Τι θα συμβεί όταν ο ήλιος «πεθάνει»

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή, στο… μέλλον, ο Ήλιος θα «πεθάνει» και εικάζαμε για τις συνέπειες. Πλέον, γνωρίζουμε τι θα συμβεί μετά το θάνατο του ζωοδόχου άστρου του πλανητικού μας συστήματος.

Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον Δρ Albert Zijlstra, κατέληξε σε ένα… απρόβλεπτο συμπέρασμα. Μετά από πέντε και πλέον δισ. χρόνια, ο Ήλιος θα «φουσκώσει» και θα εκραγεί, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο νεφέλωμα, το οποίο θα αποτελέσει «την πιο όμορφη εικόνα στον ουρανό μας», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, η… ομορφιά διαρκεί λίγο και στην περίπτωση της έκρηξης του Ήλιου, το «λίγο» είναι κυριολεκτικό. «Για μία ημέρα, όμως μόλις για μία ημέρα, θα απολαύσουμε το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο και την πιο εντυπωσιακή εικόνα στον ουρανό μας. Μετά, δεν θα είμαστε… εδώ τριγύρω για να το ξαναδούμε», δήλωσε ο Δρ Albert Zijlstra, περιγράφοντας με τον δικό του τρόπο όσα θα ακολουθήσουν μετά το θάνατο του άστρου μας.

sun1

Με άλλα λόγια, η ζωή στον πλανήτη θα εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως, καθώς οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο, υπάρχει πάνω στη Γη, τροφοδοτείται από τον Ήλιο.

Το άστρο του πλανητικού μας συστήματος θα μετατραπεί σε έναν κόκκινο γίγαντα, ο οποίος θα «αποτεφρώσει» τα πάντα μέχρι σε απόσταση μέχρι και την Αφροδίτη, ίσως και σε ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα, ενώ θα εκτοξευθούν αέρια και υλικά σχεδόν σε όλο το ηλιακό σύστημα, φτάνοντας φυσικά και στη Γη.

Αμέσως μετά, από κόκκινος γίγαντας, ο Ήλιος θα μετατραπεί σε λευκό νάνο, ο οποίος θα έχει το μέγεθος της Γης, αλλά με πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα. Το νεφέλωμα που θα αφήσει πίσω του θα διατηρηθεί για διάστημα από 10.000 έως και 20.000 χρόνια και τα υλικά που θα εκτοξεύσει στο διάστημα, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της νέας γενιάς άστρων και πλανητών.

Δείτε βίντεο με μία μικρή έκρηξη του Ήλιου, όπως την κατέγραψαν τα όργανα της NASA:

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας