Τσακαλώτος από Λάρισα: Πρέπει να εξαντλήσουμε την τετραετία και μετά να κριθούμε

Στη Λάρισα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να μιλήσει το βράδυ σε εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποχής. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Λάρισα, ο υπουργός είχε το πρωί συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους τοπικών φορέων του νομού ενώ παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ομιλία του, που είναι οι τρεις βασικοί άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018.

Οι τρεις βασικοί άξονες είναι
1) Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας για τη χώρα
2) Η παρουσίαση της στρατηγικής της ανάπτυξης, και
3) Η προσπάθεια ελάφρυνσης των μεσαίων και ασθενέστερων τάξεων

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι » η ανάπτυξη πρέπει να εμπεριέχει και κοινωνικά στρώματα που είναι από την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πλήρωσαν πολύ ακριβό το τίμημα στην ύφεση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η κυβέρνηση μας θέλει να βγούμε από αυτήν την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια αλλά όχι να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για 40 χρόνια μετά από την μεταπολίτευση. Αυτό το μοντέλο φάνηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο από το 2010 και μετά, οπότε κοιτάμε μπροστά και δεν κοιτάμε να επαναφέρουμε πράγματα αλλά να φέρουμε εις πέρας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης».

 

Όσον αφορά τις συναντήσεις του με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «πήγαν καλά, μου είπαν και τα καλά νέα και τα κακά νέα, ότι προχωράν αρκετά πράγματα και στις επενδύσεις αλλά στον κοινωνικό τομέα. Και οι δύο έχουν κάνει παρεμβάσεις και τα κακά νέα ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να συζητήσουμε είτε αφορούν την γραφειοκρατία είτε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που δεν βοηθάει τις επενδύσεις και δεσμεύθηκα στον κ. Αγοραστό να συναντήσω τους περιφερειάρχες για να δούμε πως μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα και σε τι χρονοδιάγραμμα».

Για το θέμα της φορολογίας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «η Ελλάδα φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε., αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα για συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις είναι προφανές ότι έχουν υπερφορολόγηση κι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ωστόσο δημιουργήσαμε με τον κ. Χουλιαράκη «περιθώριο» 3,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί η φορολογία τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «τα ΜΜΕ δεν θα διαχωρίζουν πια την είδηση από την άποψη, κατασκευάζονται ειδήσεις και δεν ξέρω πως προέκυψε αυτό το θέμα. Αυτό που ισχύει είναι αυτό που ίσχυε τον Ιούνιο του 2017».

 

Για την ανάπτυξη ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχει μια τάση καλυτέρευσης, θα θέλαμε περισσότερο και πιο γρήγορα, αλλά πρέπει να λύσουμε προβλήματα για να είναι ακόμη πιο γρήγορη η ανάκαμψη.  Δεν υποτιμάμε το μέγεθος του προβλήματος αλλά είμαστε εδώ για να το λύσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών χρωστάει κάτω από 10 ευρώ και 73 ΑΦΜ χρωστάνε πάνω από 30 δις, δηλαδή το 1/3 του ποσού. Είναι παραπλανητικό να λες ότι οι Έλληνες χρωστάνε 100 δις.Το σχέδιο ανάπτυξης είναι σε προχωρημένο στάδιο, νομίζω ότι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο, θα είναι ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο που θα έχει τέσσερα κοινά, θα απευθύνεται και στις αγορές, και στα κράτη-μέλη, και στους θεσμούς αλλά και στην ελληνική κοινωνία».

Αν θα είναι εφικτή η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής, δεν θα υπάρχει μια κατάσταση με επιτήρηση φουλ ούτε μια κατάσταση χωρίς επιτήρηση. Και οι τρεις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, είναι σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το να είσαι σε πρόγραμμα είναι για να βγεις από το πρόγραμμα».

Για το ενδεχόμενο εκλογών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως «όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός πρέπει να εξαντλήσουμε την τετραετία, και να κριθούμε ως κυβέρνηση στα 4 χρόνια με τα θετικά που έχουμε κάνει, με τα λάθη μας και γενικότερα την προσφορά που είχαμε. Εγώ βλέπω ότι υπάρχει ανάκαμψη και προφανώς υπάρχει μια καθυστέρηση μέχρι να δουν οι πολίτες την καλυτέρευση στην τσέπη τους και στη ζωή τους αλλά βλέπω ότι το 2017 ήταν καλύτερο του 2016, το 2018 είναι ήδη καλύτερο από το 2017 και το 2019 θα είναι καλύτερο από το 2018, οπότε για ποιο λόγο να πάμε νωρίς σε εκλογές».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση που επικρατεί με την Τουρκία ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «όσο υπάρχει βεβαιότητα και ανασφάλεια είναι κακό για την οικονομία, αυτό που γίνεται με την Τουρκία δεν βοηθάει, θεωρώ όμως ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός εξωτερικών το έχουν αντιμετωπίσει με ήρεμο και σοβαρό τρόπο και ψυχραιμία για να βρεθεί λύση».

Τέλος όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός δήλωσε πως » δεν εξαρτάται μόνο από μας αλλά και από την άλλη πλευρά, εγώ θέλω να λύνονται τα προβλήματα. Είμαι μισός Μακεδόνας και δεν μπορώ να σκεφτώ για αναπτυξιακούς λόγους πως η Θεσσαλονίκη θα είναι το κέντρο των Βαλκανίων και συγχρόνως να μην έχει καλές σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Είναι λυπητερό ότι η αντιπολίτευση πάει πίσω, από δικές της θέσεις, αυτό το θέμα και δεν συμβάλλει σε αυτή την λύση. Νομίζω ότι η λύση είναι εφικτή, αλλά δεν είναι και εντελώς στο χέρι μας».

 

Της Χριστίνας Ανδρέου

 

 

 

 

 

 

 

Βρείτε μας