Τελικός σκοπός είναι πάντα ο αναγνώστης, της Ιωάννας Γκανέτσα

Σκύψε πάνω από τους αναγνώστες.

Παρατήρησε το πρόσωπό τους καθώς διαβάζουν,

όλοι μαζί, επί χίλια εκατομμύρια ώρες καθημερινά.

Νιώσε πώς κρατούν την ανάσα τους,

δες τα μάτια τους πώς κοιτούν επίμονα τη σελίδα,

άκου μέσα στον εγκέφαλό τους το πάρτι που γίνεται.

Θέλεις να πάρεις κι εσύ μέρος σε αυτό;”

Επιλέγω να ξεκινήσω με το απόσπασμα του Σάκης Σερέφα από το βιβλίο «Γράμμα σ’ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία», γιατί όσοι αγαπάμε να διαβάζουμε από επιλογή κι όχι από υποχρέωση γνωρίζουμε πως τις στιγμές της ανάγνωσης, ο χρόνος διαστέλλεται και εμπλουτίζεται με εμπειρίες που διευρύνουν τα όρια της ατομικής ζωής, εμπειρίες που, ναι, μοιάζουν… με πάρτι.

Μέχρι τότε, όμως, μέχρι αυτές τις μαγικές στιγμές που ο αναγνώστης συναντά τον συγγραφέα μέσα από τους ήρωες του, προηγούνται πολλές άλλες στιγμές καθώς ένα βιβλίο, για να φτάσει στην τελική μορφή του, περνά κάποια στάδια.

Πρώτα έρχεται η επινόηση, η σύλληψη, η ιδέα. Σκέφτεσαι το χώρο, τον χρόνο, τον τρόπο, ποια χαρακτηριστικά θα έχουν οι ήρωες σου. Τι είναι αυτό που θέλεις να τους δεις να κάνουν, ποιες περιπέτειες να περάσουν, ποια συναισθήματα να νιώσουν. Χιλιάδες πράγματα που κάθε συγγραφέας έχει στο μυαλό του.

Έπειτα έρχεται η συγγραφή. Το γράψε-σβήσε των λέξεων. Η αναμέτρηση με τον εαυτό σου και τους ήρωες σου. Μια διαδικασία αγαπημένη και ταυτόχρονο δύσκολη για κάθε συγγραφέα.

Κι όταν το ταξίδι της συγγραφής ολοκληρωθεί, ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με ένα, επίσης, δύσκολο κεφάλαιο, το κεφάλαιο της επιμέλειας. Τι θέλω να κρατήσω, τι πρέπει να πετάξω. Ειδικά αυτό το δεύτερο είναι μια διαδικασία βασανιστική, καθώς ο συγγραφέας έχει αγαπήσει κάθε λέξη των ηρώων του, μικρών και μεγάλων.

Στο δικό σου έργο είναι δύσκολο να κάνεις αυτό που o Στίβεν Κίνγκ προτρέπει όλους τους συγγραφείς: «Kill your darlings». Να σκοτώσεις, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο τις… αγαπούλες σου, αγαπημένες λέξεις ή τεχνικές που, ωστόσο, είναι συχνά περιττές.

Στους συγγραφικούς κύκλους λένε πως δεν υπάρχει πιο εκνευριστικός άνθρωπος και ταυτόχρονα πιο πολύτιμος φίλος από τον επιμελητή σου. Και είναι αλήθεια πως μόνο με τη βοήθεια ενός έμπειρου δεύτερου ματιού μπορεί να βγει ένα πραγματικά αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που, όταν είναι πλέον έτοιμο, αφήνεται στα χέρια του επιμελητή έκδοσης.

Τότε το βιβλίο είναι πια έτοιμο για χρήση και αφήγηση ή ανάγνωση, τα οποία είναι και τα τελικά στάδια και ο σκοπός της συγγραφής οποιουδήποτε βιβλίου.

Γιατί τελικός σκοπός κάθε βιβλίου είναι πάντα ο αναγνώστης.

Ιωάννα Γκανέτσα

Βρείτε μας