά προς όφελος της κοινωνίας δημιουργήσαμε μία συμμαχική Κυβέρνηση για να βρούμε λύσεις για το μεγάλο στόχο.

Είναι προδότης ο κ. Καμμένος; Όχι δεν είναι, απλά έχει μία συγκεκριμένη στάση και είναι πολύ ισχυρή. Προδοσία είναι αυτό που έκανε ο κ. Σαμαράς όταν έριξε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εμείς παίρνουμε το όνομα πίσω. Ένα όνομα που είχαν αναγνωρίσει 140 χώρες, κρατάμε και υπερασπιζόμαστε ότι αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

Για την στάση των άλλων κομμάτων: «Καλώς να την κάνει η Νέα Δημοκρατία την πρόταση μομφής. Η Κυβέρνηση με συνοχή θα συνεχίσει και τον επόμενο χρόνο. Σχετικά με την κ. Γεννηματά περιμένουμε την επίσημη στάση του Κινήματος Αλλαγής και τότε θα τοποθετηθούμε.

Είναι πάντως μία στάση που είχαν διαχρονικά και ξέρουμε τι έχουν ειπωθεί. Ας κρατήσουν τη στάση τους κι ας μην γίνουν ουρά του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά.

Σχετικά με το ΚΚΕ θέλω να πω, πως θα ήθελα να σκεφτούν την αυτοδιάθεση των λαών και το δικαίωμα τους να επιλέγουν τον τρόπο που προσδιορίζονται».

Σχετικά με την στρατηγική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: «Εμείς θέλουμε να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό μέτωπο μέσα στην κοινωνία που θα είναι απέναντι σ’αυτό που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία τους θεσμικούς παράγοντες. Η τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι πυλώνας της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Εμείς θέλουμε τέτοια μέτωπα που θα συμβάλουν την επόμενη περίοδο.

Σχετικά με το πείραμα της Λάρισας μπορώ να πω πως είναι επιτυχημένο. Έχει μεγάλη προσφορά και θεωρώ πως εμείς θα στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες. Πιστεύω πως δεν θα μπει η παλιά λογική της αυτοδιοίκησης. Θέλουμε και με το «Κλεισθένης ΙΙ» να κάνουμε μία βαθιά τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας