Η Ελλάδα στο τραπέζι της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ

Στα «χέρια» της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται σήμερα το ελληνικό χρέος με τις δύο κυρίες να κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου στις 5 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας), στο Βερολίνο για να συζητήσουν για μία ακόμη φορά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η «σιδηρά» κυρία της Γερμανίας θα έχει συνομιλίες όχι μόνο με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και με άλλους επικεφαλής οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Τα περισσότερα στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών (του κόμματος της Μέρκελ) και των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών, θεωρούν ότι η αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη.

Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο μνημόνιο με το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκπνέει στις 20 Αυγούστου.

Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Rheinische Post» γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την Bundestag (γερμανική βουλή) να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και το γερμανικό κοινοβούλιο είχαν θέσει ως προϋπόθεση για το πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης μια συμμετοχή του Ταμείο.Από την πλευρά του, όμως, το Ταμείο θέτει όρους που δεν μπορούν να εκπληρωθούν, όπως εκτιμούν συντηρητικοί πολιτικοί.Για το λόγο και προτίθενται να αποδεχθούν απλά έναν συμβουλευτικό ρόλο του ΔΝΤ χωρίς τη διάθεση πιστώσεων.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας