Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»

Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά, με 35 δημιουργικά εργαστήρια και τη συμμετοχή 50 εθελοντών, εμψυχωτών και βοηθών.

Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, αλλά λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 25 παιδιά) θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας βάσει της δήλωσης συμμετοχής.  Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής εργαστηρίων για τον Ιούνιο από Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των δράσεων και δηλώσεις συμμετοχής:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, 3ος όροφος, τηλ: 2410671173, e-mail: edimovivlio@hotmail.gr,

Υπεύθυνη : Χριστίνα Παπαδοπούλου, συντονίστρια ΚΕ2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

  • Τοποθεσία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, 3ος όροφος Αίθουσα Παιδικής Λογοτεχνίας “Μιχάλης Γρηγοριάδης. 
  • Ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων: 30π.μ. – 12.00 το μεσημέρι.
  • Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών σε όλες τις δράσεις είναι απαραίτητη η προεγγραφή.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018: Γιορτή έναρξης.

Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι.

Για παιδιά 7-12 ετών.

Εμψυχωτής: Προσωπικό και εθελοντές της βιβλιοθήκης

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018: Δεδομένα για μένα: Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος

Θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, μετράμε με αυτό το καταπληκτικό όργανο μέσα στο κεφάλι μας. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

Για παιδιά 8- 12 ετών

Εμψυχωτής: Μαρία Κουρούμαλη, εκπαιδευτικός

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018: Δεδομένα για μένα. Το παλάτι της μνήμης.

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!

Για παιδιά 8-12 ετών

Εμψυχωτής: Ελευθερία Περουλάκη, κοινωνική λειτουργός

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018:  Ένα παιχνίδι με βιβλία.

Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018: Φυσικά δεδομένα: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες

Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Ελένη Παπούλια, βιβλιοθηκονόμος

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018: Δεδομένα για μένα: Τι κάνω κάθε μέρα;

Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018: Ένας χώρος στα μέτρα μου.

Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Αργυρώ Μπρότση, παιδαγωγός

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβς

Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων  στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Συνοδία Παράσχου, καθηγήτρια φιλόλογος

ΙΟΥΛΙΟΣ

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018: Το ημερολόγιο του Ιουλίου.

Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Ιουλίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτές: Προσωπικό και εθελοντές της βιβλιοθήκης

Τρίτη  3 Ιουλίου 2018: “Φωτογραφημένα” δεδομένα: Τα ρούχα

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Για παιδιά 7-9 ετών

Εμψυχωτής: Βίκυ Σκαρλάτου, εκπαιδευτικός

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018: Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου.

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού

ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία.

Για παιδιά 8-14 ετών

Εμψυχωτής: Βεατρίκη Σαϊας – Μαγρίζου, συγγραφέας

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018: Τα “θαμμένα” δεδομένα: Πειράματα με το χώμα

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Μαρία Κουρούμαλη, εκπαιδευτικός

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018: “Φωτογραφημένα δεδομένα”: Τα μέσα μεταφοράς

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα μεταφοράς από άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Για παιδιά 7-9 ετών

Εμψυχωτής: Δήμητρα Γκόλαντα, βιβλιοθηκονόμος

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018: Δεδομένα για μένα. Το παλάτι της μνήμης.

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!

Για παιδιά 8-12 ετών

Εμψυχωτής: Ελευθερία Περουλάκη, κοινωνική λειτουργός

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω.

Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.

Για παιδιά 57 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος,

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Τόποι εγκλήματος

Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Συνοδία Παράσχου, καθηγήτρια φιλόλογος

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018: Τα «Ιστορημένα» δεδομένα: Η ιστορία, οι ήρωες

Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Ελπινίκη Μακρυγιάννη, καθηγήτρια φιλόλογος

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018:  Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου

Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Αργυρώ Μπρότση, παιδαγωγός

Τετάρτη 25  Ιουλίου 2018:  Φυσικά δεδομένα: Πειράματα με το νερό

Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας.

Για παιδιά 8-12 ετών

Εμψυχωτής: Θωμαή |Ράιδου , παιδαγωγός και Φωτεινή Σούρλα, παιδαγωγός

Πέμπτη 26  Ιουλίου 2018:  Φυσικά δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας

Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν οι μέλισσες στη γη; Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει το μέλι και πώς εξελίχτηκαν οι τρόποι αυτοί. Ελάτε να βάλουμε τα δεδομένα στη γραμμή του χρόνου.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος και Ελευθερία Τσιουμάνη, παιδαγωγός

Παρασκευή 27  Ιουλίου 2018:  «Αριθμημένα” δεδομένα: Από το μηδέν ως το δέκα

Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα.

Για παιδιά 57 ετών

Εμψυχωτής: Βάσια Παναγάκη, νηπιαγωγός

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018: “Περασμένα δεδομένα”: Η Κωνσταντινούπολη το 17ο αι.

Οι ιστορικές πηγές μας δίνουν τα δεδομένα των τροφίμων που χρειαζόταν η μεγαλούπολη του 17ου αιώνα για να συντηρηθεί και εμείς μέσα από αυτά την ανασυνθέτουμε με όλους τους λαούς της, τα περίλαμπρα κτήριά της και τους ναούς της.

Για παιδιά 8-12 ετών

Εμψυχωτής: Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, νηπιαγωγός-συγγραφέας

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018: Προστατευμένα δεδομένα: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα

Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία.

Για παιδιά 7-14 ετών

Εμψυχωτής: Ελευθερία Περουλάκη, κοινωνική λειτουργός

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018: “Ζωγραφισμένα δεδομένα”: Η ζωγραφική του Oliver Jeffers

Ένας τρόπος να ζωγραφίζεις και ταυτόχρονα να δίνεις στοιχεία για το βάθος της θάλασσας, το ύψος του βουνού, το ύψος ενός δέντρου, τη θερμοκρασία της ημέρας.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Ελευθερία Περουλάκη, κοινωνική λειτουργός

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018: Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Τα ρούχα μου

Ντύνουμε μια χάρτινη κούκλα στο μπόι μας με τα αγαπημένα μας ρούχα.

Για παιδιά 7-9 ετών

Εμψυχωτής: Βασιλική Δραγάζη, νηπιαγωγός-συγγραφέας

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018: «Αριθμημένα δεδομένα: Το άπειρο

Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο.

Για παιδιά 57 ετών

Εμψυχωτής: Βάσια Παναγάκη, νηπιαγωγός

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018: Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Παιχνίδια και σπορ

Ποια είναι τα αγαπημένα μας παιχνίδια και σπορ, αλλάζουν οι προτιμήσεις μας καθώς μεγαλώνουμε;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Δήμητρα Αγιάννη, καθηγήτρια φιλόλογος

Τετάρτη 22 Αυγούστου: Τα “θαμμένα δεδομένα”: Πειράματα με το χώμα

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Μαρία Κουρούμαλη, εκπαιδευτικός

Πέμπτη 23 Αυγούστου: «Ιστορημένα δεδομένα”: Ποίηση με δεδομένα

Γίνεται να φτιάξεις ένα ποίημα αξιοποιώντας μια λίστα δεδομένων που έχεις καταγράψει; Στη βιβλιοθήκη πειραματιζόμαστε με ποιήματα που μοιάζουν με λίστες.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Ηλιάδη, καθηγήτρια φιλόλογος 

Δευτέρα 27 Αυγούστου: Τα δεδομένα της Ευρώπης: Το ευρωβαρόμετρο

Μαθαίνουμε να διαβάζουμε και να κατανοούμε τις στατιστικές μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους. Πώς ζούνε οι νέοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης; Ποιοι είναι οι πιο χαρούμενοι, οι πιο προβληματισμένοι; Πώς διασκεδάζουν; Πώς ενημερώνονται;

Για παιδιά 8-14 ετών

Εμψυχωτές: Δίκτυο εκπαιδευτικών Τeachers4Europe: Θεοφάνης Κατσάνος, Άννα Βαρνά, Αφροδίτη Γκιούρη, Αφροδίτη Ξυνοπούλου,

Τετάρτη 29 Αυγούστου: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Εγκλήματα

Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Δήμητρα Αγιάννη, καθηγήτρια φιλόλογος

Πέμπτη 30 Αυγούστου: Φυσικά δεδομένα: Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο

Πάνω στο χάρτη σημειώνουμε τόπους που συλλέγουν το μέλι με διάφορους τρόπους, τόπους που οι μέλισσες κινδυνεύουν, χώρες που κινητοποιούνται για να σώσουν τις μέλισσες από την εξαφάνιση.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Παρασκευή Τεκέδου, εκπαιδευτικός

Παρασκευή 31 Αυγούστου: “Περασμένα δεδομένα”: Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία

Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής στο παρελθόν και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτές: Εύη Γίτσα, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και Γιάννης Μπάγιος, καθηγητής μουσικής

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018: «Μελωμένα δεδομένα”: Τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή

Το αφιέρωμα στις μέλισσες και τα δεδομένα τους τελειώνει με την Παρασκευή γλυκών με μέλι για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης.

Για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία.

Εμψυχωτής: Βασιλική Βλάχου, βιβλιοθηκονόμος

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018: Γιορτή λήξης

Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί.

Για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία.

Εμψυχωτές: Προσωπικό και εθελοντές της βιβλιοθήκης

Δείτε επίσης

Βρείτε μας