Διήμερο «τοπικής αυτοδιοίκησης» στη Λάρισα με «Κλεισθένη» – Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης Σκουρλέτη (ΦΩΤΟ)

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των επισκέψεων το προσεχές διήμερο στη Λάρισα του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη από τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Παπαγεωργίου και το μέλος της Νομαρχιακής και υπεύθυνος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος Μάνθο Σαρρή, ενώ έγινε και αναφορά στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη Ι» που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση των δήμων.

Παράλληλα από τον κ. Σαρρή έγινε αναφορά και στο παράδειγμα της Λάρισας, όπως και στην ενδεχόμενη αναβάθμιση του Δήμου σε μητροπολιτικό.

Αναλυτικά ο Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της επίσκεψης αυτή τη χρονική στιγμή στη Λάρισα, αλλά και τις συζητήσεις με την ΚΕΔΕ. «Η επίσκεψη του υπουργού στη Λάρισα γίνεται σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή. Γίνεται μετά από την σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου και συζητήθηκε το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώ γίνεται και στο μέσω της εξέλιξης «Κλεισθένης Ι» όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες με την ΚΕΔΕ που έχουν την πλειοψηφία αν και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο γιατί οι περισσότεροι Δήμοι έχουν συνταχθεί με τον κ. Πατούλη.

Θέλουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με την ΚΕΔΕ να μην συμμετέχει στο διάλογο και να ζητά την απόσυρσή του.

Ταυτόχρονο είμαστε σε μία φάση όπου συζητάμε για την μεταμνημονιακή εποχή που θα αρχίσουμε να έχουμε τη δική μας πολιτική, φυσικά με τους όποιους περιορισμούς υπάρχουν.

Ο κ. Σκουρλέτης λοιπόν θα έχει να μας πει πολλά πράγματα για την εποχή αυτή που ξεκινά. Γνωρίζουμε τις προτεραιότητές του, που θα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, τα θέματα παιδείας και οικογένειας, τα θέματα του Brain Drain και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκεί όπου αποσκοπούν και τα 335.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά, αυτές τις μέρες που υπάρχουν τόσα σκάνδαλα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Άλλωστε η χώρας μας δεν γίνεται να σέρνεται. Να αθωωθούν όσοι είναι αθώοι και να τιμωρηθούν λοιπόν οι ένοχοι που έφτασαν τη χώρα έως εδώ.

Ειδικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι καλεσμένοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλων των παρατάξεων. Ο υπουργός θέλει να συνομιλήσει με όλους χωρίς να τον νοιάζει από που προέρχονται».

«Η αυτοδιοίκηση να πάρει πόρους για την ανάπτυξη και να συμμετέχουν πιο ενεργά οι πολίτες»

Παράλληλα τονίστηκε πως η καρδιά του νομοσχεδίου είναι η απλή αναλογική, αλλά όχι μόνο αυτό: «Ο «Κλεισθένης Ι» είναι μία τομή που φέρει την τοπική αυτοδιοίκηση πιο κοντά σ’αυτό που χρειάζεται η χώρα. Να δώσει λοιπόν πόρους και ανθρώπους για την ανάπτυξη της χώρας και την οικονομίας. Παράλληλα θέλει να κάνει πιο ενεργεί τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρά των πολιτών. Επίσης πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στο τρόπο που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία να μπορεί να ελέγξει τους εκπροσώπους της. Αυτή είναι η ουσία.

Είναι μία κρίσιμη στιγμή λοιπόν για μία αλλαγή δημοκρατική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καρδιά αναμφίβολα είναι η απλή αναλογική. Φυσικά όμως δεν είναι μόνο αυτό όπως οι «πεφωτισμένοι» προσπαθούν να τονίσουν».

Τα προγράμματα που έτρεξαν, τρέχουν και θα τρέξουν

Ιδιαίτερα τονίστηκε το τι συνέβη για να φτάσουμε στο σήμερα, τι ενέργειες ακολουθεί η Κυβέρνηση παράλληλα με τον «Κλεισθένη» όπως και το τι θα ακολουθήσει από εκεί και έπειτα. «Πριν από το «Κλεισθένης Ι» υπήρχε το πολυνομοσχέδιο σκούπα που έφερε αυτή την εξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε το διαγωνισμό με τους 8.000-9.000 ανθρώπους που γίνονται μόνιμο προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση κι έτσι αποσιωπάται ο κίνδυνος της κατάρρευσης των τομέων καθαριότητας. Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ που χαρακτηρίστηκε από όλους εξαιρετικό.

Υπάρχουν κάποια που τρέξανε πριν και κάποια άλλα που τρέχουν παράλληλα. Ακόμα δηλαδή τώρα η Κυβέρνηση προχωρά το ΦιλόΔημο 1 και 2, το πρόγραμμα «Αξία» το νέο ρόλο των παρακαταθηκών και δανείων. Όλα αυτά βοηθούν τους Δήμους για να μπουν στο κεφάλαιο τοπική οικονομία και απασχόληση.

Το μετά δείχνει πως ένα τετράμηνο μετά θα υπάρχει πόρισμα που θα μιλήσει για τις αρμοδιότητες. Θα ξεμπλέξει το ποιος πρέπει να κάνει τι. Πότε θα είναι μία αρμοδιότητα του υπουργείου, πότε του Δήμου και πότε της Περιφέρειας.

Το εξοργιστικό είναι πως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις μας άφησαν ένα χάος στις αρμοδιότητες. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για ένα ρέμα και ζητούν και τα ρέστα. Υπάρχει ένα χάος και μόνο και οι αρμοδιότητες αν υπήρχαν θα βοηθούσαν πολύ».

Τα 8 μεγάλα θέματα

«Ο «Κλεισθένης» ανοίγει 8 μεγάλα θέματα. Στις τέσσερις θεματικές ενότητες ανοίγει αυτά. Στην πρώτη είναι οι αρμοδιότητες και η κατηγοροποίηση των Δήμων που θα βοηθήσει και στην χρηματοδότηση.

Στην δεύτερη είναι τα θέματα του εκλογικού συστήματος και των συμμετοχικών θεσμών και της εποπτείας που φεύγει από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως και των κοινοτήτων. Και στη Λάρισα μπορεί να μην φαίνεται, αλλά ας πούμε στο Βόλο έχουν υποβαθμιστεί δήμοι που ενώθηκαν. Θα κοιτάξουμε να υπάρχει εσωτερική ενδυνάμωση λοιπόν.

Στην τρίτη θεματική ενότητα είναι αυτά των προυπολογισμών και των ΚΑΠ. Αλλάζει ο αλγόριθμος της χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή δίνονται περισσότερα στους μεγαλύτερους δήμους και λιγότερα στους μικρούς. Δεν θα υπολογίζεται μόνο ο πληθυσμός, αλλά θα μπούνε νέοι παράμετροι όπως η έκταση, τα δίκτυα, η τοπική ανεργία και το ΑΕΠ. Σε κανέναν δεν θα μειωθεί. Ο Δήμος Λάρισας όμως δεν θα πάρει αύξηση, αντίθετα ο μικρότερος θα πάρει.

Τέλος, η τέταρτη ενότητα θα είναι αυτή της επίλυσης οικονομικής λειτουργίας των δήμων. Θα δίνεται η δυνατότητα αναπτυξιακών εταιριών ανά δήμων και ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα υπάρχουν συμπράξεις των δήμων με άλλους φορείς.

Από την ΚΕΔΕ έχουν υπάρξεις συζητήσεις για την δημιουργία τύπου Δήμων. Αυτοί δεν εξαρτιόνται μόνο από το πληθυσμιακό κριτήριο, αλλά και από την αναπτυξιακή πολιτική και ταυτότητα».

Η Λάρισα μητροπολιτικός δήμος;

Σ’αυτό το σημείο της κουβέντας υπήρξε η ενημέρωση πως υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις έτσι ώστε η Λάρισα μαζί με το Ηράκλειο και την Πάτρα να ενσωματωθούν στις Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο κομμάτι των μητροπολιτικών δήμω που θα φέρει και διαφορετικά πακέτα. Βέβαια ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί κάτι και ίσως είναι πολύ νωρίς για την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. «Άλλο πράγμα είναι ένας νησιωτικός δήμος που έχει πέντε κατοίκους το χειμώνα και επί πενήντα το καλοκαίρι κι άλλο ένας δήμος πρωτεύουσας. Άλλο πράγμα είναι ένας δήμος μητροπολιτικής πρωτεύουσας. Κι εδώ να αποκαλύψω πως εδώ συζητιέται συνέχεια η Αθήνα που δεν έγινε ποτέ και η Θεσσαλονίκη, αλλά έχει ενδιαφέρον και μία πρόταση που αναφέρει να γίνουν μητροπολιτικοί και το Ηράκλειο, η Πάτρα και η Λάρισα.

Δεν ξέρω, ίσως ακόμα δεν είναι ώριμο να κλείσει, αλλά μπήκε για πρώτη φορά στη συζήτηση. Θα είναι ένας «δήμος μαμά».

Αν γίνει αυτό θα βγαίνουν διαφορετικά πακέτα για όλα αυτά. Εκτός λοιπόν από την απλή αναλογική, τέσσερις παρατηρήσεις που έχουν γίνει έχουν ενσωματωθεί. Με χαρά να σημειώσω πως μιλάμε για ένα νομό πως 5/7 δημοτικά συμβούλια λένε πως το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και πως ο κ. Πατούλης είναι λάθος, αλλά να τους πω κι εγώ πως επίσης κάνουν λάθος και όλα είναι βάση διαλόγου».

Θυμίζουμε πως το διήμερο επισκέψεων θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι από τον υπουργό Εσωτερικών στη ΔΕΥΑΛ και θα ολοκληρωθεί με μία συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή όπου και θα βγουν τα γενικότερα συμπεράσματα. Αποκορύφωμα όμως θα είναι η κεντρική ομιλία το απόγευμα της Πέμπτης με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις & η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση».

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάνου Σκουρλέτη:

Πέμπτη 24/5

12:30 – 13:15  Επίσκεψη και σύντομη ομιλία στη ΔΕΥΑΛ με αντικείμενο τον νέο νόμο για τις ΔΕΥΑ
13:15 – 14:00  Συνάντηση με τη διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητήριου Λάρισας
20:00 – 22:00  Κεντρική ομιλία με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις & η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» στο ξενοδοχείο DIVANI– Διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας

Παρασκευή 25/5

10:30 – 12:30  Συνάντηση με τους 7 Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με προσκεκλημένο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων
13:00 – 13:30  Συνέντευξη στα Τοπικά μέσα στα γραφεία της Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ).

Δείτε επίσης

Βρείτε μας