Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ: Σταματήστε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο – Παρέμβαση των ΗΠΑ

Hurriyet: 11 πλοία γύρω από τις βραχονησίδες – Και Navtex από τους Τούρκους

Διπλωματική κινητικότητα, παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, αλλά και κόντρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προκάλεσε το χθεσινό «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια, όταν τουρκικά σκάφη εμβόλισαν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού. Όλα αυτά την ώρα που οι Τούρκοι συντηρούν το πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο, με τη Hurriyet να κάνει λόγο για συγκέντρωση τουρκικών σκαφών κοντά στα Ίμια.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο πως η Άγκυρα θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας επίσης επεσήμανε πως γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Της τηλεφωνικής επικοινωνίας, προηγήθηκε παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Πηγή: newpost

Δείτε επίσης

Βρείτε μας