Σλοβακία: Μεγαλειώδης διαδήλωση με αίτημα την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ – Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορηθεί

Στους δρόμους βρέθηκαν για άλλη μια μέρα δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι, που ζητούν την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Σλοβακία τον τελευταίο μήνα, οπότε και η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς προκάλεσε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές ζητούν να εξιχνιαστεί η υπόθεση. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όπως και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.

Στο κέντρο της Μπρατισλάβα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 45.000 άτομα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει δώσει εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών.

Η δολοφονία του Κούτσιακ έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση στη χώρα. Για να εκτονωθεί η κατάσταση, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο παραιτήθηκε και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, που ορκίστηκε στις 22 Μαρτίου.

Όμως, οι διαδηλωτές ζητούν διασφαλίσεις για να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να απομακρυνθεί ο αρχηγός της αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ καθώς και να αλλάξει η νομοθεσία, ούτως ώστε να μην μπορεί να ορίσει διάδοχο ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Κούτσιακ διερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σε αυτές εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα Smer. Ο δημοσιογράφος, όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας είχαν αναφερθεί σε συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο ιδιοκτήτης της οποίας συνδέεται με τον Γκάσπαρ. Ωστόσο, ο αρχηγός της αστυνομίας αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.

πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας