Σκοπιανό, ώρα μηδέν – Σκληρό παζάρι σήμερα στις Βρυξέλλες για το όνομα

Ελάχιστα βήματα απομένουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάμεσα σε Αθήνα και ΠΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας στο Ονοματολογικό.

Παρά το γεγονός ότι δεν οριστικοποιήθηκε η λύση μετά τον εντατικό γύρο διαβουλεύσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, το παρασκήνιο θέλει τις δυο πλευρές να κάνουν… υπογείως όλο και περισσότερη πρόοδο. Ενώ, κατά πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα είναι σε ανοικτή γραμμή συνεχώς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την ίδια στιγμή που είναι γνωστό ότι έχει δίαυλο επικοινωνίας και με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Αθήνας και ΠΓΔΜ έχουν σήμερα έναν ακόμη κρίσιμο γύρο διαβουλεύσεων, ο οποίος θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και όπως προανήγγειλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συνεχίσουν εκεί το διάλογο και ότι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν. Αυτό που νοιάζει πρώτιστα τον Αλέξη Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει το erga omnes, δηλαδή χρήση κοινής σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, και την αλλαγή του Συντάγματος.

«Το «Ίλιντεν» δεν υπάρχει στο τραπέζι. Υπάρχουν οι πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες, όμως δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Η κατάληξη σε μια συμφωνία δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΠΓΔΜ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στην τελευταία συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).

Προάγγελος οι δηλώσεις Τσίπρα για το «Βόρεια Μακεδονία»;

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη (μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Μπουτάρη) ενδεχομένως και να λειτουργούν ως προπομπός του ονόματος. Λίγοι παρατήρησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «βόρειους γείτονές μας» τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, την ώρα που το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Μαζί με τα ονόματα Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija) και Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija).

Δεν επιβεβαιώνει η κυβέρνηση

Η Αθήνα συνεχίζει, πάντως, να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι είμαστε πιο κοντά στο «Βόρεια Μακεδονία» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα (μαζί με το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»). Ενώ πηγές με καλή γνώση των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχολίαζαν ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στα Σκόπια, αφού στη Σόφια αναδείχθηκε ως σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αγωνία για τα συλλαλητήρια

Προκειμένου, τέλος, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι στην ΠΓΔΜ φέρουν ένα όνομα χωρίς κανένα άλλο προσδιορισμό που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, «αυτό πάμε να πάρουμε πίσω», συμπληρώνοντας ότι προσδιορισμός μπροστά από το όνομα «Μακεδονία» είναι μια μεγάλη νίκη.

Και όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα συλλαλητήρια που αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου σφοδρή αντιπαράθεση, πολώνοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των κομμάτων.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας