Οδοντικά εμφυτεύματα: Η Ιωάννα Λάκα ρωτά τον οδοντίατρο Γιώργο Βασιλόπουλο

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέπτεται στο ιατρείο του (Ανθίμου Γαζή) τον γνωστό οδοντίατρο Γιώργο Βασιλόπουλο.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα; Από τι υλικά είναι φτιαγμένα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ο πλέον σύγχρονος, ασφαλής και μακροχρόνιος τρόπος αντικατάστασης ενός απολεσθέντος δοντιού από οποιαδήποτε αιτία.Το βασικό υλικό, με το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα είναι το τιτάνιο, υλικό το οποίο έχει άριστη συμβατότητα με το οστό της γνάθου, όπου τοποθετούμε το οδοντικό εμφύτευμα.

Μπορεί ο καθένας να αποφασίσει να βάλει εμφυτεύματα; Υπάρχουν αντενδείξεις;

Ο κάθε ασθενής που για οποιονδήποτε λόγο έχει χάσει ένα δόντι μπορεί να το αντικαταστήσει με εμφύτευμα δυνητικά, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι η ηλικία, θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών ,και η βασική αντένδειξη είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφωνικά. Στους ασθενείς αυτούς πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών;

Η διαδικασία της τοποθέτησης είναι σχετικά απλή και γίνεται στην οδοντιατρική έδρα. Πριν την τοποθέτηση πρέπει να προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμική ακτινογραφία η/και αξονική τομογραφία , έλεγχος της στοματικής κοιλότητας για υπάρχουσες φλεγμονές και μείωση του μικροβιακού φορτίου, πλήρης λήψη ιατρικού ιστορικού .Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ,με απόλυτη ασφάλεια και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του. Για 24-48 ώρες υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος , ελεγχόμενος με αναλγητικά και πρήξιμο στην περιοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς , προτού προβεί στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;

Το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι στο 95%, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από κάποιες προυποθέσεις όπως,το σωστό σχέδιο θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό ,τον κατάλληλο χρόνο φόρτισης των εμφυτευμάτων, την σωστή και επιμελή στοματική υγιεινή από τον ασθενή ,την διακοπή του καπνίσματος (για τους καπνιστες).

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων δοντιών;

Ο χρόνος ζωής των εμφυτευμάτων πρακτικά είναι απεριόριστος και αυτό έχει σημασία. διότι έχουν ένα αρκετα σοβαρό κόστος , είναι όμως μια εργασία, η οποία εφόσον γίνει σώστα διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Από την στίγμη που θα γίνει σωστό σχέδιο θεραπείας και τοποθετηθεί σωστά το εμφύτευμα δεν υπάρχουν επιπλοκές, ούτε τοπικά στο σημείο τοποθέτησης, ούτε στην γενική υγεία του ασθενούς.

Τα εμφυτεύματα από τότε που εισήλθαν στην οδοντιατρική έχουν βοηθήσει τους οδοντίατρους να προσφέρουν στους ασθενείς τους άριστες λύσεις τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο στις περιπτώσεις απώλειας δοντιών, πάντοτε όμως με σεβασμό στον άνθρωπο και στην επιστήμη.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας