6 ελληνικά αλλαντικά εξαιρετικής νοστιμιάς

Δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε 6 αλλαντικά εξαιρετικής νοστιμιάς, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με γνώμονα την επιμονή των παραγωγών τους στην άριστη ποιότητα. Δίπλα τους και ένα ξεχωριστό συνοδευτικό.

Λούζα, Τήνος
Η πρώτη, και μοναδική, τυποποιημένη κυκλαδίτικη λούζα έρχεται από την Τήνο. Το εμβληματικό κυκλαδίτικο αλλαντικό σε αυτή την τηνιακή εκδοχή γίνεται από το κόντρα φιλέτο του χοίρου, το οποίο βαφτίζεται σε κόκκινο κρασί, πασπαλίζεται με πιπέρι, μπαχάρι, μάραθο, γαρίφαλο, θρούμπη, περνιέται σε έντερο και κρεμιέται να στεγνώσει και να ωριμάσει στον αέρα για 20-25 ημέρες. Ευγενική η χρήση των μπαχαρικών, τρυφερή η σάρκα, μετρημένη η χρήση του αλατιού, δίνουν ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα, εξαιρετική παρέα για τσίπουρο και τσικουδιά. Για να την απολαύσετε καλύτερα, κόψτε τη σε πολύ λεπτές φέτες, σαν προσούτο.
Κρητικός, στον Αραπιάν, Ευριπίδου 41, τηλ.: 210 3217238

Καπνιστή πανσέτα, Κερκίνη
Τον γνωρίσαμε από το πείσμα του να διασώσει και να διαδώσει τα προϊόντα από τον ελληνικό νεροβούβαλο. Η οικογένεια Μπόρα, όμως, εκτρέφει και χοίρους ήδη από το 1987, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε εκλεκτούς μεζέδες. Όπως η τραγανή πανσέτα από χοιρινό παραγωγής του, ψημένη με αρωματικά βότανα και καπνισμένη φυσικά σε ξύλο οξιάς. Με ωραία αναλογία κρέατος-λίπους, αυτό το ελληνικό μπέικον τρώγεται ακόμη και σκέτο ως έχει, αλλά δίνει τα αρώματα του και σε όλες τις συνταγές που ζητούν την παρέα του.
Μιράν, Ευριπίδου 45, τηλ.: 210 3217187

Τσορίθο, Δράμα
Από τις σταθερές αξίες του ψυγείου μου εδώ και χρόνια όταν επιλέγω αλλαντικά. Δημιούργημα του Πάρη Σαρήμπογια, με σωστές αναλογίες κρέατος και λίπους, παίρνει το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της πάπρικας που του δίνει ένα γλυκό, ήπιο κάψιμο και ωραία αρώματα. Πιο μαλακό σε εντάσεις από το ισπανικό τσορίθο, μπορεί να συμμετέχει σε σαλάτες και πίτες, σε πιάτα με ζυμαρικά ή σε ένα πλατό αλλαντικών. Ζητήστε να σας το κόψουν σε λεπτές, αέρινες φέτες.
Στα Καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1, τηλ.: 210 3254184

Μοσχαρίσιο παστράμι, Πειραιάς
Τραγανή κρουστή σάρκα σε έντονο ρόδινο χρώμα που παίρνει ένταση από τους σπασμένους κόκκους μαύρου πιπεριού και κόλιανδρου που σκάνε στο στόμα. Ωραίες ισορροπίες και γευστικότατο αποτέλεσμα για ένα από τα αγαπημένα αλλαντικά θα βρουν πολλές χρήσεις στην κουζίνα σας. Αν και προσωπικά το προτιμό σκέτο με ένα φρέσκο, ζεστό, ζυμωτό ψωμί.
Μιράν, Τσαμαδού 2 & Γούναρη, Πειραιάς, τηλ.: 210 4121766

Παστράμι γαλοπούλας, Δράμα
Δεν είμαι λάτρης της γαλοπούλας, συνήθως τη βρίσκω άνοστη και άχαρη. Ομως σε αυτή την περίπτωση κάνω εξαίρεση και δηλώνω ότι αυτή την εκδοχή της την αγαπώ. Η ελαφρά ρόδινη σάρκα έχει τραγανή, κρεατένια υφή, ελάχιστο λίπος, και οι διάσπαρτοι ολόκληροι κόκκοι του πιπεριού στην καρδιά της της χαρίζουν την ένταση που διαφορετικά θα έλειπε από το αλλαντικό.
Στον Αραπιάν, Ευριπίδου 41, τηλ.: 210 3217238

Ρολό μπριζόλας με πανσέτα, Τρίκαλα
Ο κ. Δήμος μας σύστησε τον μαύρο χοίρο και το ιδιαίτερα νόστιμο, κόκκινο, τρυφερό κρέας του. Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε να τυποποιεί λουκάνικα, καπνιστή μπριζόλα και μια ωραία ντελικατέτσα, το στρογγυλό της μπριζόλας τυλιγμένο σε πανσέτα και καπνισμένο σε ξύλο οξιάς. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε ως έχει, θα πάρετε όμως το βέλτιστο αποτέλεσμα των αρωμάτων και της γεύσης της αν την περάσετε από γκριλιέρα, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για παραγγελίες, Δημήτρης Δήμος, τηλ.: 6977 608755

Τσάτνεϊ μπούκοβο, Ιωάννινα
Η Μαρία Κωνσταντινίδου εγκατέλειψε πριν από λίγα χρόνια την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο πατρογονικό της στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων. Εκεί ίδρυσε την Πανδώρα Γαία και ξεκίνησε να φτιάχνει μια σειρά από τσάτνεϊ. Εκτός από το ξεχωριστό τσάτνεϊ κόκκινου κρεμμυδιού με φρέσκο βούτυρο, σας προτείνω και αυτό με το μπούκοβο, για το γοητευτικό παιχνίδι μεταξύ καυτερού και γλυκού, με την υπολογισμένη οξύτητα. Εκτός από τα αλλαντικά, θα κάνει ωραίο παιχνίδι και με κάποια ώριμα, σκληρά τυριά.

 

πηγή: olivemagazine.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας