Μπασδέκη: Το νομοσχέδιο θα δυσκολέψει την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη (ΦΩΤΟ)

Τους βουλευτές του νομού Λάρισας κάλεσε σήμερα η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις του νομικού κόσμου επί του Ν/Σ περί υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης,  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Μπαργιώτας, Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκπρόσωπος του Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Γεωργίου Κατσαντώνη.

Η Πρόεδρος του ΔΣΛ, κ. Νικολέτα Μπασδέκη ενημέρωσε ότι ο δικηγορικό κόσμος είναι κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενώ τόνισε «οι δικηγόροι είναι υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών αλλά όχι υπέρ της υποχρεωτικότητας με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος είναι βίαιος και αντίθετος με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας», παράλληλα υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα επιταχύνει την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, αντίθετα θα την κάνει δυσκολότερη.
Σύμφωνα με την κ. Μπασδέκη οι αντιρρήσεις του νομικού κόσμου είναι αρχικά κατά της υποχρεωτικότητας που εισάγει το νομοσχέδιο, η οποία αποτελεί πρωτοπορία Ελληνική και επίσης κατά της προχειρότητας με την οποία έρχεται το νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση.
Παράλληλα, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, αναφέρθηκε και στην πρόταση που έγινε για πιλοτική λειτουργία της διαμεσολάβησης, «έτσι ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ο θεσμός και η εξωδικαστική επίλυση διαφορών, δυστυχώς όμως δεν έγινε γνωστό».
«Ένα άλλο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε είναι ότι δεν κατοχυρώνεται η κατά τόπων αρμοδιότητα, δηλαδή, ένας δικηγόρος της Λάρισας όταν έχει να αντιμετωπίσει έναν οικονομικό κολοσσό, όπως μία τράπεζα, η οποία όμως δεν θα δεχτεί το θεσμό του διαμεσολαβητή που θα ορίσουμε, τότε ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων θα «συρθεί» στην Αθήνα» υπογράμμισε η Πρόεδρος.
Η κ. Μπασδέκη τόνισε ότι «η αντίδραση μας είναι ότι για την κατά τόπο αρμοδιότητα και για το μεγάλος κόστος των χρηματικών ποινών οι οποίες θα επιβάλλονται, στο μέλος το οποίο δεν θα προσέρχεται στη διαμεσολάβηση. Τα μέτρα αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν!», ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «αντιπροσωπία της ολομέλειας συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος είναι ανένδοτος σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα και την ποσότητα των υποθέσεων».

Ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης δέχθηκε ότι στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση υφίστανται περιθώρια βελτιώσεων, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις για βελτιώσεις του σχεδίου νόμου σύμφωνα με τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.

Οι τρεις βουλευτές τάχθηκαν στο πλευρό των δικηγόρων και δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν με την ψήφο τους τις επίμαχες διατάξεις περί διαμεσολάβησης του πολυνομοσχεδίου.

ΦΩΤΟ: Πάολα Μπανάκα

Δείτε επίσης

Βρείτε μας