«Θυροειδής Αδένας»: Η Ιωάννα Λάκα ρωτά τον ακτινοδιαγνώστη Χρήστο Γουλόπουλο

Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος, Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον γνωστό ακτινοδιαγνώστη , Χρήστο Γουλόπουλο στον Αμπελώνα Λάρισας και συζήτησαν σχετικά με το επίκαιρο θέμα «Θυρεοειδής Αδένας».

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;
Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου, έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται απο δυο λοβούς, που ενώνονται με τον ισθμό. Παράγει τρεις ορμόνες – τη θυροξίνη Τ4 – τη τριωδοθυρονίνη Τ3, οι οποίες πρυθμίζουν το μεταβολισμο όλων των ιστών – και την καλτσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνδεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται απο τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH που παράγεται στην υπόφυση.

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα;
Είναι εξογκώματα σε έναν φυσιολογικό αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι ασυπτωματικοί. Ωστόσο μπορούν να παρουσιαστούν ως ψηλαφητή μάζα στον τράχηλο ή να δώσουν την αίσθηση τάσης στην περιοχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται πόνος ή δυσκαταποσία.

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός; Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα που πάσχουν; Ποιά συμπτώματα έχουν συνήθως τα άτομα που έχουν θυρεοειδή;
Υπάρχουν αρκέτες παθήσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν υπερλειτουργία ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Όταν υπερλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, το σύνδρομο ονομάζεται υπερθυρεοειδεισμός και όταν υπολειτουργεί, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής εμφανίζει νευρικότητα, απώλεια βάρους, εφίδρωση, ταχυκαρδία και αρρυθμίες. Στη δεύτερη περίπτωση εμφανίζει νωθρότητα, βραδυκαρδία και ορισμένες φορές παχυσαρκία. Από την αντικειμενική εξέταση μπορεί να φανεί αύξηση μεγέθους του αδένα, δυσκολία στην κατάποση, βράγχος φωνής ή ακόμη και αναπνευστικός συρριγμός.

Ποιές μεθόδους χρησιμοποιείτε για να διαγνώσετε τον θυρεοειδή; Τι ακριβώς μας δείχνει ο υπέρηχος θυρεοειδούς; Τι διαφορά έχει από το triplex;

Εκτός από την κλινική αξιολόγηση και τον αιματολογικό έλεγχο, η απεικονιστική μέθοδος που μπορούμε να έλεξουμε το θυρεοειδή αδένα είναι ο υπέρηχος. Στον υπέρηχο, θα μετρήσουμε τις διαστάσεις των λοβών, του ισθμού, θα δούμε την ηχοδομή και την αγγείωση του θυρεοειδούς αδένα, καθώς επίσης θα μελέτήσουμε τους όζους, δηλαδή τις διαστάσεις τους, την αγγείωση τους ( αν είναι περιφερική ή εσωτερική), την ηχοδομή τους, τα όρια τους (αν είναι ομαλά και σαφή ή ασαφή – δυσδιάκριτα)

Τι είναι το triplex; Χρειάζεται προετοιμασία; Πόσο ασφαλές είναι το triplex; Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης; Σε τι διαφέρει απο τον υπέρηχο;

Υπέρηχος: Μηχανικά διαμήκη κύματα συχνότητας μεγαλύτερης από 20 kHz που είναι το ανώτατο όριο της ανθρώπινης ακοής. Οι διαγνωστικές εφαρμογές των υπερήχων βασίζονται στο φαινόμενο της ανάκλασης τους στις διαχωριστικές επιφάνειες μεταξυ διαφορετικών δομών του ανθρώπινου σώματος. Αρχικά εκπέμπεται ένας ηχικός παλμός, ο οποίος διαδίδεται μέσα στο σώμα. Κατά τη διάδοση του συναντά διάφορες δομές, οι οποίες ανακλούν τον ήχο. Με τη χρήση ειδικού ανιχνευτή καταγράφονται τόσο η ένταση του ανακλώμενου κύματος όσο και ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει στον ανιχνευτή.
Έχρωμη Doppler υπερηχοτομογραφία.( Triplex): Απεικονίζεται σε χρωματικού κλίμακα η ροή του αίματος στα αγγεία ή και άλλων οργάνων, επι προβαλλόμενη στη συμβατική εικ΄πονα της κλιμακάς του γκρί. Η χρωματική κλίμακα αποτυπώνει την ταχύτητα και την κατεύθυνση ροής, όπως και τα φάσματα ροής των αγγειακών δομών και την αγγείωση των συμπαγ΄ων οργάνων, του θυρεοειδούς αδένα, των δομών του τραχήλου, των διαφόρων τύπων όζων. Όσο αφορα τη διαδικασία της εξετάσης για την απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα, καταρχάς είναι ανώδυνη και δεν περιέχει ακτινοβολία, ο ασθενής τοποθετείται ξαπλωμένος και με συνοδό υπεπρεκτάση της κεφαλής.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας