Το φαινόμενο της εξάρτησης, οι μύθοι που το συνοδεύουν και οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης του

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας είναι πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά και συμπεριφορικές εξαρτήσεις (π.χ. τυχερά παιχνίδια) και των συγγενών τους. Επίσης βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση πολιτώντις τοπικής κοινωνίαςγιατις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων. Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος, όπως και τα σεμινάρια είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο των δράσεων του το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων με τίτλο:

Το φαινόμενο της εξάρτησης, οι μύθοι που το συνοδεύουν και οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης του.

Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Σε όλους τους συμμετέχοντες/ούσες θα δίνεται επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό με μορφή σημειώσεων ή άρθρων σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης. Οι θεματικές / ερωτήματα που θα προσεγγιστούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου είναι τα εξής:

  • Πως εξελίχθηκε διαχρονικά το φαινόμενο της εξάρτησης και τι μας διδάσκει η εξέλιξη του φαινομένου;
  • Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν αυτό το φαινόμενο και πως επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας και τον τρόπο που επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε;
  • Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο των εξαρτήσεων σήμερα στη χώρα μας και διεθνώς;
  • Έχει σχέση το φαινόμενο με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτισμική συνθήκη;
  • Ποια είναι τα βασικά αίτια του φαινομένου;
  • Ένας άνθρωπος με πρόβλημα εξάρτηση μπορεί να γίνει καλά και με ποιους τρόπους;

– Τι εννοούμε με τον όρο αυτοβοήθεια/ αλληλοβοήθεια και πως μας χρησιμεύει στην αντιμετώπιση της εξάρτησης;

– Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση ή πρόληψη του φαινομένου;

– Ποιος είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και θεσμών όπως του σχολείου στην αντιμετώπισηκαι την πρόληψη του φαινομένου της εξάρτησης;

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα στις 18.00- 20.00, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 14/5/2018. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι μεγαλύτερος των είκοσι ατόμων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος κύκλος σεμιναρίων, με την ολοκλήρωση του παρόντος κύκλου.

Για την καλύτερη προετοιμασία των σεμιναρίων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του προγράμματος (2410233332) ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: larisa@selfhelp.gr ως την Παρασκευή 11/5/2018. Τα σεμινάρια – η συμμετοχή στα οποία είναι δωρεάν- θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα.

Πρόσωπο επικοινωνίας: Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας, Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410233332

Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα

Δείτε επίσης

Βρείτε μας