Δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από τις πετσέτες της κουζίνας

«Παρέλαση» στις πετσέτες της κουζίνας κάνουν επικίνδυνα στελέχη βακτηρίων, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να ευθύνονται για τροφική δηλητηρίαση, όπως φάνηκε από επιστημονικό πείραμα του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου.

Όταν χρησιμοποιούμε τις ίδιες πετσέτες της κουζίνας ξανά και ξανά, βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, όπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα, μετρήθηκε η συσσώρευση βακτηρίων σε 100 πετσέτες της κουζίνας για έναν μήνα.

Διαπιστώθηκε η ανάπτυξη βακτηριδίων σε 49 από αυτές, με πάνω από ένα τρίτο να είναι θετικό για κολοβακτηρίδια, στα οποία ανήκει και το γνωστό Ε.coli (το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο).

Η μελέτη έδειξε, μάλιστα, ότι το E.coli ήταν πιο πιθανό να εμφανιστεί σε πετσέτες που «κυκλοφορούσαν» υγρές, ενώ τα κολοβακτηρίδια και τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus (MRSA) ανιχνεύθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε σπίτια που δεν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σύνθεση της οικογένειας και οι πρακτικές υγιεινής, που ακολουθούνται στην κουζίνα, επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο στις πετσέτες της κουζίνας. Επίσης παρατηρήσαμε ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες της κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης πιθανών παθογόνων, που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις», εξήγησε η Dr Susheela Biranjia-Hurdoyal.

Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και σε εκείνες με παιδιά.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και οι πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», είπαν οι ερευνητές.

Τα κολοβακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, από κράμπες στο στομάχι, πυρετό και εμετό, μέχρι πνευμονία και αναπνευστικές νόσους. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία και σύνδρομο τοξικού σοκ.

Πηγή: healthmag.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας