Πάιατ: Απαράδεκτη η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές», δήλωσε αναφερόμενος στην Τουρκία ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, τονίζοντας πως «θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους, στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης, εδώ και πολύ καιρό».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά την Τετάρτη, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως «εσείς έχετε αλληλεπίδραση με την Τουρκία και κάθε ημέρα έρχεστε αντιμέτωποι με απρόβλεπτες συμπεριφορές, είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο, είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα» τόνισε επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι στο παρελθόν τα ενεργειακά ζητήματα δεν δέσποζαν τόσο πολύ στις διμερείς σχέσεις όσο σήμερα και επισήμανε ότι είναι ένας τομέας που επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι ηγέτης στην οικοδόμηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εμπειρία που έχει επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν επίσης ευκαιρίες από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η Exxon Mobil εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την Total και τα ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Επίσης, υπογράμμισε πως η General Electric έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Βρείτε μας