Σκουρλέτης από Λάρισα: «Ισχυρή αυτοδιοίκηση με ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη»

«Όραμά μας είναι μία αποκεντρωμένη λειτουργούσα πολιτεία, με μία ισχυρή αυτοδιοίκηση με ενεργό ρόλο που θα παίζει ρόλο στην ανάπτυξη». Αυτό είναι το όραμα του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη που συνέχισε τη διήμερη επίσκεψη του στη Λάρισα με την κεντρική ομιλία με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις & η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» στο ξενοδοχείο DIVANI που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας.

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου βρέθηκαν οι δήμαρχοι του Νομού Λάρισας όπως και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που παρακολούθησαν την ομιλία του υπουργού αρχικά για την πορεία της χώρας μετά την εποχή των μνημονίων, όπως και για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη με συνεχείς συζητήσεις για ανεύρεση λύσεων.

Βέβαια, η σκηνή της βραδιάς ήταν τη στιγμή που ο Πάνος Σκουρλέτης απευθύνθηκε προς τον Κώστα Αγοραστό, τονίζοντας σχετικά με το κομμάτι της απλής αναλογικής, αλλά και στο κομμάτι της συνεργασίας με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και «για συγκεκριμένες ηγεσίες που προωθούν πολιτικές σκοπιμότητες έξω από την λογική της αυτοδιοίκησης». Με τον Περιφερειάρχη να σηκώνει το γάντι και να αποκρίνεται λέγοντας «Έλεος, Έλεος».

Η ομιλία ξεκίνησε με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρεται στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η χώρα που μετά το 2015 βρίσκεται στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος δίχως νέα μνημόνια, κάνοντας παράλληλα επίθεση και στην αντιπολίτευση για τις πολιτικές και για το παρελθόν αναφέροντας τα σκάνδαλα.

«Αυτή είναι μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα καθώς ολοκληρώνεται από το καλοκαίρι του 2015 ένα πρόγραμμα που δεν συμπίπτει με την έναρξη ενός νέου, όπως τα μνημόνια. Από τον Αύγουστο θα υπάρξει μία ποιοτική βελτίωση. Φυσικά δεν γίνεται να πάρουμε ένα σφουγγάρι και να σβήσουμε τις πληγές. Είναι σαν να έχουμε βγει από πόλεμο κι ας μην ξεχνάμε τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη της χώρας ήταν κούφια με τον υπερδανεισμό.

Βλέπετε παράλληλα τι γίνεται με τα σκάνδαλα και πόσο λυσσαλέα προσπαθούν οι υπεύθυνοι να σβήσουν τα ίχνη τους. Κι εμείς αντιμετωπίζουμε συνεχώς εμπόδια, προσπαθώντας κάποιοι να καλύπτουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Δεν το λέω για να διχάσω, αλλά για να καταλάβουν όλοι πως πρέπει να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει σωστά τη δουλειά της».

Ενώ αναφορά έγινε και για το κομμάτι του ΔΝΤ και της αντιπολίτευσης στις προτάσεις με το παράδειγμα του οχτάωρου. «Το ΔΝΤ βλέπει την ανάπτυξη και πλέον κάνει θετικές προβλέψεις. Δεν το λέμε λοιπόν αυτό μόνο εμείς αλλά και οι οίκοι, οι τράπεζες και τα speads. Δεν θέλουμε όμως μία ανταγωνιστική οικονομία και με χαμηλούς μισθούς. Δεν γίνεται στην Ελλάδα να πάμε να θυσιάσουμε το οχτάωρο τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας όλοι θέλουν να το μειώσουν. Αυτό ζητάει η αντιπολίτευση».

Εικόνες από τις συναντήσεις

Αν κι αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου, όπου ο υπουργός θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του, ο ίδιος από σήμερα μίλησε για τις εικόνες που αποκόμισε από το από την επίσκεψη στη ΔΕΥΑΛ και στο Επιμελητήριο Λάρισας, βλέποντας ανθρώπους που θέλουν με ιδέες τους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των περιοχών, ενώ στάθηκε στις προσλήψεις που κατάφερε να γίνουν στις ΔΕΥΑ τη στιγμή που κάποιοι φαίνεται να θέλουν να τις εξαφανίσουν ή να της φτάσουν στο σημείο της ιδιωτικοποίησης.

Περνώντας παράλληλα το μήνυμα πως «Δεν θα επιτρέψουμε να κερδοσκοπήσουν κάποιοι μέσα στη κρίση».

Αυτοδιοίκηση και «Κλεισθένης Ι»

Το βασικό θέμα της ομιλίας ήταν το κομμάτι της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα οι συζητήσεις που γίνονται πάνω στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη». Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και κάποιοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή επιδιώκουν μεγαλύτερη συρρίκνωση.

«Από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπήρχε διάκριση την περίοδο με τις πλημμύρες. Δεν κοιτάξαμε με κομματικά κριτήρια. Όλοι πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε με την πλευρά των πολιτών και τα χρήματα που διαχειριζόμαστε δεν είναι δικά μας. Πρέπει να στηρίξουμε και τη νησιωτική και την ορεινή ζώνη. Δώσαμε λοιπόν σ’αυτές έκτακτες εισφορές κι όχι δανεικά, που ήταν μεγαλύτερα από τους φόρους που θα εισέπρατταν.

Για να φτάσουμε εδώ σήμερα έχουν προηγηθεί ο ΦιλόΔημος 1 και 2. Όπου δώσαμε στους Δήμους πολλά χρήματα για μικρά έργα, αλλά στοχευμένα. Γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από μεγάλες επενδύσεις, αλλά και από ανθρώπους που βοηθούν την περιοχή τους με δουλειά. Δώσαμε χρήματα που πονά η περιφέρεια της Ελλάδας κι εκεί που ποτέ δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ. Όλο αυτό θα έχει ευεργετική επίδραση».

Ενώ σχετικά με τον «Κλεισθένη» ανέφερε ότι: «To νομοσχέδιο πλέον θα κατηγοριοποιεί τους Δήμους όχι μόνο με το πληθυσμιακό κριτήρια, αλλά θα μπούνε κι άλλοι παράμετροι όπως η ανεργία, που βρίσκεται η κάθε περιοχή το αγροτικό δίκτυο και άλλα».

Τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν προβλήματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να γίνει, αλλά και τα δημοσιονομικά κριτήρια που αντιμετωπίζει η χώρα.

Απλή αναλογική και τοπικό δημοψήφισμα

Σαν κύρια θέματα επίσης χαρακτήρισε το τοπικό δημοψήφισμα που δεν έχει μπει σε λειτουργία αν και είχε συζητηθεί και επί «Καλλικράτη», εκεί όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίζουν με πιο ενεργό ρόλο σε θέματα τοπικά κι όχι φυσικά σε εθνικά τονώνοντας παράλληλα και την κοινωνία.

Ενώ η αναφορά του στο κομμάτι της απλής αναλογικής που «μεταφράζεται» λάθος από κάποιους είναι πως δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της δημοκρατίας και πως δεν γίνεται η ύψιστη μορφή της που είναι η ψήφος να υπονομεύεται. Ενώ για όποιον δεν μπορεί να προσφέρει, τόνισε πως «ας εκτεθεί όποιος δεν έχει προτάσεις και οχυρώνεται στο ρόλο του δήμαρχου ή πίσω από αυτόν. Χρειάζονται άνθρωποι που θα βάλλουν πλάτη κι όχι ακόμα ένας «καλοχαιρέτας»».

Ενώ τόνισε πως είναι πικραμένος από την στάση της ΚΕΔΕ και της ΕΛΠΕ καθώς θεωρεί πως βρίσκονται απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που θα προσφέρει πολλά θετικά στην τοπική αυτοδιοίκηση αναφέροντας πως «είναι ισοπεδωτικές οι προσεγγίσεις κάποιων» για να έρθει και η κόντρα με τον Κώστα Αγοραστό και την πολιτική του. Εκεί μάλιστα ήταν που ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απάντησε λέγοντας «Έλεος, έλεος» για να πιάσει κουβέντα με τους διπλανούς του, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως και αύριο και μεθαύριο μαζί θα πρέπει να βρούνε λύσεις.

Η ομιλία του έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα πως αχνοφαίνεται μία νέα πραγματικότητα και πως ο λαός θα κρίνει στο τέλος τους ίδιους και το έργο τους.

Φωτογραφικό υλικό από τη βραδιά:

Φωτό: Λαυρέντης Μιχαηλίδης

Του Χρίστου Τζίκα

Δείτε επίσης

Βρείτε μας