Ερντογάν: Να απορριφθεί η υποψηφιότητα του Ντεμιρτάς για την τουρκική προεδρία

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά κατά του Σελαχατίν Ντερμιρτάς, του προέδρου του HDP που βρίσκεται στη φυλακή από το 2016, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του για την τουρκική προεδρία θα έπρεπε να απορριφθεί.

«Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Ντεμιρτάς θα έπρεπε να απελευθερωθεί γιατί πρόκειται για ένα υποψήφιο Πρόεδρο. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια για να είναι κανείς υποψήφιος Πρόεδρος; Αυτό πρέπει να αλλάξει με τη θέληση του θεού » είπε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας στη βόρεια επαρχία του Trabzon στις 13 Ιουνίου 2018.

«Ο Πρόεδρος του HDP δικάζεται για πολύ σοβαρά εγκλήματα και ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του», τόνισε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή από το Νοέμβριο του 2016 με την κατηγορία ότι ηγήθηκε μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.Σε κάθε περίπτωση παρόλο που η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμα καταδίκη εναντίον του, το Ανώτατο Συμβούλιο των Εκλογών (ΥSK) αποδέχτηκε την υποψηφιότητα του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν την απελευθέρωση του για την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ερντογάν επέκρινε την απόφαση του YSK, λέγοντας: «έχει υποστηριχθεί ότι δεν καταδικάζεται, είναι προφυλακισμένος μόνο. Αλλά ο λόγος της φυλάκισης του είναι πολύ σημαντικός. »

Ο Πρόεδρος κατηγορεί επίσης τον πρώην συνιδρυτή και Πρόεδρο του HDP όιτ είχε υποκινήσει διαδηλωτές τον Οκτώβριο του 2014 να βγουν στους δρόμους μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015 με αποτέλεσμα 53 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Ντεμιρτάς απάντησε στις κατηγορίες του Ερντογάν στις 11 Ιουνίου 2018, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί πριν γίνουν οι εκλογές του 2015 και ότι δεν υπήρξε καμία εγκληματική δραστηριότητα είτε κε μέρους του ιδίου ή οποιαδήποτε άλλου μέλους του HDP.

“Δεν υπάρχει καμία υπόθεση κατά του HDP ή εμου σχετικά με ότι έγινε στο Kobane”, απάντησε μεταξύ άλλων ο Ντεμιρτάς ενώ υπογράμμισε ότι δεν είχε γίνει καν ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τους ανθρώπους που πέθαναν παρά μόνο σχετικά με όσους ανήκουν στο κουρδικό κόμμα Hüda-Par.

Πηγή: onalert.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας