Ανάβουν φωτιές τα πρόστιμα σε πλημμυροπαθείς – Οργή για τα «ραβασάκια» που φτάνουν στα χέρια τους (ΦΩΤΟ)

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Οι πληγέντες από την νεροποντή του περασμένου Νοεμβρίου κάτοικοι της Σύμης, πέρα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν μέχρι να καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ξαναστήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και δικαστήρια για τις εργασίες αποκατάστασης στα ακίνητά τους!

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη, την οποία φέρνει στο φως η εφημερίδα «Δημοκρατική», έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Σύμης, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον παραλαμβάνουν… ραβασάκια από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία με τα οποία ενημερώνονται ότι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, ούτε λίγο ούτε πολύ είναι παράνομες, αφού δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και θα συρθούν στα δικαστήρια, επειδή… τόλμησαν να ξαναχτίσουν τους τοίχους που γκρεμίστηκαν.

Ξεσπούν οι κάτοικοι στη Σύμη

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Πληγήκαμε από την νεροποντή, ζημιωθήκαμε οικονομικά και τώρα έρχεται το κράτος, μέσω της Αρχαιολογίας και της Πολεοδομίας να μας τιμωρήσει επειδή τολμήσαμε να χτίσουμε τους τοίχους των σπιτιών μας. Ποιος θα μας προστατέψει εμάς από αυτό το κράτος; Πάνω στην απελπισία μας από την καταστροφή που μας βρήκε, δεν σκεφτήκαμε καν ότι έπρεπε να πάρουμε άδεια για να χτίσουμε τους γκρεμισμένους τοίχους. Αυτοί οι υπεύθυνοι, γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να μας ενημερώσουν;

Γιατί δεν προσπάθησαν να μας διευκολύνουν κι έρχονται τώρα, μετά από τρεις μήνες, να μας πουν ότι έπρεπε να βγάλουμε άδειες; Δεν φτάνει η ταλαιπωρία μας, δεν φτάνει η στενοχώρια μας, η απελπισία μας και η οικονομική ζημιά, τώρα πρέπει να πληρώσουμε και πρόστιμο; Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτάκουστο. Αυτή είναι η συμπαράσταση και η βοήθεια που μας έταξαν; Αυτό γίνεται εις γνώση των βουλευτών και των υπουργών που ήρθαν στη Σύμη για να μας δηλώσουν την συμπαράστασή τους ή η Αρχαιολογία ενεργεί από μόνη της; Ποιος επιτέλους θα μας εξηγήσει υπεύθυνα τι συμβαίνει; Ποιος θα πάρει την ευθύνη γι΄αυτό το φιάσκο;», ρωτά, κάτοικος που παρέλαβε ειδοποιητήριο για τις εργασίες αποκατάστασης που έκανε στο σπίτι του.

Μάλιστα, όπως είπε, κινδυνεύει με πρόστιμο και από το ΙΚΑ για τις εργασίες που εκτέλεσε μόνος του. Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ότι παρόμοια ειδοποιητήρια έχουν λάβει για εργασίες αποκατάστασης σε εξωτερικές τουαλέτες ακόμα και σε περιφραγμένα περιβόλια!

Σύμφωνα με πληροφορίες ραβασάκι από την Αρχαιολογία παρέλαβε και ο Δήμος της Σύμης για την αποκατάσταση τεσσάρων σκαλοπατιών στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποκατάσταση των τεσσάρων σκαλοπατιών χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, που αγοράστηκαν από τη Ρόδο, τις οποίες μάλιστα έχει υποδείξει η Αρχαιολογία στον Δήμο Σύμης και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία στο νησί!

Οι εικόνες καταστροφής στη Σύμη

Όπως λένε οι Συμιακοί, θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει υπόψιν τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες, ώστε να δοθεί η εξάμηνη παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα πέντε νησιά, μεταξύ των οποίων Κως και η Λέρος, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή της 13ης Νοεμβρίου, αντί να τους τιμωρεί με πρόστιμα και δικαστήρια επειδή αποκατέστησαν τους γκρεμισμένους τοίχους των ακινήτων τους.

Πηγή: dimokratiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας